Θα ζητήσουν φοροελαφρύνσεις στο Παρίσι




Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ
Την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει τη δική της ατζέντα στον νέο γύρο διαπραγμάτευσης με την τρόικα που ξεκινά στο Παρίσι, την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να επαναβεβαιώσουν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος που θα συναντηθούν σήμερα το απόγευμα με τους υπουργούς που θα μεταβούν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ενημερώσει στο δικό του επίπεδο τόσο τις Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο και το ΔΝΤ για την επιλογή του να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις κυρίως στο πεδίο της φορολογίας, θεωρεί ότι η αλλαγή αυτή στην τακτική της κυβέρνησης θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της μνημονιακής εποχής για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα θα στηριχθεί τόσο στα στοιχεία που εμφανίζει σήμερα η ελληνική οικονομία (βλ. πρωτογενές πλεόνασμα) όσο και στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων και θα διεκδικήσει σειρά φοροελαφρύνσεων. Βασικό επιχείρημα είναι η ανάγκη για ανακούφιση των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων και παράλληλα η αύξηση της εισπραξιμότητας στους φόρους που θα προκύψει, εφόσον μειωθούν τα βάρη για την πλειονότητα των πολιτών.

Στην απογευματινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στην οποία θα μετάσχουν οι υπουργοί κ. Χαρδούβελης, Βρούτσης και Δένδιας (ο κ. Μητσοτάκης θα απουσιάζει λόγω προσωπικού κωλύματος), θα ιεραρχηθούν οι στόχοι της ελληνικής πλευράς εν όψει της συνάντησης στη γαλλική πρωτεύουσα την προσεχή Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα είναι αποφασισμένη να δώσει έμφαση στις εξής τρεις συγκεκριμένες άμεσες διορθωτικές κινήσεις:

• Αύξηση των δόσεων για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

• Μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, με το επιχείρημα ότι το σύστημα που εισηγήθηκε η τρόικα δεν απέφερε τα αναμενόμενα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

• Μείωση της έκτακτης εισφοράς, με το δεδομένο ότι για να επεκταθεί και το ’15, κάτι που προϋποθέτει ψήφιση από τη Βουλή, θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση των ποσοστών έτσι ώστε να πειστούν οι βουλευτές της πλειοψηφίας να στηρίξουν τη σχετική τροπολογία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα απορρίψει προτάσεις για περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ειδικά στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, ενώ σε ό,τι αφορά τον Γ. Βρούτση, θα επιμείνει στην ανάγκη η απελευθέρωση των απολύσεων να ορίζεται έπειτα από απόφαση υπουργού, ενώ για τα ασφαλιστικά ταμεία θα παρουσιάσει σειρά κινήσεων, οι οποίες -όπως θα επισημάνει- αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα αυτά.

Ραντεβού
Τις ελληνικές επιδιώξεις, σε συνδυασμό με τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα, θα παρουσιάσει κωδικοποιημένα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις δύο κρίσιμες συναντήσεις που θα έχει πριν από το ραντεβού στο Παρίσι.

Σήμερα ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον νέο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί και το Σάββατο με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιούνκερ.

Η Αθήνα πιστεύει ότι ο νέος πρόεδρος της επιτροπής αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Ελλάδας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι θα στηρίξει και το κεντρικό ζήτημα που θέτει ο κ. Σαμαράς για την αλλαγή των όρων στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί κομβικής σημασίας ζήτημα τον περιορισμό των επισκέψεων των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα και για τον λόγο αυτό θα επαναφέρει το αίτημα οι βασικές αξιολογήσεις να γίνονται εκτός συνόρων.

ΠΗΓΗ: WWW.ETHNOS.GR

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: