Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν σώζουν χώρες/πόλεις




Τις έντονες αμφιβολίες του για το εάν η ανάληψη από μια πόλη της διεξαγωγής σημαντικών αθλητικών γεγονότων, όπως των Ολυμπιακών Αγώνων, συμβάλλει όντως στην αύξηση του τουρισμού και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων,προβάλλει ο Binyamin Appelbaum σε άρθρο του στο προχρονολογημένο τεύχος της κυριακάτικης περιοδικής έκδοσης της NEW YORK TIMES, με τίτλο «Does Hosting the Olympics Actually Pay Off? (10/8).

Ειδικότερα, όσον αφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, επισημαίνεται ότι ενώ γενικά πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο αξιοποιούνται για τον ίδιο σκοπό μετά τους Αγώνες ή τροποποιείται η χρήση τους, λίγοι παραμένουν άδειοι όπως π.χ. αυτός στην Αρχαία Ολυμπία.

Αναφέρεται ακόμη ότι ενώ η Βραζιλία θα θελήσει να αναδείξει την οικονομική της ευρωστία στο πλαίσιο διεξαγωγής των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σε άλλες περιπτώσεις οι Ο.Α. ενδέχεται να αμαυρώσουν τη φήμη της φιλοξενούσας χώρας, λ.χ. οι παρακμάζουσες εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνεων του 2004  έχουν πλέον καταστεί μια μεταφορά για την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα.

Τέλος, σύμφωνα με τον Philip Porter, οικονομολόγο στο Πανεπιστήμιο της Νοτίου Φλόριντας που έχει μελετήσει την επίδραση των αθλητικών διοργανώσεων στην οικονομία μιας περιοχής, «δεν βρέθηκε πραγματική αλλαγή στην οικονομική δραστηριότητα», ενώ σύμφωνα με τον Victor Matheson, οικονομολόγο στο Κολέγιο του Holy Cross στην Μασαχουσέτη, «η ανάληψη μιας τέτοιας διοργάνωσης δεν θα σε κάνει πλουσιότερο (πολίτη), αλλά ίσως σε κάνει ευτυχέστερο».

http://www.nytimes.com/2014/08/10/magazine/does-hosting-the-olympics-actually-pay-off.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: