Ώρα να περάσουν από τα λόγια στην πράξη




Αρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ – www.philenews.com

Ένα πρώτο μικρό βήμα, που θα ‘πρεπε να είχε γίνει προ πολλού, έγινε με την κοινή αντικατοχική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την καταδίκη του δίδυμου εγκλήματος σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σάραντα χρόνια είναι πάρα πολλά για ένα λαό που μόνο πίκρες γνωρίζει χωρίς να έχει σημειωθεί ούτε ένα βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης και επανένωσης του νησιού. Μένει να γίνουν πολλά άλλα σημαντικά βήματα για να δικαιολογούνται πολιτειακή και πολιτική ηγεσία να υποστηρίζουν ότι υπηρέτησαν τον στόχο της κοινής δράσης, της συλλογικής διαχείρισης, για να μην πούμε της συναίνεσης και της ενότητας, εννοιών μονίμως ξεχειλωμένων στον τόπο μας.

Καιρός είναι να περάσουν από τις διακηρύξεις, τα μεγάλα λόγια, στις πράξεις. Αυτή είναι η μεγάλη αναγκαιότητα και το στοίχημα που καλούνται άπαντες να κερδίσουν προκειμένου να συμβάλουν στην ανάκτηση της τρωθείσας αξιοπιστίας τους. Πολιτεία και πολιτικοί περνούν σε καθημερινή βάση από τις εξετάσεις της κοινής γνώμης και δύσκολα πλέον πείθουν. Ακόμη πιο δύσκολα γιατί κανείς δεν τιμωρήθηκε για την προδοσία, το κόστος της κατοχής δεν κατανεμήθηκε ούτε δίκαια ούτε ισομερώς.

Η παρουσία όλων των πολιτικών ηγεσιών στην εκδήλωση του Προεδρικού Μεγάρου είναι ένα μήνυμα στο οποίο άπαντες οφείλουν να δώσουν περιεχόμενο και ουσία. Σαφώς δεν μπορεί να περιορίζεται σε μια εμφάνιση. Και την επόμενη μέρα να συνεχίζουν τις κόντρες τους σε ψηλούς τόνους ακόμη και σε ότι αφορά την επιδιωκόμενη λύση. Στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας θα είναι πιο λαμπρό και πιο ελπιδοφόρο αν καταφέρουμε και υπερβούμε τα εμπόδια και καταστήσουμε εφικτή την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών, μέσω μιας ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας όπου το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύει από την Πάφο μέχρι την Καρπασία και από τη Λεμεσό μέχρι την Κερύνεια».

Συμφωνούν όλοι με τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία; Όχι. Ούτε και δίνουν όλοι το ίδιο περιεχόμενο σε αυτή την επιδιωκόμενη λύση. Σαράντα χρόνια είναι πάρα πολλά για να μην έχουν καταφέρει να κωδικοποιήσουν κατά απόλυτα σαφή τρόπο ποια λύση επιδιώκουν μέσω διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του υπέδειξε πως όλοι οφείλουν να βρουν τη δύναμη να σταθούν όρθιοι, να συμπεριφερθούν με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με τους λόγους τους και τις πράξεις τους να επουλώσουν τις πληγές. Αυτό είναι το στοίχημα που οφείλουν να κερδίσουν για το καλό του τόπου και του λαού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: