Πεντάγωνο: Ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία – Και νέες κυρώσεις…




Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στα σύνορά της με την Ουκρανία στρατιώτες και εξοπλισμό “πολύ πιο ισχυρό απ’ ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα” από την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών ανταρτών, υποστήριξε σήμερα το Πεντάγωνο.

Οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων διαθέτουν “μεγάλες δυνατότητες, το δυναμικό καταστροφής τους είναι άνευ προηγουμένου”, δήλωσε ο συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

“Υπάρχουν χερσαία στρατεύματα, ισχυρή συγκέντρωση πυροβόλων, μια μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιαεροπορικών συστημάτων, μια πιο μεγάλη συγκέντρωση ρουκετών”, συνέχισε ο Γουόρεν, σύμφωνα με τον οποίο “περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες” έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων. “Ανησυχούμε έντονα”, κατέληξε.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Ουαλία, έχει ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στη Ρωσία, την οποία η Δύση κατηγορεί ότι υποδαυλίζει τις εντάσεις στην ανατολική Ουκρανία. Νωρίτερα, στο περιθώριο της συνόδου, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε δηλώσει ότι αύριο Παρασκευή ενδέχεται να υπογραφεί μια συμφωνία εκεχειρίας με τους αντάρτες.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν κάλεσε σήμερα το Κρεμλίνο να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία και να σταματήσει να στηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

“Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει την παράνομη και αυτοανακηρυχθείσα προσάρτηση της Κριμαίας”, είπε ο Ράσμουσεν κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην πόλη Νιούπορτ της Ουαλίας.

“Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τους στρατιώτες της από την Ουκρανία και να σταματήσει την εισροή όπλων, μαχητών και πόρων για τους αυτονομιστές. Καλούμε τη Ρωσία να υπαναχωρήσει από την αντιπαράθεση και να πάρει το δρόμο της ειρήνης”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων, ο Ράσμουσεν σημείωσε ότι επαφίεται στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να αποφασίσουν η καθεμιά ξεχωριστά εάν κρίνουν σκόπιμο να παραδώσουν όπλα στο Κίεβο.

“Το ΝΑΤΟ ως συμμαχία δεν εμπλέκεται στην παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού επειδή δεν διαθέτει” οπλικά συστήματα, είπε. “Αυτά ανήκουν σε κάθε χώρα-σύμμαχο ξεχωριστά και επομένως μια τέτοια απόφαση λαμβάνεται σε εθνικό επίπεδο και εμείς δεν πρόκειται να παρέμβουμε” σημείωσε όταν ρωτήθηκε εάν η Συμμαχία σκοπεύει να δώσει όπλα στην Ουκρανία.

— Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν έναν νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι νέες κυρώσεις βρίσκονται στο στάδιο της οριστικοποίησης, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για τους τομείς που θα αφορούν.

«Το βασικό είναι ότι η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το κόστος της δικής της κλιμάκωσης», σημείωσε ο Ρόουντς. «Αν η Ρωσία κλιμακώσει (την κατάσταση), εμείς μπορούμε να κλιμακώσουμε την πίεσή μας», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: AFP, ANA-MPA, REUTERS, DPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: