Στη συλλογική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να προωθήσει μια πολιτική λύση στη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων απέδωσε ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki Moon την τρέχουσα έκρυθμη κατάσταση στη Γάζα, σε σημερινή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποίησε μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Ραμάλα, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή, την οποία χαρακτήρισε ως «αποστολή αλληλεγγύης και ειρήνης».

«Είναι η τρίτη φορά που ως Γενικός Γραμματέας έρχομαι σε έκτακτη αποστολή στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσω στον τερματισμό της κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά της Γάζας βιώνουν την τρίτη μεγάλη επίθεση κατά τα τελευταία 5 χρόνια της νεαρής ζωής τους», δήλωσε ο κ. Ban Ki Moon υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να χαθεί χρόνος» και καλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές «να αδράξουν την ευκαιρία, όχι μόνο για την ανανέωση μιας κατάπαυσης πυρός αλλά και για τη στήριξη μιας διαρκούς πολιτικής, θεσμικής, κοινωνικοοικονομικής προόδου και προόδου ασφαλείας που θα σταθεροποιήσει τη Γάζα».

Όπως επεσήμανε ο Γ.Γ., η Ραμάλα υπήρξε ο πέμπτος σταθμός στην περιοδεία του στην περιοχή, μετά από το Κατάρ, το Κουβέιτ, την Αίγυπτο – όπου είχε σημαντικές και ουσιώδεις συναντήσεις με τον Πρόεδρο των Παλαιστινίων Mahmoud Abas, τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ John Kerry, το Γ.Γ. του Αραβικού Συνδέσμου Nabil El Arabi και το Γάλλο Πρόεδρο Francois Hollande – και το Ισραήλ, όπου συναντήθηκε σήμερα με τον Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, τον Υπουργό Άμυνας Moshe Ya’alon, τον Ισραηλινό Πρόεδρο Peres και άλλους Υπουργούς. Στη συνέχεια, ο κ. Ban Ki Moon θα επισκεφθεί την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, ενώ εάν χρειαστεί θα επισκεφθεί και άλλες χώρες στην περιοχή.

Έχοντας συζητήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Netanyahu και τον Υπουργό Άμυνας Ya’alon τις «βάσιμες ανησυχίες ασφαλείας» του Ισραήλ, ο κ. Ban Ki Moon υπογράμμισε: «καταδικάζω εκ νέου αυστηρά την χωρίς καμία διάκριση εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς και την Ισλαμική Jihad, από τη Γάζα προς το Ισραήλ», για να προσθέσει ότι είναι «επίσης ανήσυχος από την βαριά απάντηση του Ισραήλ και τον συνακόλουθο μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού». «Καμιά χώρα δεν θα δεχθεί να υπόκειται σε καταιγισμό ρουκετών στην επικράτειά της και όλες οι χώρες και τα μέρη έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τους αμάχους», συμπλήρωσε ο Γ.Γ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Γραφείο Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), η τελευταία αυτή κλιμάκωση της βίας έχει ως αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 500 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους Παλαιστίνιοι άμαχοι, ενώ περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι – ποσοστό μεγαλύτερο από το 5% του πληθυσμού της Γάζας – έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους και αναζητούν καταφύγιο στην Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, μετά τη συνάντησή τους στο Τελ Αβίβ, ο Γ.Γ. είχε δηλώσει «Το μήνυμά μου σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους είναι το ίδιο: Σταματήστε να πολεμάτε. Αρχίστε να συνομιλείτε. Και ασχοληθείτε με τις αιτίες στις ρίζες της διένεξης, ώστε να μην ξαναβρεθούμε στην ίδια κατάσταση σε έξι μήνες ή σε ένα χρόνο».

Κατά την ενημέρωση του ΣΑ, ο Γ.Γ. χαρακτήρισε την πρωτοβουλία που έχει καταθέσει η Αίγυπτος στη βάση της συμφωνίας εκεχειρίας του Νοεμβρίου 2012 ως την «πλέον υποσχόμενη προοπτική για μια εκεχειρία» – η οποία έχει ήδη την υποστήριξη του Παλαιστίνιου Προέδρου Abbas και του Αραβικού Συνδέσμου – και κάλεσε όλους όσους «έχουν επιρροή να αναλάβουν εποικοδομητική δράση» στο θέμα.

http://www.un.org/sg/statements/index.asp?nid=7883

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=48324#.U861r4nD-M8

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: