«Καλύτερα ένας παλιός φίλος παρά δύο νέοι»…




Λευκωσία: Με μια ρωσική ρήση επέλεξε να στείλει το μήνυμά του, ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάντσι: «Ένας παλιός φίλος είναι καλύτερος από δύο καινούργιους». Η αναφορά αυτή παραπέμπει ουσιαστικά στο φλερτ της Λευκωσίας με την Ουάσινγκτον και ο Ρώσος διπλωμάτης κατέστησε σαφές πως η Μόσχα και θέλει και μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο, αμφισβητώντας τις αμερικανικές προθέσεις.

Σε συνέντευξή του στον διευθυντή Σύνταξης του Mega, Μιχάλη Παυλίδη, ο κ. Οσάντσι, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τις σχέσεις με την Κύπρο, το ουκρανικό και τα ενεργειακά. Είπε πως η Λευκωσία επαναπροσδιορίζει την εξωτερική της πολιτική, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Επικαλέστηκε δε προς τούτο και δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη. Για το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε., έσπευσε ωστόσο να προειδοποιήσει πως εάν αποφασισθούν νέες, θα επηρεαστούν πρωτίστως μικρές χώρες. Ανέφερε πως μεταξύ αυτών θα είναι και η Κύπρος, που όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν έχει ακόμη συνέλθει από το κούρεμα».
Για τα ενεργειακά, ο Ρώσος πρέσβης ήταν σαφέστατος. Η Ρωσία δεν επηρεάζεται από την εξόρυξη φυσικού αερίου από την περιοχή μας και υπενθύμισε την πρόσφατη συμφωνία της χώρας του με την Κίνα. Περαιτέρω, είπε πως για να μπορέσει η Κύπρος να διαδραματίσει σε αυτό το πεδίο, ρόλο ρυθμιστή, πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό και μια λύση λειτουργική. Ο Ρώσος διπλωμάτης, δεν απέφυγε να καρφώσει τους Αμερικανούς για το ενδιαφέρον τους, συνδέοντάς το με το φυσικό αέριο στην περιοχή.

Αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο επιβολής λύσης, λέγοντας στη συνέχεια πως το ενδιαφέρον των Αμερικανών στηρίζεται στην εξυπηρέτηση των δικών τους και μόνο συμφερόντων.

ΠΗΓΗ: Mega Κύπρου, www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: