Κυρώσεις εναντίον Ρωσίας σε τράπεζες, ενέργεια, τεχνολογία




Την κορυφαία τράπεζα της Ρωσίας και εταιρείες που πρωταγωνιστούν στην ενέργεια και την τεχνολογία επηρεάζουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας την Παρασκευή λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τελευταίες κυρώσεις της Ουάσινγκτον θέτουν αυστηρούς περιοριστικούς όρους στη χρηματοδότηση της Sberbank, τον ενεργειακό γίγαντα Transneft, τις εταιρείες Lukoil, Gazprom, Gazpromneft και Surgutneftgas και τον κρατικό όμιλο εταιρειών τεχνολογίας Rostec.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, σύμφωνα με τον οποίο οι νέες κυρώσεις θα μπορούσαν να ακυρωθούν αν, μεταξύ άλλων, η Μόσχα αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και προχωρήσει στη δημιουργία ουδέτερης ζώνης κατά μήκος των συνόρων.

Ο Λευκός Οίκος ακολουθεί με παρόμοιες κυρώσεις που αποφάσισε η Ευρώπη με στόχο την άσκηση πίεσης στην ρωσική οικονομία για την εμπλοκή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία.

«Δεδομένης της άμεσης στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας και των κραυγαλέων προσπαθειών της να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία, έχουμε εμβαθύνει τις κυρώσεις μας εναντίον της Ρωσίας σήμερα, μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου.

Αυτά τα βήματα, πρόσθεσε, «υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας».

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ απαγορεύουν αμερικανικούς οργανισμούς ή φυσικά πρόσωπα από το να προσφέρουν χρηματοδότηση που δεν είναι βραχυπρόθεσμη στις ρωσικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων, κίνηση που μπορεί να περιορίσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό τους.

Για παράδειγμα, ο οποιοσδήποτε Αμερικανός πολίτης ή οργανισμός δεν επιτρέπεται να δανείσει χρήματα στην Sberbank για χρονικό διάστημα άνω των 30 ημερών. Παρόμοιος περιορισμός στη χρηματοδότηση τέθηκε σε ισχύ για συναλλαγές με την Rostec.

Για τις εταιρείες Lukoil, Gazprom και Surgutneftgas, αμερικανικές οντότητες εμποδίζονται από την παροχή οποιασδήποτε υποστήριξης, υλικών ή τεχνολογίας για οποιαδήποτε έργα εξερεύνησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην περιοχή της Αρκτικής. Οι ίδιοι περιορισμοί ισχύουν για την Rosneft που συμπεριλαμβανόταν σε προηγούμενες κυρώσεις.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, CNA, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: