Επιμένει στη «συνταγή» της η Μέρκελ, αμετακίνητος ο Ολάντ




Η ατζέντα των «28» για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες περιελάμβανε την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα, ωστόσο, αναπόφευκτα, το ενδιαφέρον μονοπώλησε ήδη από χθες η κόντρα λιτότητας-ανάπτυξης, με αφορμή τις επιφυλάξεις της Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο η Ανγκελα Μέρκελ επέμεινε στη γερμανική «συνταγή», λέγοντας ότι τα υψηλότερα ελλείμματα δεν βοηθούν την ανάπτυξη.

«Πιστεύω ότι το ζητούμενο είναι να συνδυάσουμε την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική πειθαρχία» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι «υπήρξαν στιγμές στην Ευρώπη που είχαμε πολύ υψηλά ελλείμματα και καθόλου ανάπτυξη, οπότε πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια κοινή λύση», γράφει η Μαρία Αδαμίδου στο ΕΘΝΟΣ (www.ethnos.gr).

Η τοποθέτηση του Φρανσουά Ολάντ, όμως, δεν άφησε πολλά περιθώρια υποχώρησης από τη σκληρή στάση που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα το Παρίσι.

«Τίποτα δεν πρόκειται να μας αποπροσανατολίσει από τον στόχο μας, που είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη», τόνισε λίγο πριν εισέλθει στην αίθουσα διεξαγωγής της Συνόδου. «Θα σεβαστούμε τους κανόνες, με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία και αυτό ισχύει για τον στόχο της ανάπτυξης που θα προτείνουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» πρόσθεσε, δίνοντας το στίγμα για τη σημερινή συνεδρίαση και τη συνάντηση των χωρών της Ευρωζώνης. Μάλιστα κάλεσε τη νέα Κομισιόν να οργανώσει «την ατζέντα της με επίκεντρο την ανάπτυξη».

Τόσο ο Ολάντ όσο και η Μέρκελ, πάντως, τάχθηκαν υπέρ του προγράμματος επενδύσεων ύψους 300 δισ. ευρώ του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να υπογραμμίζει ότι «στηρίζω το επενδυτικό πρόγραμμα του Γιούνκερ, όπως επίσης και τη θέση του ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει να τηρούνται».

Δεν αναφέρθηκε, βέβαια, στην υπόλοιπη δήλωση του νέου προέδρου της Κομισιόν, που άφηνε περιθώριο ευελιξίας στην εφαρμογή των κανόνων.

Την ίδια στιγμή, κλιμακώθηκε και η κόντρα στις σχέσεις Βρυξελλών και Ρώμης, μετά την απόφαση της Ιταλίας να δημοσιοποιήσει την επιστολή του επιτρόπου οικονομίας, Γίρκι Κατάινεν, στην οποία γίνεται λόγος για «σοβαρή απόκλιση» στους δημοσιονομικούς στόχους. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, επέκρινε ιδιαίτερα την ιταλική πρωτοβουλία, την οποία χαρακτήρισε «μονομερή απόφαση».

«Η Κομισιόν δεν υποστηρίζει αυτή τη δημοσιοποίηση τη στιγμή που συνεχίζουμε τις άτυπες διαβουλεύσεις με διάφορες κυβερνήσεις. Θεωρούμε ότι αυτού του είδους οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να διεξάγονται σε κλίμα εμπιστοσύνης» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Μπαρόζο. Η Κομισιόν έχει ζητήσει από την Ιταλία να υποβάλει μέχρι σήμερα διευκρινίσεις για την παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών, και η Ρώμη δεσμεύτηκε ότι θα στείλει εγγράφως τις απαντήσεις.

Αντίδραση Ρέντσι
Σε μια πρώτη αντίδραση, πάντως, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι η Ρώμη θα κάνει επιπλέον περικοπές ύψους ενός ή δύο δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της για το 2015, προκειμένου να μην απορριφθεί.

Ωστόσο, όπως και ο Ολάντ, επέμεινε ότι το σχέδιό του για την αναθέρμανση της ιταλικής οικονομίας θα συνεχιστεί χωρίς άλλες παρεκκλίσεις. «Εχουμε προωθήσει ένα μεγάλο πακέτο φοροελαφρύνσεων, και από τη στιγμή που η Ευρώπη μας έχει ζητήσει αρκετές φορές να μειώσουμε τη φορολογία, τώρα που το πράξαμε, δεν νομίζω ότι θα αποκλίνουμε από την πορεία μας για μια μικρή συζήτηση περί δεκαδικών» υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης ο Ζοζέ Μπαρόζο διεμήνυσε ότι θα κάνει χρήση κάθε δυνατής ευελιξίας στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια άσκηση που πρέπει να γίνει με σοβαρότητα και όχι με πολεμικούς όρους, οι οποίοι, αν επικρατήσουν, έχουμε όλοι να χάσουμε».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αγεφύρωτο το χάσμα με τον Ολάντ – Με αστερίσκους αποδέχεται το πακέτο των 300 δισ. η Μέρκελ

Αποδέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, το πακέτο των 300 δισ. ευρώ για την τόνωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, το οποίο προανήγγειλε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο με διαφορετική στρατηγική που προβλέπει την παράλληλη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ (www.ethnos.gr), ανυποχώρητος εμφανίζεται από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ από το γαλλικό σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη, με ευελιξία ως προς τους κανόνες για το έλλειμμα.

Η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν σήμερα η οικονομική ανάπτυξη να τεθεί στο επίκεντρο της δημοσιονομικής στρατηγικής της ευρωζώνης, όμως η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε εναντίον της επιστροφής στην κατάσταση προ της κρίσης, οπότε γίνονταν προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας μέσω μεγάλων δημοσίων δαπανών.

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομικών της ευρωζώνης έδωσαν έμφαση στην ανάπτυξη κατά την άφιξή τους στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως οι δηλώσεις τους παρουσιάζουν δύο διαφορετικά οράματα για τη δράση που θα πρέπει να αναληφθεί.

Η Μέρκελ σημείωσε ότι τα μεγαλύτερα ελλείμματα δεν βοηθούν την ανάπτυξη. «Πιστεύω ότι το ζήτημα είναι να συνδυάσουμε την ανάπτυξη με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση», είπε.

«Υπήρχαν περίοδοι στην Ευρώπη που είχαμε μεγάλα ελλείμματα και παρόλα αυτά καθόλου ανάπτυξη, οπότε πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και ελπίζω να βρούμε μια κοινή λύση», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Πάντως ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι τίποτε δεν θα τον κάνει να αποκλίνει από τον στόχο του για δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη.

«Θα σεβαστούμε τους κανόνες με τη μέγιστη ευελιξία και αυτό ισχύει επίσης για τον στόχο της ανάπτυξης στον οποίο θα θέσουμε αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σχολίασε ο Ολάντ αναφερόμενος στις αυριανές εργασίες της συνόδου κορυφής.

Η Γερμανία, που δέχεται επικρίσεις επειδή δεν αυξάνει τις δαπάνες για να υποστηρίξει την οικονομία, σκοπεύει να έχει του χρόνου ισοσκελισμένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Η Μέρκελ είπε ότι υποστηρίζει το πρόγραμμα επένδυσης 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει προτείνει ο πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με στόχο να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, όμως χαιρέτισε παράλληλα τη δέσμευσή του να μην αλλάξει τους δημοσιονομικούς κανόνες.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποσχέθηκε ένα πρόγραμμα επενδύσεων, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να τηρούνται», υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν το πρόγραμμα επενδύσεων αυτό έναν τρόπο να διοχετευτούν δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά χωρίς να αυξηθούν τα ελλείμματα.

Ο Γιούνκερ αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα πριν τα Χριστούγεννα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: