Ignatius: Οι συνέπειες της κρίσης στη Μ. Ανατολή




Η ανακήρυξη ενός τρομοκρατικού ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και στη Συρία και η πορεία ανεξαρτητοποίησης του ιρακινού Κουρδιστάν αποτελούν αποτυχία της στρατηγικής που ακολούθησε ο Ιρανός στρατηγός, Qassem Suleimani, διοικητής των ειδικών μονάδων των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς με την έντονη εμπλοκή στο Ιράκ και στη Συρία και την πρόκληση βίαιων αντιδράσεων το Ιράν βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με μια επικίνδυνη αστάθεια στα σύνορά του για τα επόμενα χρόνια, υποστηρίζει ο David Ignatius σε άρθρο γνώμης στην WASHINGTON POSTμε τίτλο «Iran overplays its hand».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η ανακήρυξη του χαλιφάτου στο ΒΔ Ιράκ και στις γειτονικές περιοχές της Συρίας αποτελεί καταστροφική εξέλιξη για το Ιράν, το οποίο επιχειρεί τώρα να ανασχέσει τους Σουνίτες Ισλαμιστές χρησιμοποιώντας Σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες, καθώς έχει καταρρεύσει ο ιρακινός στρατός. Η χρήση ωστόσο εθνοτικών στρατιωτικών δυνάμεων αναμένεται να οξύνει περαιτέρω την κατάσταση, καθώς η πόλωση που δημιουργείται αποτελεί ενδεχομένως επιδίωξη του ισλαμιστικού κράτους.

Μία άλλη πτυχή της καταστροφικής στρατηγικής του Qassem Suleimani είναι ότι η ανάδυση του ισλαμιστικού κράτους επέσπευσε την ανεξαρτησία των Κούρδων. Μετά την κατάρρευση των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράκ στη Μοσούλη και στο Τικρίτ οι Κούρδοι επεκτάθηκαν δυτικά καταλαμβάνοντας το Κιρκούκ και τα πετρελαϊκά το κοίτασμα. Ο Κούρδος ηγέτης, Massoud Barzani, ζήτησε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση των Κούρδων, ενώ ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ήδη τη στήριξή του σε ένα κυρίαρχο Κουρδιστάν. Ένα κουρδικό κράτος ωστόσο θα μπορούσε να αφυπνίσει τα εθνικιστικά αισθήματα στους Κούρδους του Ιράν, που αποτελούν άνω του 10% του ιρανικού πληθυσμού, δημιουργώντας αστάθεια στο εσωτερικό του, επισημαίνει ο αρθρογράφος.

http://www.washingtonpost.com/opinions/david-ignatius-iran-overplays-its-hand-in-iraq-and-syria/2014/07/03/132e1630-02db-11e4-8572-4b1b969b6322_story.html?hpid=z3

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: