Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – www.philenews.com

Η τουρκική πλευρά έχει οχυρωθεί πίσω από τον οδικό χάρτη πέντε σημείων, που καθορίζει τα επόμενα βήματα μέχρι τα χωριστά δημοψηφίσματα. Αυτός ο οδικός χάρτης, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, θεωρείται το διαβατήριο της τουρκικής πλευράς για να ξεφύγει από τις συζητήσεις ουσίας και να επιβάλλει νέα τετελεσμένα.

Για να μπορέσει η διαδικασία να προχωρήσει, χωρίς να έχει απώλειες η τουρκική πλευρά, ο Κουντρέτ Οζερσάι σε συνεννόηση πάντα με την Τουρκία, προτίθεται να καταθέσει έγγραφα για όλες τις πτυχές του Κυπριακού στις επόμενες συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως δεν αποδέχεται τον οδικό χάρτη και η συζήτηση των επόμενων βημάτων στο Κυπριακό θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το περιεχόμενο των θέσεων που θα καταθέσει η τουρκική πλευρά και όχι από την κίνηση «να υποβάλει έγγραφα». Κοντολογίς, εάν δεν συνάδουν οι θέσεις με το πλαίσιο μέσα στο οποίο συμφωνήθηκε να διεξαχθούν οι συνομιλίες, δεν πρόκειται να συναινέσει στη μετάβαση της διαδικασίας στο επόμενο στάδιο.

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, καταθέτοντας τον οδικό χάρτη, ουσιαστικά ενδιαφέρεται για το τέλος της διαδρομής και πιο συγκεκριμένα στα χωριστά δημοψηφίσματα, που θεωρεί πως θα τους δώσουν τη δυνατότητα για την εφαρμογή του σχεδίου Β΄, που είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Για επικοινωνιακούς λόγους, η τουρκική πλευρά θέτει στο πακέτο και την Αμμόχωστό, συνδέοντας την είσοδο των ειδικών στην κατεχόμενη πόλη, όταν καθοριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Κοντολογίς, διατηρεί το θέμα της Αμμοχώστου μέσα στο πακέτο της συνολικής λύσης και δεν το αντιμετωπίζει ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Τα πέντε βήματα που προτείνει ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου είναι: – Να ολοκληρωθούν πριν από τις θερινές διακοπές οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

– Να τερματιστεί μέχρι το τέλος του Αυγούστου η διαδικασία του πάρε-δώσε.

– Να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.

Η επίσκεψη να γίνει στη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Στη συνάντηση να συζητηθούν όλες οι διαφωνίες και να αποφασισθούν τα επόμενα βήματα από κοινού  με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού. – Να οργανωθεί μία τετραμερής διάσκεψη με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Ελλάδας, των Τ/κ και των Ε/κ και σ’ αυτήν να συζητηθούν οι εγγυήσεις, το εδαφικό και το θέμα του χάρτη. Παράλληλα να καθοριστεί και η ημερομηνία του δημοψηφίσματος και να μπουν ειδικοί στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου και να γίνουν εργασίες αναδόμησης της περιοχής.  – Να γίνει δημοψήφισμα και στην περίπτωση που θα προκύψει «ναι» να συσταθεί ένα «νέο εταιρικό κράτος». Ωστόσο, αν η απάντηση που θα προκύψει από το δημοψήφισμα είναι «όχι», θα δηλώνεται στον κόσμο ότι αυτή η διαδικασία έχει αποτύχει και ότι η λύση δεν θα μπορεί να εξευρεθεί στο Κυπριακό.

Η τουρκική πλευρά αναμένει, όπως έχει αναφερθεί, απάντηση στην πρόταση για οδικό χάρτη, από την ελληνοκυπριακή πλευρά στις επόμενες συναντήσεις.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Εναρμόνιση με Ε.Ε. μέσω Τουρκίας ζητά και τα ρέστα ο Οζντίλ Ναμί

Η τουρκική πλευρά έχει αποθρασυνθεί και ζητά και τα ρέστα. Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Οζντιλ Ναμί δήλωσε  ότι η πρόταση της ε/κ πλευράς για την εκ περιτροπής προεδρία είναι απαράδεκτη. Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά προσπαθεί να φέρει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προ της λύσης σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν επιδεικνύει την αναγκαία αντίδραση.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά πρέπει να επιδείξει ξεκάθαρα την θέση της για τις προτάσεις, οι οποίες είναι αντίθετες στις συγκλίσεις. Εξάλλου, αναφερόμενος στις επαφές του στις Βρυξέλλες και ειδικότερα στη συνάντηση του με τον Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος  κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για τη στάση της στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ο Οζντίλ Ναμί χαρακτήρισε  την στάση των Ε/κ ως «παρωχημένη που δεν εξυπηρετεί μια συνολική διευθέτηση στο νησί».

Ο Οζντίλ Ναμί δήλωσε ότι οι Τ/κ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες συνεργασίας με την Ε.Ε. Παρόλα αυτά, τονίζει, υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς που η ΕΕ δεν μπορεί να παράσχει την απαραίτητη στήριξη εξαιτίας της πίεσης από την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την διαδικασία εναρμόνισης μαζί με την Τουρκία», δήλωσε. Όπως αναφέρεται δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο, το ψευδοκράτος έχει «ήδη αρχίσει να επωφελούνται από την εμπειρία της Τουρκίας στον τομέα της εναρμόνισης με τις πολιτικές της ΕΕ».

ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Η λεγόμενη προεδρία των κατεχομένων αντέδρασε σε δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη αναφορικά με το Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Σε γραπτή δήλωση, η “προεδρία”, που μεταδόθηκε από τον παράνομο Μπαϊράκ,  αναφέρει ότι εάν θα πρέπει να αμφισβητηθεί η συμμετοχή κάποιου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ, αυτή θα πρέπει να είναι “της ελληνοκυπριακής πλευράς”. Επίσης, αναφέρει ότι συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά και όχι η Τουρκία, προσθέτοντας ότι για να πετύχει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να υπάρχει θετική και εποικοδομητική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.

Προσθέτει ότι η αρνητική στάση στη μεταφορά νερού από την Τουρκία στην Κύπρο την ώρα που η Κύπρος κινδυνεύει από την ανομβρία, δεν επιτρέπει “να ανθίσει η συμφιλίωση”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: