Η Ρωσία “κλείνει τις πόρτες” σε προϊόντα από ΗΠΑ-Ε.Ε.




Η Ρωσία θα έχει συνομιλίες με την Λευκορωσία και το Καζακστάν σχετικά με την εφαρμογή της απαγόρευσης της εισαγωγής προϊόντων διατροφής από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα αναζητήσει τρόπους για να εμποδισθεί η επανεισαγωγή απαγορευμένων προϊόντων από τις δύο χώρες στη Ρωσία, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Γεωργίας Νικολάι Φιόντοροφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

Ο ρώσος υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι πιστεύει πως ο κατάλογος των απαγορευμένων προϊόντων είναι πιθανόν να περιορισθεί, αλλά όχι να επεκταθεί.

Η Μόσχα σκοπεύει να υποκαταστήσει τα απαγορευμένα προϊόντα με αύξηση των εισαγωγών κρέατος από τη Βραζιλία και τυριών από τη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Γεωργίας αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος ανόδου του πληθωρισμού στη Ρωσία εξαιτίας της εφαρμογής του εμπάργκο στις εισαγωγές, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα.

Τέλος, ο ρώσος υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι το ρωσικό εμπάργκο δεν θα έχει συνέπειες στις μαζικές εξαγωγές των ρωσικών σιτηρών, οι οποίες αναμένεται να φθάσουν τα 25 εκατομμύρια τόννους για την περίοδο εμπορίας 2014-2015, που άρχισε την 1η Ιουλίου.

Η  Ευρωπαϊκή Ενωση, από την πλευρά της,  ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα μέτρα κατά της Μόσχας μετά την ανακοίνωση της “σαφώς πολιτικής απόφασης” των ρωσικών αρχών για την απαγόρευση για έναν χρόνο των εισαγωγών των περισσοτέρων προϊόντων διατροφής από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Επειτα από μία πλήρη αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των μέτρων τα οποία ελήφθησαν από την Ρωσική Ομοσπονδία, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να λάβουμε τα προσήκοντα μέτρα”, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Το 2013, οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούσαν το 9,9% των συνολικών εξωγωγών της ΕΕ προς τη Ρωσία.

Τα φρούτα, το τυρί, το χοιρινό κρέας και τα λαχανικά αποτελούν τους τέσσερις κύριους τομείς αγροτικών προϊόντων στις εξαγωγές της ΕΕ προς τη Ρωσία, συνολικού ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 2013. Ακολουθούν τα αλκοολούχα ποτά (725 εκατομμύρια ευρώ) και το κρασί (595 εκατομμύρια ευρώ).

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωση του ανέφερε ότι “Oι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο Πρόεδρος Πούτιν, είναι αποφάσεις που αφορούν όλο το δυτικό κόσμο, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία. Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση. Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή”.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: