Επιφυλάξεις για την “αποχώρηση” της Τρόικα




Τις έντονες επιφυλάξεις του για το εάν η τρόϊκα πρέπει να σταματήσει τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις της στην Ελλάδα, εξέφρασε ο WolfangoPiccoli, επικεφαλής της Teneo Ιntelligence, σε σύντομη συνέντευξή του (διάρκειας 2:15΄) στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, με τίτλο «Can Greece reform without the Troika?».

Ο Piccoli δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η απομάκρυνση της τρόϊκας  θα αποδειχθεί ένα σκληρό στοίχημα πρωτίστως για το Βερολίνο, καθώς παραμένουν οι αμφιβολίες για το εάν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προβεί επιτυχώς στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, μια τέτοια προοπτική δήλωσε ο αναλυτής, «θα ήταν τεράστιο επίτευγμα για τον Έλληνα Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά».

Από την άλλη πλευρά, συνέχισε ο Piccoli, η εικόνα της υφιστάμενης κυβέρνησης είναι ότι με λίγες εξαιρέσεις, δεν διαθέτει πολλούς μεταρρυθμιστές, δήλωση με την οποία συμφώνησε και η παρουσιάστρια της εκπομπής, προσθέτοντας ότι η ισχνή πλειοψηφία του κόμματος του κ. Σαμαρά εντός της κυβέρνησης δίνει την εντύπωση ότι θα είναι σχεδόν αδύνατο να επιβάλλει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Ακολούθως, ο Piccoli τόνισε ότι οι έλεγχοι της τρόϊκας είναι  ιδιαιτέρως χρονοβόροι και προς επίρρωση του ισχυρισμού του, ανέφερε ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ζήτησε ήδη από την τρόϊκα πίστωση χρόνου στην αξιολόγηση του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.  Τέλος, αμφότεροι οι ομιλητές έκαναν λόγο για ορισμένα λάθη που σημειώθηκαν όσον αφορά στην εφαρμογή των υφιστάμενων μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογίας, ενώ αναφέρθηκαν και στις μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις που αυτές προκάλεσαν και εξακολουθούν να προκαλούν.

http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000298554&play=1

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: