Οι προϋποθέσεις για το δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ




Του Χαράλαμπου Ανθόπουλου – www.ethnos.gr

Το δημοψήφισμα του άρθρου 44 παρ. 2 εδ. β΄ Συντ., που αφορά ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, προϋποθέτει πρόταση 120 βουλευτών με αντικείμενο την παραπομπή σε δημοψήφισμα του συγκεκριμένου και άρτι ψηφισθέντος νομοσχεδίου.

Η προσφυγή σε δημοψήφισμα κατά το άρθρο 44 παρ. 2 εδ. β΄ Συντ. νοείται μόνο σε συνάρτηση με ψηφισθέν νομοσχέδιο που δεν έχει γίνει ακόμα νόμος του κράτους, δηλαδή δεν έχει εκδοθεί και δημοσιευθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η πρόταση των 120 βουλευτών πρέπει να αναφέρεται αποκλειστικά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το οποίο ζητείται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος (βλ. και το άρθρο 116 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής).

Αρα, είναι ανεπίτρεπτη η «σώρευση υπογραφών» κάτω από προτάσεις που έχουν διαφορετικό αντικείμενο – εδώ δεν υπάρχουν περιθώρια για «προσωπικές» ερμηνείες.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που προϋποθέτει πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών, μπορεί να ληφθεί μόνο κατά τη διάρκεια της τακτικής συνόδου ή έκτακτης συνόδου της Βουλής που συγκαλείται για το θέμα αυτό.

Σύγκληση έκτακτης συνόδου προκαλείται μόνο με πρόταση της κυβέρνησης – αφού η σχετική αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ονομαστική και τελεί υπό τον κανόνα της προσυπογραφής, στην προκειμένη περίπτωση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η διατύπωση του άρθρου 40 παρ. 1 Συντ. σύμφωνα με την οποία «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί τη Βουλή… και εκτάκτως κάθε φορά που το κρίνει εύλογο·» σημαίνει λοιπόν ότι η κυβέρνηση «κάθε φορά που το κρίνει εύλογο» δύναται να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής σε έκτακτη σύνοδο.

Ετσι, ακόμη κι αν υπάρξει πρόταση 120 βουλευτών, ενιαία ή ταυτόσημη, δηλαδή με αντικείμενο το ίδιο νομοσχέδιο, η σύγκληση έκτακτης συνόδου ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης. Αν όμως υπάρξει τέτοια πρόταση και η κυβέρνηση αποφασίσει τη συζήτηση για την έγκρισή της στην τακτική σύνοδο, αναστέλλεται στο μεσοδιάστημα η έκδοση και δημοσίευση του σχετικού νόμου. Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο ζήτημα, που αφορά ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα δεχθεί τη «συναρίθμηση» των ψήφων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής; Δεν αντιλαμβάνεται τις θεσμικές συνέπειες μιας τέτοιας στάσης του; Ή απλώς ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;

Ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΑΠ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: