Οι ΗΠΑ προαναγγέλλουν αποκαλύψεις για την κατάρριψη του Μπόιγκ




Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζιάζ Ερνεστ δήλωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών θα δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν την κατάρριψη του Μπόιγκ των Αερογραμμών της Μαλαισίας. Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα στοιχεία αυτά, και πρόσθεσε ότι η δημοσιοποίησή τους θα γίνει αργότερα σήμερα.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι η εκτόξευση του πυραύλου έγινε από έδαφος που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές και ισχυρίζονται επίσης ότι στη διάρκεια της εκτόξευσης βρίσκονταν στον ίδιο χώρο Ρώσοι αξιωματικοί. Οι αμερικανικές καταγγελίες είναι σοβαρότατες και έχουν απορριφθεί από τους Ρώσους.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συνέχισαν και σήμερα να συνομιλούν με τους Ευρωπαίους για να συντονιστούν στο θέμα των επιπρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι παραμένει επιλογή της Αμερικής η επιβολή πιο σκληρών μέτρων, και φαίνεται ότι είναι στο στάδιο της απόφασης για να περιλαμβάνουν οι κυρώσεις και τον πρόεδρο Πούτιν.

Στις συνεννοήσεις με τους Ευρωπαίους συμμετέχει και ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος έστειλε υψηλόβαθμη αποστολή στη Γερμανία για να ηρεμήσει τα πνεύματα από τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις και της κ. Μερκελ, και για να συντονιστεί με το Βερολίνο για τις κυρώσεις. Η Γερμανία έχει εμπορικά και άλλα συμφέροντα με τη Ρωσία και δεν θα ήθελε να τα θέσει σε κίνδυνο.

Οι μάχες γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν το Σεβεροντονέτσκ

Τα πτώματα τριών Ουκρανών στρατιωτών κείτονταν κοντά στο κουφάρι ενός άρματος T-64 που κατάφεραν να καταστρέψουν οι αντάρτες, στα περίχωρα του Ντονέτσκ, όπου οι μάχες συνεχίζονταν σήμερα μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

“Αμυνόμαστε. Δεν θέλω να σκοτώνω τους αδελφούς μου, όμως αυτοί μας επιτέθηκαν”, εξήγησε ένας 39χρονος αντάρτης από το Ντονέτσκ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο άνδρας, που απέφυγε να πει το όνομά του, παραδέχτηκε ότι χθες Δευτέρα εκτόξευσε μια αντιαρματική ρουκέτα που έπληξε το ουκρανικό τεθωρακισμένο σκοτώνοντας το πλήρωμά του.

“Θα τους θάψουμε ή θα τους ανταλλάξουμε με τους δικούς μας”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στα πτώματα.

Σε μικρή απόσταση, οι μάχες μαίνονται γύρω από το Ντονέτσκ, το προπύργιο των αυτονομιστών όπου πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν την Δευτέρα από ρίψη οβίδας. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι άκουσε σφοδρά πυρά προερχόμενα από τις ουκρανικές δυνάμεις στο χωριό Οκτιάμπρσκι, κοντά στο αεροδρόμιο. Καμιά 30αριά αντάρτες, πολλοί εκ των οποίων είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, σήκωσαν αμέσως τα Καλάσνικοφ και πήραν θέση μάχης.

Ακούστηκαν κατόπιν πέντε εκρήξεις, η καθεμιά ολοένα και πιο κοντά από την προηγούμενη.

“Πυροβολούν αμάχους! Είναι Ουκρανοί, έχουν καταντήσει άγρια θηρία. Αναμένουμε μια φάλαγγα βαρέων όπλων από την πλευρά του εχθρού”, είπε ένας μαχητής που αρνήθηκε επίσης να αποκαλύψει το όνομά του. “Οι ελεύθεροι σκοπευτές τους είναι παντού. . . Κάποιος από αυτούς πιθανότατα με στοχεύει τώρα. Δεν υπάρχει εκεχειρία εδώ!”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο καθώς και ένας ηγέτης των αυτονομιστών υποσχέθηκαν ότι θα τηρήσουν εκεχειρία γύρω από την τοποθεσία όπου συνετρίβη το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines —σε απόσταση περίπου 60 χλμ. ανατολικά του Ντονέτσκ— προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι σοροί και να διεξαχθεί έρευνα από τους διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Στη βιομηχανική πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων ωστόσο οι μάχες όχι απλώς δεν σταμάτησαν αλλά αντιθέτως η έντασή τους δυνάμωσε. Κοντά σε ένα καμένο ουκρανικό άρμα, ένας μαχητής έκανε λόγο για ανταλλαγή πυρών κοντά στο χωριό Περβομάισκε. “Θα πολεμήσω μέχρι θανάτου”, τόνισε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, το δεύτερο προπύργιο των αυτονομιστών, καθώς καταλαμβάνουν τη μία μετά την άλλη τις γύρω κοινότητες. Σήμερα ήταν η σειρά του Σεβεροντονέτσκ, μιας πόλης 110.000 κατοίκων στην περιοχή του Λουχάνσκ. Η ουκρανική σημαία υψώθηκε στο δημαρχείο της και οι Ουκρανοί δηλώνουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τα κτίρια της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τα “μαύρα κουτιά” του αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών θα μεταφερθούν στην Βρετανία για ανάλυση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κάμερον

Τα “μαύρα κουτιά” του Μπόινγκ 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που κατέπεσε στην ανατολική Ουκρανία θα μεταφερθούν στην Βρετανία για ανάλυση μετά την αποδοχή σχετικού ολλανδικού αιτήματος, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

“Συμφωνήσαμε στο αίτημα της Ολλανδίας οι ερευνητές αεροπορικών δυστυχημάτων που βρίσκονται στο Φάρνμπορο να ανακτήσουν τα στοιχεία από τα ‘μαύρα κουτιά’ της πτήσης ΜΗ17 για να υποβληθούν σε διεθνή ανάλυση”, έγραψε ο Κάμερον στο Twitter.

Η Πτέρυγα Ερευνών Αεροπορικών Δυστυχημάτων της Βρετανίας (AAIB) που εδρεύει στο Φάρνμπορο, στην νότια Αγγλία, υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών και είναι αρμόδια για την έρευνα δυστυχημάτων της πολιτικής αεροπορίας, όπως και σοβαρών αεροπορικών περιστατικών.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας του Βελγίου ανακοίνωσε ότι βελγικό στρατιωτικό αεροσκάφος ταξιδεύει προς το Κίεβο για να παραλάβει τα ‘μαύρα κουτιά’.

Στο αεροσκάφος αυτό επιβαίνουν επίσης τεχνικοί ειδικοί και εκπρόσωποι του ΟΗΕ, προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η αποστολή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ έξι ευρωπαϊκών χωρών (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία) στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Διοίκησης Αερομεταφορών (EATC) που εδρεύει στο Άιντχοβεν, στην Ολλανδία.

Τα στοιχεία από τα δύο ‘μαύρα κουτιά’ μπορεί να ρίξουν φως στην υπόθεση που κάνουν οι Δυτικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών κατερρίφθη από έναν ρωσικό πύραυλο εδάφους-αέρος, ο οποίος ερρίφθη από μια περιοχή στην ανατολική Ουκρανία την οποία ελέγχουν οι αυτονομιστές που πρόσκεινται στην Ρωσία.

ΠΗΓΗ: MEGA CHANNEL, AFP, ANA-MPA, REUTERS, DPA

PHOTO via @NLintheUSA : Deputy Chief of Mission of Netherlands Peter Mollema greets President Obama.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: