Υποσχέσεις Γιούνκερ για αλλαγές στη λειτουργία της Τρόϊκα




Υποσχέσεις για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Τρόικα, που θα αναβαθμίζουν το ρόλο της Κομισιόν, έδωσε σήμερα στην Ευρωβουλή, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναγνώρισε ότι έγιναν συσσωρευμένα λάθη στη διάρκεια της κρίσης.

Ο προτεινόμενος από τους Ευρωπαίους ηγέτες για η θέση του πρόεδρου της Κομισιόν, ο οποίος θα ζητήσει στις 15 Ιουλίου και την ψήφο της Ευρωβουλής, συνεχισε και σήμερα τις επαφές του με τις πολιτικές ομάδες συναντώντας τους ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.

Στη διάρκεια της συνάντησης παραδέχθηκε ότι υπάρχει έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης στη λειτουργία της Τρόϊκα, κι αυτό θα πρέπει να διορθωθεί, όπως είπε, με την αναβάθμιση του ρόλου της Κομισιόν. Επισήμανε πως ο ίδιος είχε εξ αρχής αντιταχθεί στην εμπλοκή του ΔΝΤ, αλλα επικράτησε η άποψη ότι ο διεθνής οργανισμός έχει εμπειρία και τεχνογνωσία. Ο κ. Γιούνκερ αμφισβήτησε αυτήν την τεχνογνωσία του ΔΝΤ υποστηρίζοντας ότι εφαρμόζει τις ίδιες λύσεις σε διαφορετικές χώρες.

Για το παρελθόν είπε ότι «συχνά ξεφύγαμε από το δρόμο μας, έγιναν συσσωρευμένα λάθη κατά τη διαδρομή, αλλά συγχρόνως και τα ίδια τα κράτη είχαν τις δικές τους ευθύνες».

Για την Ελλάδα και την Πορτογαλία υποστήριξε ότι έχει πολλούς φίλους και στη διάρκεια της κρίσης που ήταν πρόεδρος του Εurogroup τηλεφωνούσε σε καθημερινή βάση σε απλούς ανθρώπους για να πάρει τη θερμοκρασία της κατάστασης. Είπε ότι ο ίδιος είχε ταχθεί κατά της μείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, αλλα τελικά επικράτησε η θέση άλλων φτωχότερων χωρών, οι οποίες απαίτησαν τη μείωση προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα κοινοβούλιά τους το ελληνικό και το πορτογαλικό πρόγραμμα διάσωσης.

Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε επίσης ότι δεν πρέπει να προχωράμε σε αβάσιμες κατηγορίες, όταν υπάρχει άγνοια της κοινωνικής κατάστασης σε αυτές τις χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία).

ΠΗΓΗ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ, ΚΥΠΕ-CNA

Συλικιώτης: Απογοητευτικές οι απαντήσεις του Γιούγκερ για Κυπριακό και Οικονομία

Ο κ. Νεοκλής Συλικιώτης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, και Ευρωβουλευτής δήλωσε τα εξής:

   Ο υποψήφιος Ζαν Κλοντ Γιουνκερ ήρθε σήμερα στην συνεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς- Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL), για να  εξηγήσει ποιες θα είναι οι πολιτικές που σκοπεύει να προωθήσει ως πρόεδρος της Κομισιόν.
     
    Πολλοί Ευρωβουλευτές της GUE/NGL, όπως και εγώ εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ζητήσαμε να μας απαντήσει εάν θα συνεχίσει την πολιτική της σκληρής λιτότητας, η οποία ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα. Του υπενθύμισα πως είναι ο υποψήφιος που προτείνεται από το ΕΛΚ, το κόμμα που ευθύνεται περισσότερο για τις πολιτικές λιτότητας. Ζήτησα λοιπόν να μας πει, δεδομένου ότι η προσήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας συνεχίζεται μέχρι σήμερα, τι αλλαγές σκοπεύει να προωθήσει όσον αφορά τις πολιτικές των μνημονίων και της Τρόικα.

  Δυστυχώς ο Γιούγκερ απόφυγε να απαντήσει κατά πόσο θα συνεχίσει να προωθεί τις πολιτικές λιτότητας. Δήλωσε μονάχα γενικά πως χρειάζεται η Τρόικα να εκδημοκρατικοποιηθεί, χωρίς όμως να πει πώς θα γίνει αυτό.

    Στην εισαγωγή του ο Γιούγκερ μας είπε πως παρόλο που ο ίδιος στο παρελθόν είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τον ρόλο του ΔΝΤ, εν τούτοις, η απάντηση που πήρε από την Κομισιόν ήταν πως το ΔΝΤ είναι σημαντικό λόγω της τεχνογνωσίας του. Του υπενθύμισα λοιπόν πως όταν ο ίδιος υπήρξε πρόεδρος του γιούρογκρουπ στήριξε όλες τις πολιτικές των μνημονίων που “χάρις στην τεχνογνωσία του ΔΝΤ” και τα νεοφιλελεύθερα μοντέλα του οδήγησαν ολόκληρες κοινωνίες στην Ευρώπη (ιδιαίτερα του Νότου) στην εξαθλίωση, την ανεργία και την φτωχοποίηση, όπως είχαν οδηγήσει και πιο πριν αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες του νότιου ημισφαιρίου στην καταστροφή.

    Δεν σχολίασε και δεν απάντησε ποια είναι η θέση του σήμερα και εάν προτίθεται να θέσει το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στον σχηματισμό της Τρόικα.

  Όσον αφορά το Κυπριακό, ως ΑΚΕΛ ζητήσαμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Ρώτησα τον κ. Γιούγκερ τι προτίθεται να κάνει προκειμένου η Τουρκία να υλοποιήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει ως υποψήφια για ένταξη χώρα  και να επιδείξει εποικοδομητική στάση για την επίλυση του Κυπριακού; Του υπενθύμισα πως η Κομισιόν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα κάνει ότι μπορεί για την διευκόλυνση των συνομιλιών και την επίτευξη λύσης. Τον ρώτησα λοιπόν τι θα πράξει για να βοηθήσει να σημειωθεί πρόοδος στην διαδικασία των συνομιλιών ώστε να φτάσουμε σε λύση και επανένωση της Κύπρου; Και πώς θα αποτρέψει την προώθηση μέτρων, τα οποία εμβαθύνουν το χάσμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και τείνουν να νομιμοποιήσουν την κατοχή και την διαίρεση όπως π.χ. η πρόταση για Απευθείας Εμπόριο με τα κατεχόμενα;

    Δυστυχώς ο κος Γιούγκεν απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας όσον αφορά το τι θα πράξει προκειμένου να υποδείξει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις που έχει ως υποψήφια για ένταξη χώρα. Όσον αφορά δε τις συνομιλίες για το Κυπριακό δήλωσε πως δεν έχει συνολική εικόνα αλλά θα μελετήσει τρόπους μεγαλύτερης εμπλοκής της ΕΕ.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: