Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, ο Πούτιν πάει …Μουντιάλ – Ο Ποροσένκο ακύρωσε τελευταία στιγμή!




Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο εκτιμά ότι είναι “αδύνατον” να παραστεί στον τελικό του Μουντιάλ που θα διεξαχθεί απόψε στο Ρίο, “λόγω της κατάστασης που επικρατεί σήμερα” στη χώρα του, ανακοίνωσε ο ίδιος τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή. Ο Ποροσένκο απέκλεισε έτσι μια ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που θα βρίσκεται στη Βραζιλία για τον αγώνα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας προωθούνται τις τελευταίες ημέρες και πλησιάζουν τα προπύργια των αυτονομιστών ανταρτών στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, παρά τις εκκλήσεις από Ευρώπη και Ρωσία για κατάπαυση του πυρός. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές, που διαθέτουν βαρέα όπλα, δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι τέλους.

“Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, όπως και άλλοι ηγέτες κρατών, έλαβε πρόσκληση από την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ να παραστεί στην τελετή λήξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου της προεδρίας. “Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ουκρανία, ο αρχηγός του κράτους έκρινε ότι είναι αδύνατον να παραστεί στον τελικό του Μουντιάλ”, προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Αρχικά ο Ποροσένκο, όπως και ο Πούτιν, είχε αποδεχτεί την πρόσκληση της Βραζιλίας να παρακολουθήσει τον αγώνα μεταξύ της Γερμανίας και της Αργεντινής από την εξέδρα των επισήμων στο στάδιο Μαρακανά. Οι αρχές της Βραζιλίας αγνοούσαν αν οι δύο ηγέτες σχεδίαζαν κάποια κατ’ ιδίαν συνάντηση. Το πρόγραμμα πάντως όριζε ότι πριν από τον τελικό θα παρακάθονταν όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων –όπως για παράδειγμα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ– στο γεύμα που θα παραθέσει η Ρουσέφ.

putin-porosenko-merkel01-07june2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, Πούτιν και Ποροσένκο πάνε …Μουντιάλ!

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να συναντήσει τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο στο περιθώριο του τελικού του Παγκόσμιου Κυπέλλου στη Βραζιλία αύριο, αν και δεν έχουν προγραμματισθεί επίσημες συνομιλίες σε αυτό το σημείο, είπε ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σήμερα.

«Δεν προετοιμάζουμε ξεχωριστές συναντήσεις. Εξ’ όσων γνωρίζουμε, εκείνος επίσης πηγαίνει εκεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στην πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Άιρες. «Θα υπάρξει ξεχωριστός χώρος για τους ηγέτες στο στάδιο και συνεπώς κανείς φυσικά δε μπορεί να αποκλείσει (μια συνάντηση)» υποστήριξε στο περιθώριο της συνάντησης μεταξύ του Πούτιν και της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ. Στη Βραζιλία θα βρίσκεται και η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

Εν τω μεταξύ ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες πολλές βάσεις των φιλορώσων αυτονομιστών στις περιοχές του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) προκαλώντας τους βαριές απώλειες, επιβεβαίωσαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές.

«Η ουκρανική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε χθες 5 σφοδρές επιδρομές (…). Οι μαχητές υπέστησαν βαριές απώλειες» δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας και άμυνας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Τρεις βάσεις των ανταρτών καταστράφηκαν: στο χωριό Γκολμίβσλι, κοντά στο Ντζέρτζινσκ (περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Ντονέτσκ) και στο Περεβάλσκ, 46 χιλιόμετρα δυτικά του Λουχάνσκ.

Κατά τη διάρκεια των επιδρομών, οι μαχητές έχασαν 2 άρματα μάχης και 10 τεθωρακισμένα οχήματα όπως και δύο συστοιχίες όλμων, σύμφωνα με τον Λισένκο. Τις πληροφορίες αυτές δε μπορούν να τις επιβεβαιώσουν ανεξάρτητες πηγές. Οι φιλορώσοι αντάρτες δεν έχουν αναφέρει τέτοιου είδους επιθέσεις.

Η Ρωσία θα λάβει “όλα τα μέτρα” για να υπερασπιστεί το έδαφός της

H Mόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι «διατηρεί το δικαίωμα να λάβει όλα τα μέτρα» που είναι απαραίτητα προκειμένου να υπερασπιστεί το έδαφός της μετά την επίθεση εναντίον Ρώσων συνοριοφυλάκων κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία, την οποία αποδίδει σε Ουκρανούς.

Το Κίεβο από την πλευρά του κατήγγειλε μια «πρόκληση» κατηγορώντας τους Ρώσους ότι εκτόξευσαν όλμους εναντίον ενός εκ των μεθοριακών σταθμών της Ουκρανίας.

Ένα αυτοκίνητο, που μετέφερε Ρώσους συνοριοφύλακες το οποίο κινούταν κοντά στο χωριό Κουιμπισέβσκ (στη νότια Ρωσία) κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δέχθηκε επίθεση με πυρά αυτόματων όπλων σήμερα το πρωί, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ένα δελτίο τύπου.

«Υπάρχουν αποδείξεις που πείθουν ότι τα πυρά προήλθαν από το ουκρανικό έδαφος όπως επίσης από το ρωσικό έδαφος από ένοπλους που προέρχονται από την Ουκρανία οι οποίοι είχαν λάβει θέσεις εκεί» σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο που διευκρίνισε ότι από την επίθεση δεν υπήρξαν τραυματίες.

«Στην περίπτωση που αυτές οι προκλήσεις συνεχιστούν κατ’ εξακολούθηση, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τους ρωσικούς νόμους για την υπεράσπιση του εδάφους της και προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών» κατέληξε το υπουργείο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας από την πλευρά του κατήγγειλε μια επίθεση που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο από το χωριό Κουιμπισέβσκ εναντίον του συνοριακού φυλακίου Μαρινίβκα, στην περιοχή του Ντονέτσκ.

ΠΗΓΗ: AFP, ANA-MPA, REUTERS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: