Ο εγωισμός του Βενιζέλου και η Ελένη Θεοχάρους




Του Γιώργου Λακόπουλου – www.tanea.gr

Εξαντλήθηκαν στο εσωτερικό αυτοί με τους οποίους θα μπορούσε να αρπαχτεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος και αναζητά νέους αντιπάλους στο εξωτερικό Πώς αλλιώς να ερμηνευθεί ο καβγάς του με την κυπριά ευρωβουλευτίνα του κόμματος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη;

Απίστευτη ιστορία. Στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, οι Τούρκοι χαρακτήρισαν εγγράφως ως «εκλιπούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία. Στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου για την παράδοση της ελληνικής προεδρίας η Ελένη Θεοχάρους έθεσε το θέμα ενώπιον του Αντώνη Σαμαρά και κατηγόρησε για αδράνεια την Ένωση και τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Δικαίωμά της. Είναι εύλογο να ενοχληθεί μια κύπρια ευρωβουλευτίνα από την τουρκική πρόκληση και απολύτως φυσιολογικό να ζητήσει, στο Ευρωκοινοβούλιο, τον λόγο από την προεδρία. Συνηθισμένα πράγματα και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σαμαράς απέφυγε να απαντήσει -μάλλον ωφελείται η χώρα από τέτοιες αντιδράσεις. Μέχρι εδώ όλα είναι φυσιολογικά και θα μπορούσαν να παραμείνουν έτσι.

Ωστόσο, όπως έγραψε στα «ΝΕΑ» ο δημοσιογράφος Ανθος Λυκαύγης, πρώην εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής πρεσβείας στην Αθήνα: «Αντί να γίνουμε κοινωνοί εντόνου διαβήματος προς την Άγκυρα για συγκεκριμένες ιταμές της ενέργειες, αποβαίνουμε μάρτυρες ρηματικής διακοινώσεως της Αθήνας προς τη Λευκωσία».

Αν επρόκειτο για μια προσωπική πολιτική δήλωση του Βενιζέλου θα ήταν κατανοητή. Αλλά διάβημα προς την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί; Τι δουλειά έχει η κυβέρνηση μιας χώρας-μέλους με τις δραστηριότητες των ευρωβουλευτών της; Και από πότε οι κυβερνήσεις μπορούν να θέτουν υπό έλεγχο τις δραστηριότητες των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Αν υπήρχε θέμα ας απευθυνόταν στον ΔΗΣΥ. Γιατί στην κυβέρνηση; Από αυτή την άποψη, η Θεοχάρους έχει δίκιο.

Από εκεί και πέρα, οι εκατέρωθεν χαρακτηρισμοί άνοιξαν ένα αδιανόητο μέτωπο. Η ρηματική διακοίνωση δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο στις ελληνοκυπριακές σχέσεις, Εξού και η προσπάθεια του Αναστασιάδη να συμμαζέψει τα πράγματα.

Για ποιον λόγο ο Βενιζέλος αντέδρασε τόσο απρόβλεπτα και προσωποποίησε σε τέτοιο βαθμό μια συνηθισμένη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου; Στη διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίζεται βαθύτατα προσβλητική για την Ελληνική Δημοκρατία και την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η τοποθέτηση της Θεοχάρους.

Είναι θέμα προσωπικού εγωισμού; Μια τυπική «βενιζελική παρόρμηση» που ξέφυγε; Για αυτές τις περιπτώσεις ένας άλλος υπουργός Εξωτερικών, ο Αμερικανός Κόλιν Πάουελ, έλεγε: «Μην αφήνεις το εγώ σου να έρχεται πολύ κοντά στη θέση που έχεις, αλλιώς, όταν η θέση σου χαθεί, θα συμπαρασύρει και το εγώ σου».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: