Ο Κέρι στην Αγκυρα, οι Τούρκοι δεν φαίνεται να “βοηθούν”




Επειτα από τις επαφές του Αμερικανού Υπουργού Τσακ Χέιγκελ στην Άγκυρα αύριο αναμένεται να φτάσει και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζόν Κέρυ για να συζητήσει το θέμα του Ισλαμικού Κράτους (ISIL).

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κέρυ θα προσπαθήσει να πάρει την στήριξη της Τουρκίας και των άλλων χωρών της περιοχής για το σχέδιο το οποίο ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ο Τζον Κέρυ επισκέφθηκε  ήδη το Ιράκ και την Ιορδανία και σήμερα θα συμμετάσχει στην σύνοδο για το Ισλαμικό Κράτος στην Σαουδική Αραβία. Αύριο αναμένεται να φτάσει στην Άγκυρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Τουρκία ως χώρα κλειδί στον επέμβαση που σχεδιάζουν η Ουάσινγκτον εναντίον του ISIL λόγω των συνόρων της με το Ιράκ και τη Συρία. Ωστόσο η Άγκυρα φαίνεται να είναι απρόθυμη να συμμετάσχει σε βομβαρδισμού από αέρος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και προτιμά να έχει ένα παθητικό ρόλο.

Πάντως πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι αυτό που έλειπε από την χθεσινή δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα είναι η αναφορά στην Τουρκία.

 “Με την επίσκεψη η Κέρυ οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να καταλάβουν ποιες είναι οι προσδοκίες της Άγκυρας”, δήλωσε στην Χουριέτ αρμόδιος Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του. Επεσήμανε ότι στην Ουαλία, κατά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο Ομπάμα και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν κυρίως το ζήτημα του ISIL. “Μπορώ να πω ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ στο θέμα των στόχων. Και οι δύο βλέπουν τον ISIL ως μια απειλή. Και οι δύο θεωρούν ότι στη Συρία πρέπει να φύγει ο Άσαντ. Και για τους δύο είναι σημαντική η ασφάλεια των Κούρδων του Ιράκ. Και οι δύο πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να ιδρυθεί μια κυβέρνηση που να συμπεριλαμβάνει όλους στο Ιράκ”, φέρεται να δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Εκτιμά μάλιστα πως είναι σημαντικό η Τουρκία να συμμετέχει σε αυτή την επέμβαση εναντίον του ISIL ως ένα κράτος που αποτελείται κυρίως από σουνίτες.

Ανέφερε ότι η Τουρκία δεν είναι απρόθυμη να συμμετάσχει στην επέμβαση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, έχει όμως τις ανησυχίες της. “Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες της για τους ομήρους οι οποίοι είναι στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους και καθώς από το γεγονός ότι έχει μεγάλου μήκους σύνορα με τη Συρία. Αυτά είναι ευαίσθητα ζητήματα”, ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

ΠΗΓΗ: ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ, CNA-ΚΥΠΕ

PHOTO ΑΡΧΕΙΟΥ: Secretary of State John Kerry walks with U.S. Ambassador to Jordan Alice G. Wells and Ambassador Ibrahim Awawdeh from Jordanian Ministry of Foreign Affairs, in Amman, Jordan, September 10, 2014. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: