Τζινπίνγκ: Κίνα και η Ελλάδα έχουν μία φυσική φιλία




Του Λ. Μαστή, ANA-MPA – www.amna.gr

«Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχέση της με την Ελλάδα. Θέλουμε πολύ να κάνουμε κοινές προσπάθειες, μαζί με την ελληνική πλευρά να ανοίξουμε τη νέα εποχή για τις διμερείς μας σχέσεις, όσον αφορά τις συνολικές στρατηγικές εταιρικές σχέσεις Κίνας- Ελλάδας» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο κάστρο των Ιπποτών στο νησί της Ρόδου, η οποία έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.

«Η Κίνα και η Ελλάδα έχουν μία φυσική φιλία και φυσικά πολύ στενά συναισθήματα μεταξύ τους. Μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι η πιο φιλική και η πιο αξιόπιστη χώρα μέσα στην Ευρώπη για την Κίνα» τόνισε επίσης ο Πρόεδρος της ασιατικής χώρας, χαρακτηρίζοντας άριστες τις ελληνοκινεζικές σχέσεις.

Ο πολιτισμός και οι αξίες των δύο χωρών είναι ακρογωνιαίοι λίθοι που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό της ανθρωπότητας, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι «τα προβλήματα της σημερινής παγκόσμιας συγκυρίας, ίσως θα είχαν αποφευχθεί εάν επικρατούσαν οι αρχές και οι αξίες των πολιτισμών μας, της Δικαιοσύνης, του Μέτρου, της Αρμονίας και του Αλτρουισμού».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις δυνατότητες που δίνει η γεωγραφική θέση της Ελλάδας για την παροχή χρήσιμων υπηρεσιών υποστήριξης, συντήρησης και επισκευών και στα κινεζικά πολεμικά πλοία που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή. Εξήγησε ο πρωθυπουργός: «Παραδείγματος χάρη, στην Κρήτη υπάρχουν όλες οι κατάλληλες υποδομές ανεφοδιασμού, συντηρήσεων και επισκευών για τις μονάδες Ναυτικού της δικής σας χώρας. Υπάρχει δυνατότητα για συνεργασία, παραδείγματος χάρη, κοινές περιπολίες των πολεμικών πλοίων. Και ένα άλλο παράδειγμα, στον τομέα της καταπολέμησης της πειρατείας, όπου τα συμφέροντα των δύο λαών μας ταυτίζονται».

Ο Κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στη βαθειά φιλία μεταξύ των λαών Ελλάδας και Κίνας και επισήμανε ότι η Ελλάδα γεωστρατηγικά αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία περιοχή με πολύ υψηλό πολιτικό δείκτη αστάθειας. «Και θέλω να σας πω» είπε ο κ. Σαμαράς «ότι πιστεύω βαθειά ότι η στρατηγική εταιρική μας σχέση θα διευρύνεται συνεχώς, όσο και η παρουσία της χώρας σας θα διευρύνεται στο διεθνές προσκήνιο».

Εκφράζουμε τη βαθειά μας εκτίμηση προς την Κίνα και τον λαό της κατέληξε ο κ. Σαμαράς, γιατί σε πραγματικά δύσκολες ώρες, όπως ήταν η τελευταία κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, έδειξε η κινεζική ηγεσία φιλία, υπευθυνότητα και υποστήριξε τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και αυτό είναι άλλη μία υπεύθυνη απόδειξη του εποικοδομητικού ρόλου της Κίνας στο παγκόσμιο σύστημα -εκτός από τη φιλία μας- και για σταθερότητα και για ειρήνη.

Μετά την συνάντηση στο Κάστρο των Ιπποτών ο Πρόεδρος της Κίνας ξεναγήθηκε από τον πρωθυπουργό στο Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου του Αιγαίου που βρίσκεται στην οδό Ιπποτών, ενώ κατά την έξοδό του επευφημήθηκε από ομάδα Κινέζων που βρίσκονται και εργάζονται στη Ρόδο.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κίνας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο συζήτησαν για τη διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, κυρίως στον τουρισμό.

«Εδώ στη Ρόδο παίρνετε μια εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Η Ρόδος είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού ενός τομέα που μπορούμε να συνεργαστούμε. Και εγώ προσωπικά του δίνω πολύ σημασία γιατί είναι ένας τομέας ανταλλαγής των ανθρώπων των δύο χωρών μας. Μια ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα ο ένας τη ζωή του άλλου και να περάσει όμορφα τις διακοπές του» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπούλιας.

«Θέλω να πω ότι εγώ προσωπικά θέλω πολύ να γίνω εθελοντής για να προβάλω τον τουρισμό της Ελλάδας στην Κίνα. Θέλω πολύ να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία και τον χρόνο μου εδώ στη Ρόδο για να απολαύσω τον τουρισμό σας» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κίνας ο οποίος θα αναχωρήσει για τη Βραζιλία αύριο το πρωί.

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ Κ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΝΑ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ  ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:Επίσκεψη με σημασία του Κινέζου Προέδρου στη Ρόδο

Λίγο πριν τις 2 μετά το μεσημέρι έφθασε στο αεροδρόμιο της Ρόδου ο Πρόεδρος της Κινάς Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θα διανυκτερεύσει στο νησί πριν αναχωρήσει αύριο για τη Βραζιλία, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφή των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Τον Πρόεδρο της Κίνας υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τους Ν.Δένδια και Ν. Μηταράκη, ενώ τόσο στον χώρο του αεροδρομίου όσο και σε ολοκληρο το νησί έχουν τεθεί σε ισχύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Στη συνέχεια, ο Κινέζος Πρόεδρος μετέβη σε κεντρικό ξενοδοχείο του νησιού όπου θα διαμείνει και στο οποίο του παρέθεσε γεύμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί γι αυτόν τον λόγο.

Το απόγευμα, συμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ. Τζινπίνγκ θα επισκεφτεί το Κάστρο των Ιπποτών, ενώ θα τον ξεναγήσει στα αξιοθέατα της Μεσαιωνικής Πόλης ο πρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράς.

Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου είναι ιδιωτική, έχει συμβολική σημασία και αναμένεται κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, να συζητηθούν θέματα που αφορούν τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ εκ των πραγμάτων συνιστά προβολή του ελληνικού τουρισμού και παρότρυνση του Προέδρου προς τους πολίτες της χώρας του, να επισκέπτονται την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Κίνας θα αναχωρήσει αύριο το πρωί, από τη Ρόδο.

ΠΗΓΗ: ΛΟΥΚΑΣ ΜΑΣΤΗΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Greek PM in China

Επίσκεψη με σημασία του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα

Ενδιάμεσο σταθμό στην Ελλάδα, και δη στο νησί της Ρόδου, επέλεξε να κάνει ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Σι Ζινπινγκ, καθ’ οδόν προς τη Βραζιλία όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των χωρών BRICS, που είναι η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.

Έχει συμβολική, αλλά και ουσιαστική επίσκεψη στη Ρόδο του Κινέζου Προέδρου. Εκεί, τον υποδέχονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Η συμβολική σημασία έγκειται στο ότι η επίσκεψη αυτή, όπως είπε κυβερνητικός παράγοντας στο ΚΥΠΕ, τονίζει ακόμα περισσότερο «τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Πρόσφατα επισκέφθηκε την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός της Κίνας, Λη Κεγιάνγκ, και υπεγράφησαν μία σειρά από συμφωνίες που προβλέπουν επενδύσεις ύψους περίπου 6,5 δις δολαρίων από τη μεριά του Πεκίνου σε τομείς της ναυτιλίας, της ενέργειας, των ακινήτων, των μεταφορών και των κατασκευών.

Η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης κατά τη σημερινή επίσκεψη του Προέδρου Ζινπίνγκ στη Ρόδο, εκτιμάται ότι θα έχει και έναν ενημερωτικό χαρακτήρα ως προς «την ταχύτερη δυνατόν προώθηση των συμφωνιών για επενδύσεις».

Το Μαξίμου υπενθυμίζει ότι «υπάρχει καλή χημεία» μεταξύ του Κινέζου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού, από το ταξίδι του τελευταίου πέρυσι στο Πεκίνο. Εκεί, ο κ. Ζινπίνγκ είχε δηλώσει θαυμαστής της Ελλάδας, την οποία θεωρεί «κοιτίδα του πολιτισμού στη Δύση», ενώ η Κίνα, πρόσθεσε, «είναι η ίδια κοιτίδα στην Ανατολή».

Στις 6 το απόγευμα οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στο Κάστρο των Ιπποτών της Ρόδου, και κατά το πρόγραμμα, θα περπατήσουν μαζί για περίπου 45 λεπτά ως την Παλαιά Πόλη. Ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει στις 9μμ για την Αθήνα, και ο Κινέζος Πρόεδρος θα διανυκτερεύσει στη Ρόδο και θα αναχωρήσει αύριο για Βραζιλία.

Οι κ.κ. Παπούλιας και Ζινπίγκ επρόκειτο «να γευματίσουν ελαφρά μαζί», λίγο μετά την άφιξη του τελευταίου στο νησί, κατά τις 2.30 το μεσημέρι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: