Οταν η Ελλάδα δέρνει τα παιδιά της… Αίσχος: ΜΑΤ εναντίον καθαριστριών




Ρεπορτάζ ΕΘΝΟΣ, www.ethnos.gr
Επεισόδια ξέσπασαν χθες το απόγευμα έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου διαμαρτύρονταν οι καθαρίστριες για την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην επαναπροσληφθούν, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που έχει ασκήσει το υπουργείο επί της απόφασης του Πρωτοδικείου που τις δικαίωσε.

Οι καθαρίστριες μαζί με άλλους συγκεντρωμένους κινήθηκαν προς την είσοδο του υπουργείου Οικονομικών, επί της οδού Νίκης, αλλά εμποδίστηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν χρήση των ασπίδων και των γκλομπ. Δύο καθαρίστριες λιποθύμησαν από την ένταση, ενώ άλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η μία καθαρίστρια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, στη δε δεύτερη παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Στα επεισόδια τραυματίστηκε και φωτορεπόρτερ που κάλυπτε τα γεγονότα.

Νωρίτερα, ο Άρειος Πάγος, όπου εκδικαζόταν η προσφυγή των καθαριστριών,αποφάνθηκε τελικά υπέρ του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως έγινε γνωστό, το Τμήμα Αναστολών του Αρείου Πάγου παγώνει την απόφαση που δικαίωνε προσωρινά τις καθαρίστριες στο αίτημά τους να επαναπροσληφθούν στις εργασίες τους, μέχρι να λάβει οριστική απόφαση η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου.

Ωστόσο, η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 23 Σεπτεμβρίου ώστε να ληφθεί και τελεσίδικη απόφαση.

«Η αλήθεια είναι ότι το χαμόγελό μας πάγωσε. Πλην όμως η ελπίδα μας παραμένει στο ακέραιο, με δεδομένο ότι η ουσία της υπόθεσης θα κριθεί τον Σεπτέμβριο στις 23, και που αφορά στην ουσία το δικαίωμα όχι απλά στην εργασία αλλά και στη ζωή αυτής της κατηγορίας των εργαζομένων που τόσο άδικα μεταχειρίζεται η πολιτεία» δήλωσε ο Γιάννης Καρούζος δικηγόρος των καθαριστριών.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν στον Γκίκα Χαρδούβελη

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, είχε αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, από τους Γιώργο Βαρεμένο, Θανάση Πετράκο και Δημήτρη Γελαλή και τις Νάντια Βαλαβάνη και Μαρία Τριανταφύλλου, για το ζήτημα των απολυμένων καθαριστριών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, οι βουλευτές ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομικών επικαλέσθηκε έλλειψη ενημέρωσης για την ουσία της υπόθεσης και ζήτησε λίγο χρόνο για να έχει συνάντηση και με αντιπροσωπεία των καθαριστριών. Οι βουλευτές είπαν στον κ. Χαρδούβελη ότι για ένα ζήτημα για το οποίο απαιτείται πολιτική απόφαση δεν πρέπει να υπάρχει προσφυγή από το υπουργείο στη Δικαιοσύνη.

Η αντιπροσωπεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στον υπουργό Οικονομικών και το ζήτημα της «υπεραντίδρασης και δυσανάλογης χρήσης βίας» από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και ζήτησαν την απόσυρσή τους. Ο κ. Χαρδούβελης απάντησε ότι θα τηλεφωνήσει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Μάλιστα, ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος κατήγγειλε ότι τον χτύπησαν οι άνδρες των ΜΑΤ, παρότι τούς επέδειξε τη βουλευτική ταυτότητά του.

«Ο αγώνας των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών θα είναι νικηφόρος» τονίζεται, εξάλλου, σε ανακοίνωση του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ασκείται δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ότι ακολουθεί «αυταρχικό κατήφορο» ενώ σχολιάζεται, μεταξύ άλλων και η απόφαση του Αρείου Πάγου:

«Οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν είναι αλήθεια ότι δεν κρίνονται. Κρίνονται όχι μόνο με βάση το δίκαιο και τις γενικές αρχές του Συντάγματος, αλλά κυρίως ηθικά και κοινωνικά, ιδιαίτερα όταν πλήττουν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, απειλώντας την ίδια τους την επιβίωση».

Σημειώνεται, ότι μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, οι απολυμένες καθαρίστριες συγκεντρώθηκαν στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης, όπου και υπήρξε βίαιη απώθησή τους από τις αστυνομικές δυνάμεις.

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι ουσιαστικά το δίκιο του αγώνα των εργαζομένων δεν κρίνεται στα δικαστήρια, αλλά πρέπει να επιβληθεί με τη μαζική και οργανωμένη πάλη του λαού, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη μόνιμη και αξιοπρεπή δουλειά, για όλους τους ανέργους και απολυμένους», επισημαίνει το ΚΚΕ, με σχόλιό του για την απόφαση του Αρείου Πάγου.

«Μας στέρησαν τα πάντα, αλλά δεν λυγίζουμε»

Οι απολυμένες καθαρίστριες, που από τον περασμένο Αύγουστο βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας δίνοντας αγώνα για να δικαιωθούν, περιέγραψαν την οδύσσειά τους στο «Έθνος της Κυριακής»:

«Με τα 600 ευρώ που έπαιρνα από τη δουλειά μου, δεν χρωστούσαμε πουθενά. Τώρα χρωστάω 1.500 ευρώ στη ΔΕΗ, 200 στο νερό, νοίκι πληρώνω έναντι, ό,τι μπορώ, οι άνθρωποι δείχνουν κατανόηση, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα…Νιώθω άσχημα που μας έχουν έτσι προσβάλει, μας στέρησαν τη δουλειά και την αξιοπρέπειά μας, μας εξέθεσαν στα μάτια των παιδιών μας. Νιώθουμε ότι μας αδικούν και γι’ αυτό επιμένουμε στον αγώνα μας, με τη βεβαιότητα ότι θα δικαιωθούμε» λέει με την απόγνωση, αλλά και το πείσμα ζωγραφισμένα στο πρόσωπό της η κ. Φωτεινή Νικηταρά από τα Ανω Λιόσια.

«Οποτε υπάρχει φαγητό στο σπίτι, αυτό είναι ζυμαρικά ή όσπρια. Οτιδήποτε άλλο, πάει καιρός που το έχουμε ξεχάσει», λέει η κ. Πελαγία Μουτζούρη από το Γαλάτσι, χήρα και μητέρα δύο παιδιών. «Από τότε που κάποιοι αποφάσισαν ότι οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό και πέφτει έξω το κράτος, γίναμε ο εύκολος στόχος. Μας έβαλαν αρχικά σε διαθεσιμότητα και μετά μας απέλυσαν, νιώσαμε για τα καλά στο πετσί μας τι σημαίνει να είσαι σήμερα “Ευρωπαίος πολίτης”…

«Από τις 18 Σεπτέμβρη, ζω ένα συναίσθημα που με έχει συγκλονίσει, που δεν παλεύεται με τίποτα. Από τη μια στιγμή στην άλλη, να χάνεις τη δουλειά σου και μαζί τον κόσμο γύρω σου… Ο σύζυγος με προβλήματα υγείας, η κόρη άνεργη και ο γιος μου προσπαθεί να κρατήσει τη μικρή επιχείρηση με καυσόξυλα, που αποδίδει πλέον ελάχιστα. Προτεραιότητα δίνουμε στις υποχρεώσεις, να πληρώνουμε τους λογαριασμούς, τα τρόφιμα. Ερχεται και η εφορία και μας λέει, “έχετε προηγούμενες οφειλές, να τις πληρώσετε”» λέει η κ. Δήμητρα Μανώλη, απολυμένη καθαρίστρια από τη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας Βόλου.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: