Η λιτότητα τροφοδοτεί την ύφεση στην Ευρώπη




Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε περαιτέρω τα επιτόκιά της και ανακοίνωσε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά μετά από έξι χρόνια αδράνειας τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να αναστείλουν τις επιπτώσεις της λιτότητας που οδήγησε την Ευρώπη σε μια κατάσταση χειρότερη από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, αναφέρει ο Mark Gongloff σε άρθρο γνώμης στην HUFFINGTON POST με τίτλο «Europe’s Austerity-Fueled Depression Keeps Getting Worse».

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος το μέτρο της ποσωτικής χαλάρωσης που εφάρμοσαν άμεσα οι ΗΠΑ μετά το ξέσπασμα της κρίσης εξετάζεται με καθυστέρηση και πιο περιοριστικά στην Ευρώπη.

Τα αρνητικά στοιχεία της ευρωπαϊκής οικονομίας (ύφεση, ανεργία) οφείλονται κατά τον αρθρογράφο στους Ευρωπαίους πολιτικούς υπευθύνους για την χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής, οι οποίοι αρνήθηκαν σθεναρά την αποδέσμευση χρημάτων για την τόνωση της οικονομίας, πέρα από την διάθεση ενός ισχνού πακέτου στήριξης μόλις στο 1,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ το 2008.

Αντίθετα το σχέδιο στήριξης που είχαν υιοθετήσει οι ΗΠΑ το 2009 ξεπερνούσε το 5% του ΑΕΠ. Η Ευρώπη επίσης επέβαλε αυστηρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα  και σε άλλες χώρες με υπέρογκα χρέη. Σε αυτό το πλαίσιο δεν ήταν ωφέλιμη η καθυστέρηση της ΕΚΤ να αναλάβει πιο αποφασιστική δράση και τώρα αγωνίζεται να αναπληρώσει το χρόνο εν μέσω της ύφεσης.

http://www.huffingtonpost.com/2014/09/04/ecb-rate-cut_n_5766108.html

Την απροθυμία της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μια πιο επεκτατική νομισματική πολιτική, λόγω κυρίως της αντίδρασης της Γερμανίας, επικρίνει το BLOOMBERG σε κύριο άρθρο του με τίτλο «Europe Needs More Than Stimulus Lite» σημειώνοντας ότι με τις χθεσινές της ανακοινώσεις απέτυχε για μια ακόμη φορά να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των επενδυτών που προσβλέπουν στην υιοθέτηση της ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να αυξηθεί η προσφορά χρήματος, να τονωθεί η ζήτηση και να ελεγχθεί ο αποπληθωρισμός.

http://www.bloombergview.com/articles/2014-09-04/europe-needs-more-than-stimulus-lite

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: