Από το Λαύριο στο αύριο ο Αλέξης Τσίπρας




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, www.ethnos.gr

Από το Λαύριο στο αύριο θα μπορούσε να είναι απλώς ένα τσιγάρο δρόμος. Με ένα δρασκέλισμα του Σταύρου το Ποτάμι από το Λαύριο έστειλε το μήνυμα στους «εθελοντές» του ότι το αύριο μπορεί εύκολα να γίνει δικό τους. Οτι η «μεγάλη αλλαγή» που θα τα σαρώσει όλα είναι εφικτή. Ο «επικεφαλής» πολύ σωστά προσπαθεί να διαγράψει το παρελθόν, το Ποτάμι να είναι αποτέλεσμα παρθενογένεσης. Να μην είναι Αριστερά, να μην είναι Δεξιά, να είναι προοδευτικό, να μην είναι λαϊκιστικό.

Κάτι θα πρέπει να είναι, όμως, το Ποτάμι για να πετύχει τον στόχο του και να μετατραπεί στο όχημα για το αύριο, μέσα από κυβερνητικές συμμαχίες στις οποίες θα επιβάλλει τις απόψεις του. Για απόψεις λέμε, γιατί θέσεις ακόμη δεν έδειξε το Ποτάμι, εκτός των συνθημάτων της μεγάλης αλλαγής και των μεταρρυθμίσεων.

Η λέξη «αλλαγή» από μόνη της δεν λέει και πολλά. Μετά το 1981 όλοι γοητεύτηκαν από το σύνθημα της «αλλαγής». Ο Κ. Μητσοτάκης, μέσω της απαλλαγής, τη δική του αλλαγή είχε υποσχεθεί, σχεδόν το ίδιο και ο Κ. Σημίτης με τον εκσυγχρονισμό του κράτους, ο Κ. Καραμανλής έκανε σημαία του την επανίδρυση, ενώ ακόμη ηχεί στα πέριξ το κάλεσμα στον Γιώργο Παπανδρέου να τα αλλάξει όλα. Και ο Αλ. Τσίπρας δεν θέλει απλώς αλλαγή, αλλά ανατροπή. Από το Λαύριο ποιες μεταρρυθμίσεις προκρίθηκαν; Εκείνες του ΔΝΤ, του Αδωνη, του Μηλιού ή μήπως του Τ. Γιαννίτση;

Ο «επικεφαλής» Σταύρος Θεοδωράκης μιλά δημοσιογραφικά, προβάλλοντας την κοινή λογική. Καλύτερα σχολεία, καλύτερα πανεπιστήμια δημόσια και ιδιωτικά, πιο πολλές δουλειές, πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου, εξαγωγές, ανταγωνιστικότητα, όχι στο πελατειακό κράτος, δημοκρατία και ισονομία, δημοσιονομική πειθαρχία και λογοδοσία, κοινωνική αλληλεγγύη, ισχυρή διοίκηση.

Με μόνο μία διαφορά: αυτή είναι η περιγραφή του αύριο. Για να φτάσεις, όμως, από το Λαύριο στο αύριο μεσολαβεί ένα δύσκολο και οδυνηρό σήμερα, το οποίο δεν μπορείς να παρακάμψεις. Στη διαχείριση και την υπέρβαση αυτού του σήμερα είναι που θα κρίνονται τώρα το Ποτάμι, ο «επικεφαλής» του και οι «εθελοντές» του. Γιατί οι ωραίες ιδέες για το αύριο αφθονούν. Οι προτάσεις για το σήμερα λείπουν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: