Στήριξη του Ισραήλ στο Κουρδιστάν – Οχι από ΗΠΑ στην ανεξαρτησία




Σύντομο άρθρο στο περιοδικό THE WEEKLY STANDARD με τίτλο «Kurdish Independence?» αναφέρεται στην πρόθεση ανεξαρτητοποίησης του ιρακινού Κουρδιστάν και στην άμεση στήριξη που έλαβε, την προηγούμενη εβδομάδα, από τον ισραηλινό Πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu.

Το Ισραήλ, όπως επισημαίνεται, διαθέτει ήδη στενές σχέσεις με τους Κούρδους, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει εκπαιδεύσει τις κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις. Οι Κούρδοι αντιμετωπίζουν το Ισραήλ ως μοντέλο για να αποτινάξουν τον μεταοθωμανικό αυτοκρατορικό ζυγό και να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος στην γη των προγόνων τους.

Υπάρχουν πολλοί πρακτικοί λόγοι για τη συνεργασία μεταξύ Ισραηλινών και Κούρδων. Το Κουρδιστάν θα αποτελούσε έναν πολύτιμο σύμμαχο κατά του γειτονικού Ιράν και οποιουδήποτε άλλου κράτους, που θα διέθετε πυραύλους, αναδυθεί από το Ιράκ και τη Συρία. Το Κουρδιστάν, από την πλευρά του, θα μπορούσε να απειληθεί από την Τουρκία, η οποία φοβάται την απώλεια ελέγχου στις δικές τις κουρδικές περιοχές. Καθώς ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Recep Tayyip Erdogan, στρέφει την Τουρκία προς τον ισλαμισμό το Ισραήλ ενίσχυσε τις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ το Κουρδιστάν, όπως και η Κύπρος, διαθέτουν σημαντικούς φυσικούς πόρους, τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν με τη βοήθεια της ισραηλιτικής τεχνολογίας.

Βεβαίως ο σημαντικότερος λόγος στήριξης των κουρδικών ονείρων για ανεξαρτησία από το Ισραήλ είναι μάλλον ηθικός παρά πρακτικός. Οι Κούρδοι, όπως και οι Εβραίοι, αξίζουν τον έλεγχο της μοίρας τους και της πατρίδας τους. Το Ισραήλ πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό και όταν έρθει η ώρα να τους αναγνωρίσει. Με το μυαλό μας στην 4η Ιουλίου ίσως θα πρέπει να το κάνει και η Ουάσιγκτον, καταλήγει το δημοσίευμα.

http://www.weeklystandard.com/articles/kurdish-independence_796079.html

Η Ουάσινγκτον τάσσεται κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στο Ιρακινό Κουρδιστάν για την ανεξαρτησία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάχθηκαν εμμέσως κατά του σχεδίου του προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής εντός των προσεχών μηνών, απεύθυνοντας έκκληση για ενότητα σε όλες τις κοινότητες του Ιράκ.

Ο Μασούντ Μπαρζανί ζήτησε από το Κοινοβούλιο του Κουρδιστάν “να προετοιμάσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση”.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος κάλεσε τους Κούρδους και τους Αραβες, σουνίτες και σιίτες, να σχηματίσουν κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Βαγδάτη. “Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι το Ιράκ είναι ισχυρότερο εάν είναι ενωμένο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ.

“Για τον λόγο αυτόν οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ένα δημοκρατικό, πλουραλιστικό και ενωμένο Ιράκ. Συνεχίζουμε να απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να συνεργασθούν με έναν κοινό στόχο”, πρόσθεσε.

Αργότερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον Φουάντ Χουσέιν, διευθυντή του γραφείου του Μασούντ Μπαρζανί, και τόνισε ενώπιον της ιρακινής αντιπροσωπείας “τη σημασία του σχηματισμού νέας κυβέρνησης στο Ιράκ με τη συμμετοχή όλων των κοινοτήτων” για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

ΠΗΓΗ: AFP, ANA-MPA, REUTERS – PHOTO via WHITE HOUSE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: