Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι ΔΕΝ ευθύνεται η Ουκρανία




Η κυβέρνηση Ομπάμα πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν έχει την ικανότητα στη συγκεκριμένη περιοχή – πόσο μάλλον το κίνητρο – να καταρρίψει το αεροπλάνο των Αερογραμμών της Μαλαισίας.

Με τη δήλωση αυτού ανώτερου αξιωματούχου, η επίσημη Ουάσιγκτον δείχνει τη Μόσχα ή τους φιλορώσους αντάρτες ως ύποπτους για την κατάρριψη του αεροπλάνου. Η δήλωση αυτή του αξιωματούχου είναι η πλέον προχωρημένη αναφορικά με τους ενόχους της κατάρριψης του Μπόινγκ και όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας θα ξεκινήσει νέος γύρος αντιπαράθεσης της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα.

Ενας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε στη διάρκεια ενημέρωσης ότι η επίθεση έγινε με πύραυλο εδάφους-αέρος. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο οι αμερικανικοί δορυφόροι δείχνουν τη στιγμή του κτυπήματος, τη στιγμή που ο πύραυλος το τινάζει στον αέρα, αλλά δεν δείχνει το σημείο εκτόξευσης. Ελπίζουν ότι κάποιος δορυφόρος άλλης χώρας θα δείχνει το σημείο εκτόξευσης.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ, για την συντριβή του αεροσκάφους Boeing 777 της MalaysiaAirlines στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας το απόγευμα της Πέμπτης, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η συντριβή του αεροσκάφους προφανώς δεν ήταν «ατύχημα» και ότι το αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε σχεδόν 300 επιβάτες και πλήρωμα, «εξερράγη στους αιθέρες».

Ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του ότι είναι πιθανό στο αεροσκάφος να επέβαιναν Αμερικανοί πολίτες και είπε ότι η εξακρίβωση αυτού του ενδεχομένου αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την κατάρριψη του αεροσκάφους ως ένα «πολύ σοβαρό επεισόδιο» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΤΗΣΕΩΝ: Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) εξέδωσε την Πέμπτη απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στα αμερικανικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας, μετά τη συντριβή αεροσκάφους της Malaysia Airlines που φέρεται ότι καταρρίφθηκε από πύραυλο.

Επικαλούμενη «τα πρόσφατα γεγονότα και τις συνεχιζόμενες επικίνδυνες δραστηριότητες», η FAA αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι οι περιοχές περιορισμού των πτήσεων περιλαμβάνουν τη Συμφερούπολη και το Ντνεπροπέτροφσκ.

«Το μέτρο αυτό έρχεται να επεκτείνει την απαγόρευση πτήσης των ΗΠΑ, η οποία είχε εκδοθεί από τη FAA τον Απρίλιο, πάνω από την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία και των γειτονικών περιοχών της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας Αζόφ».

ΕΠΙΣΗΣ: Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ταϊβάν, η Eva Airways, σκοπεύει να αλλάξει την διαδρομή ορισμένων πτήσεών της, ώστε τα αεροσκάφη της να αποφεύγουν να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, μετά τη συντριβή αεροσκάφους της Malaysia Airlines την Πέμπτη στο ανατολικό τμήμα της χώρας αυτής.

«Τα αεροπλάνα μας θα σταματήσουν άμεσα να περνούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Αυτό το μέτρο θα είναι μόνιμο».

— Πιθανόν «φιλορώσοι αυτονομιστές» να βρίσκονται πίσω από την συντριβή ενός επιβατικού αεροσκάφους της Malaysia Airlines στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ.

Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε σε ύψος 10.000 μέτρων και συνετρίβη κοντά στην πόλη Σαχτιόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, μία περιοχή τον έλεγχο της οποίας έχουν οι αυτονομιστές.

Διασκορπισμένα σε μεγάλη έκταση βρίσκονταν τόσο συντρίμμια του αεροσκάφους της Malaysia Airlines όσο και πτώματα

Το μεσημέρι της Πέμπτης ένα αεροσκάφος της Malaysia Airlines συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία για άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες, παρασύροντας στο θάνατο τους 298 επιβάτες και πλήρωμα. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια», όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, αφού το αεροπλάνο κατέπεσε σε περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία την οποία ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Το αεροσκάφος εκτελούσε δρομολόγιο από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προς το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στην Μαλαισία. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν Ολλανδοί υπήκοοι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.

Προκειμένου να φτάσουν στον τόπο της συντριβής, τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης αναγκάστηκαν να διασχίσουν μια μεγάλη έκταση στην οποία βρίσκονταν διασκορπισμένα τα απανθρακωμένα και διαμελισμένα σώματα των επιβατών της μοιραίας πτήσης.

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους, το οποίο έπεσε κοντά στην πόλη Σαχτιορσκ της ανατολικής Ουκρανίας κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, βρίσκονταν διάσπαρτα σε μεγάλη έκταση γύρω από τη συντριβή.

«Ακούστηκε μια τρομερή έκρηξη. Φοβήθηκα γιατί ακούστηκε τόσο κοντά στο σημείο που βρισκόμουν εγώ. Κοίταξα προς τον ουρανό και είδα μαύρα κομμάτια να πέφτουν σαν βροχή προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας. «Μετά είδα το αεροπλάνο να προσκρούει στο έδαφος και να κόβεται στη μέση. Πυκνός καπνός αναδύθηκε από το σημείο εκείνο», είπε.

Το ένα φτερό του αεροσκάφους βρέθηκε σε ένα σημείο της περιοχής και κομμάτι της ουράς σε άλλο, ενώ τα κόκκινα και μπλε χρώματα του Boeing 777 της Malaysia Airlines ήταν ευδιάκριτα.

Κομμάτια μετάλλου και τμήματα της ατράκτου βρίσκονταν διεσπαρμένα στο έδαφος, ενώ τα καθίσματα ήταν πλέον άδεια.

Ορισμένα από τα θύματα κείτονταν στο έδαφος με τα ρούχα τους να έχουν καταστραφεί και τα άκρα τους να έχουν πάρει αλλόκοτες γωνίες, ανέφεραν μέλη των σωστικών συνεργείων. Τα σώματα ορισμένων θυμάτων είχαν διατηρηθεί ανέπαφα, ενώ άλλων είχαν διαμελιστεί.

Ένας άνδρας προσπάθησε να συλλέξει όσα περισσότερα διαβατήρια βρίσκονταν διασκορπισμένα στη μεγάλη έκταση ώστε να συγκεντρώσει τα ονόματα των νεκρών.

«Είδα από το μπαλκόνι μου ένα αεροπλάνο να χάνει ύψος και στη συνέχεια ακούσαμε δύο εκρήξεις», δήλωσε ένας από τους αυτονομιστές. Ο ίδιος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι αντάρτες είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο από ένα μαχητικό αεροσκάφος ή ένα πύραυλο εδάφους-αέρος», είπε σημειώνοντας ότι οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν αυτού του είδους τα όπλα ώστε να έχουν τη δυνατότητα να καταρρίψουν ένα αεροσκάφος σε τόσο μεγάλο ύψος.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, δήλωσε νωρίτερα ότι το αεροσκάφος δεν είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάγιερ τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα έρευνες σχετικά με τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP, DPA – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: