Φίσερ: Mια πολιτική κρίση υποβόσκει στην Ευρώπη




Πριν από έξι χρόνια, μερικές εβδομάδες μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν μια κοινή απάντηση στον οικονομικό σεισμό που συγκλόνιζε την ήπειρό τους.

Σύμφωνα με το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο REUTERS, η Γαλλία και αρκετές άλλες χώρες ασκούσαν πίεση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου το οποίο θα βοηθούσε την ένωση να αντιμετωπίσει τον οικονομικό σεισμό. Η Γερμανίδα Άγγελα Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση, επιμένοντας ότι κάθε χώρα έπρεπε να καταστρώσει το δικό της σχέδιο για να αντιμετωπίσει αυτή που έμελλε να είναι η χειρότερη οικονομική κρίση μετά το Μεγάλο Κραχ.

Στο νέο βιβλίο του με τίτλο “Η Ευρώπη αποτυγχάνει;”, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ ανάγει αυτό που περιγράφει ως επικίνδυνη εξέλιξη του ευρωπαϊκού σχεδίου στα γεγονότα τα οποία εκτυλίχθηκαν τον Οκτώβριο του 2008 στο Παρίσι.

Η απόφαση συνιστούσε ρήξη με την πολιτική που εφάρμοζε επί δεκαετίες η Γερμανία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έβαλε την ένωση σ’ ένα επικίνδυνο δρόμο “επανεθνικοποίησης”, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυσή της στα χρόνια που έρχονται, πιστεύει ο Φίσερ.

Στην πατρίδα της, η Μέρκελ είναι πολύ δημοφιλής επειδή υπερασπίσθηκε τα γερμανικά συμφέροντα στη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης. Όμως ο Φίσερ βλέπει μια αντιδραστική καγκελάριο που αντί να συνασπίσει τους επιφυλακτικούς Γερμανούς πίσω από την Ευρώπη, τους έστρεψε άθελά της εναντίον της ένωσης.

“Το μεγάλο ερώτημα είναι αν κινούμαστε προς μια Γερμανική Ευρώπη ή συνεχίζουμε στο μεταπολεμικό δρόμο μιας Ευρωπαϊκής Γερμανίας”, δήλωσε ο Φίσερ προς το Ρόιτερς στο γραφείο του που βλέπει στην πλατεία Γκεντάρμενμαρκτ στο κέντρο του Βερολίνου.

“Ακόμη και σήμερα, ουδείς γνωρίζει ποιος είναι ο στόχος της Μέρκελ, ποια Ευρώπη θέλει”, δήλωσε.

Ο 66χρονος Φίσερ βρίσκεται εκτός πολιτικής από το 2005, όταν η Μέρκελ τερμάτισε την επταετή θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών και αντικαγκελαρίου κερδίζοντας με μικρή διαφορά τον σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Στη διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνηση, ο Φίσερ αποστασιοποιήθηκε από τις ειρηνιστικές παραδόσεις του Πράσινου Κόμματός του και υποστήριξε την αποστολή γερμανικών στρατευμάτων στα Βαλκάνια. Ωστόσο αντιτάχθηκε, μαζί με τον Σρέντερ, στον πόλεμο των ΗΠΑ το 2003 στο Ιράκ, λέγοντας σε μια διάσκεψη στον επικεφαλής του Πενταγώνου Ντόναλντ Ράμσφελντ, “Με συγχωρείτε, δεν έχω πεισθεί”.

Τα τελευταία χρόνια ο Φίσερ έχει επικριθεί από γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι πρόδωσε τις ρίζες του ως ακτιβιστή φοιτητή και ιδρυτικής φυσιογνωμίας των Πρασίνων, αποδεχόμενος συμφωνίες για χορηγίες με εταιρείες όπως η BMW.

Παραμένει ωστόσο μια από τις πιο σεβαστές φωνές στη Γερμανία όσον αφορά τις εξωτερικές υποθέσεις και οι έντονες επικρίσεις του για την πορεία που ακολουθεί η Μέρκελ έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η Ευρώπη μοιάζει να κινδυνεύει να βυθισθεί και πάλι στην κρίση.

Παρά την εξασθένηση της οικονομίας στην πατρίδα της και την Ευρώπη, η Μέρκελ και η κυβέρνησή της παραμένουν επικεντρωμένες στη σταθεροποίηση του γερμανικού προϋπολογισμού, θέτοντας το Βερολίνο σε πορεία σύγκρουσης με τους εταίρους του.

“Αν δει κανείς τα οικονομικά στοιχεία, πρέπει να αναρωτηθεί για πόσο μπορούν να συνεχισθούν ακόμη οι πολιτικές λιτότητας, αν θα επιβιώσουν το πρώτο εξάμηνο της ερχόμενης χρονιάς. Έχω σοβαρές αμφιβολίες γι’ αυτό”, δήλωσε ο Φίσερ.

“Βρισκόμαστε σε μια σημαντική στιγμή, καθώς η Ευρώπη αναδύεται και πάλι ως το ασθενές σημείο στην παγκόσμια οικονομία. Η γερμανική πολιτική πρέπει να αλλάξει”, δήλωσε.

Αν δεν υπάρξει μια κοινή προσέγγιση, προβλέπει πως η ένωση θα αντιμετωπίσει μια πολιτική κρίση στην οποία θα έχουν το πάνω χέρι αντιευρωπαίοι λαϊκιστές όπως η Μαρίν Λεπέν του γαλλικού Εθνικού Μετώπου και ο Νάιτζελ Φάρατζ του βρετανικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας.

Περισσότερη Ευρώπη είναι επίσης η απάντησή του στην κρίση στην Ουκρανία. Στο βιβλίο του, ο Φίσερ καλεί τη Γερμανία να αναβιώσει την ιδέα της κοινής ευρωπαϊκής ασφάλειας και της κοινής αμυντικής πολιτικής και να επενδύσει περισσότερα σε κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα όπλων.

Η ΕΕ πρέπει να επανεξετάσει πλήρως τις σχέσεις της με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζει ο Φίσερ, μειώνοντας την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο μέσω της δημιουργίας μιας “ένωσης ενέργειας”.

“Η Γερμανία είναι πιο ισχυρή απ’ όσο ήταν ποτέ μετά την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας το 1949, αλλά σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο βρισκόμαστε σε οικονομική παρακμή, όπως η Γαλλία και η Βρετανία βρίσκονται σε πολιτική παρακμή σε όρους ισχύος”, δήλωσε ο Φίσερ.

“Η Ευρώπη είναι η καλύτερη επένδυσή μας. Θα είμαστε οι μεγαλύτεροι χαμένοι αν επιτρέψουμε στο σχέδιο να αποτύχει”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: