Η Αίγυπτος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – Πιθανή η εκεχειρία




Πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός με στόχο να τερματιστούν οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Γάζας ανέλαβε την Δευτέρα η Αίγυπτος και η οποία θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μέσα σε λίγες ώρες, αρχής γενομένης από την Τρίτη το πρωί.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αναμένεται να συνεδριάσει το πρωί της Τρίτης ώστε να συζητηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, μετέδωσε ο κρατικός ισραηλινός ραδιοφωνικός σταθμός. Ωστόσο, στο σχέδιο αυτό αντιτίθενται αρκετά μέλη του κόμματος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει φτάσει τους 187, ενώ τουλάχιστον 1390 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα ως απάντηση στην εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Ασράφ αλ-Κέντρα.

Από την πλευρά των Ισραηλινών δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής θύματα, ωστόσο πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί από τις εκρήξεις των ρουκετών.

Από την αντίπερα όχθη, η Χαμάς απέρριψε την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός, διαμηνύοντας ότι δεν θα δεχθεί μια εκεχειρία εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

«Απορρίπτουμε την κατάπαυση του πυρός εάν πρώτα δεν επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Σαμί Αμπού Ζουχρί, εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα. «Ποτέ άλλη φορά δεν έχει πραγματοποιηθεί σε κατάσταση πολέμου κατάπαυση του πυρός πριν την επίτευξη συμφωνίας».

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ Η ΧΑΜΑΣ

Η Χαμάς απέρριψε την Τρίτη την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας, διαμηνύοντας ότι δεν θα δεχθεί μια εκεχειρία εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

«Απορρίπτουμε την κατάπαυση του πυρός εάν πρώτα δεν επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ο Σαμί Αμπού Ζουχρί, εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα. «Ποτέ δεν έχει πραγματοποιηθεί σε πόλεμο κατάπαυση του πυρός πριν την επίτευξη συμφωνίας».

Ο Ζουχρί δήλωσε επίσης ότι η οργάνωση δεν έχει λάβει επίσημη πρόταση για την πρωτοβουλία από οποιαδήποτε πλευρά και ότι η «Χαμάς αρνείται να παραδώσει τα όπλα επειδή βρισκόμαστε ακόμα υπό κατοχή και η αντίσταση είναι δικαίωμα του λαού μας για την υπεράσπισή του».

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ

Θετικό βήμα θεωρούν οι ΗΠΑ την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και ευελπιστούν ότι αυτή η κίνηση αυτή «θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της σταθερότητας το συντομότερο δυνατόν».

Ο υπουργός των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε «άμεσες» συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και κυβερνητικούς αξιωματούχους της Αιγύπτου, δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.

Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να εργαστούν ώστε να βρεθεί μια λύση «σε αυτή την επικίνδυνη και ασταθή κατάσταση», τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: