Φως στη νέα μεθοδολογία, ανέλαβε η Μπάντεχαϊμ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Εκ του σύνεγγυς συναντήσεις πραγματοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη ενόψει της νέας καθόδου στο νησί του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, που χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Άιντα, ο οποίος θα συναντηθεί χωριστά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, την ερχόμενη Τρίτη, 7 Οκτωβρίου, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει και κοινή συνάντηση. Στο παρόν στάδιο, ο Διεθνής Οργανισμός, προσπαθεί να γίνει κατανοητός ο τρόπος εμπλοκής των Ηνωμένων Εθνών στη νέα φάση των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Άιντα δηλώνει πως έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των δυο πλευρών για μπορεί σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας να υποβάλει γεφυρωτικές προτάσεις. Αυτό αλλάζει την εμπλοκή του ΟΗΕ και προσφέρει στην ομάδα Άιντα τη δυνατότητα να παρουσιάζει ιδέες και προτάσεις, οι οποίες όπως έχει εξηγηθεί δεν θα είναι δεσμευτικές.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας της νέας φάσης, αλλά και για να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τη μεθοδολογία, η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάντενχαϊμ, άρχισε χωριστές επαφές με τις διαπραγματευτικές ομάδες. Χθες συνάντησε τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, Κουντρέτ Οζερσάι και την ομάδα του και σήμερα αναμένεται να δει τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο Κουντρέτ Οζερσάι, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως με την κ. Μπάντεχαϊμ αντάλλαξαν ιδέες ενόψει της καθόδου του κ. Άιντα στο νησί. Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Οζερσάι φάνηκε να ζητά διευκρινίσεις για τα θέματα της μεθοδολογίας. Είπε πως «μπαίνουμε σε μια έντονη φάση». Στόχος μας, ανέφερε, είναι να υπάρξουν αποτελέσματα. Όπως ανέφερε ο Οζερσάι «υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν όσον αφορά τη μεθοδολογία και την ουσία των διαφόρων θεμάτων πριν εισέλθουμε σε αυτή τη νέα φάση».

Την ίδια ώρα, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί πραγματοποιεί επαφές στην Ουάσινγκτον. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ναμί συναντήθηκε με τον Gerry Connolly ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Έχει, επίσης, συμμετάσχει σε συζήτηση, κεκλεισμένων των θυρών, στο Ινστιτούτο Μπροούκινγκς.

* Ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, συγκάλεσε χθες σύσκεψη για το έργο μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στη σύσκεψη κλήθηκαν «δήμαρχοι» και «τοπικές αρχές. Η Άγκυρα ενημερώνει το κατοχικό καθεστώς για τις εξελίξεις γύρω από την ολοκλήρωση του έργου του «αιώνα», όπως χαρακτηρίσθηκε.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟΝ ΜΠΑΝ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, προς το Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, καταγράφει καταγράφονται οι παραβάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία καθώς και η παράνομη χρήση από τουρκικά πολεμικά πλοία λιμανιών που παραμένουν κλειστά , για το μήνα Ιούλιο 2014.

Στην επιστολή καταγγέλλεται η συστηματική καταπάτηση από την Τουρκία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου και η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου με τρόπο που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια της διεθνούς αεροπλοΐας αλλά και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

ΠΕΡΙ ΠΑΡΕΧΟΧΛΗΣΕΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Τουρκικού Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου ισχυρίζεται για παρενόχληση τουρκικού πλοίου και αεροσκαφών από την ελληνική πλευρά στο Αιγαίο.

Στην ανακοίνωση του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου αναφέρεται ότι δυο ελληνικά F-16, στα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα και για συνολική διάρκεια 6 λεπτών, παρενόχλησαν προχθές με εγκλωβισμό ραντάρ το τουρκικό πλοίο ‘TCG Turgut Reis’, το οποίο επέστρεφε στη ναυτική βάση Γκιολτζούκ, έπειτα από την πραγματοποίηση «Θαλάσσιων Ηλεκτρονικών Πολεμικών Δοκιμών» στην Ιταλία.

Επίσης, δυο ελληνικά F- 16, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Λήμνου, παρενόχλησαν με εγκλωβισμό ραντάρ, στο διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο, 2 τουρκικά F- 16, που είχαν απογειωθεί από την Bandirma για εκπαιδευτική πτήση.

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και οι περιφερειακές εφημερίδες Ortadogu και Haber Vaktim με τίτλους «Παρενόχληση από ελληνικά αεροσκάφη» και «Τα ελληνικά αεροσκάφη συ-νεχίζουν τις παρενοχλήσεις» αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ: WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: