Καυτή πατάτα το περιουσιακό – Λογική «εθνικού ξεκαθαρίσματος»




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ανταλλαγή περιουσιών ζητά με το πολυσέλιδο έγγραφο που κατέθεσε η τουρκική πλευρά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ενώ την ίδια ώρα αρνείται να ανοίξει τα χαρτιά της για το εδαφικό. Τα όσα αναφέρει γενικά για το εδαφικό δεν φαίνεται να έχει διάθεση ή πρόθεση για εδαφικές αναπροσαρμογές, πέραν ενδεχομένως της νεκρής ζώνης, που ούτως ή άλλως δεν είναι κατεχόμενη. Χθες στη διάρκεια της συνάντησης των δυο διαπραγματευτών, συνέχισαν τη συζήτηση του περιουσιακού και της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, στο περιουσιακό προτάσσει τα δικαιώματα του σημερινού χρήση, δηλαδή του σφετεριστή των περιουσιών.Είναι σαφές πως σε μεγάλο βαθμό η τουρκοκυπριακή πλευρά διαμόρφωσε τη στρατηγική στο περιουσιακό με βάση τις πάγιες θέσεις, που εκφράζονταν και από τον Ραούφ Ντενκτάς. Δηλαδή το θέμα να κλείσει με συνολική ανταλλαγή περιουσιών. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία υποδεικνύει πως οι θέσεις που κατέθεσε είναι υπό την αίρεση των ρυθμίσεων στο εδαφικό, προτάσσει ότι τον πρώτο λόγο έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης. Αποδέχεται, ωστόσο, μια σειρά από εξαιρέσεις, που αφορούν κυρίως την ανάπτυξη περιουσιών για «κοινωφελείς σκοπούς». Στις περιπτώσεις αυτές, ο νόμιμος ιδιοκτήτης είτε θα αποζημιωθεί είτε θα εξασφαλίσει περιουσία κοντά στη δική του.

Ο λαλίστατος Κουντρέτ Οζερσάι, μετά τη συνάντηση, που κράτησε πέντε περίπου ώρες, ανέφερε πως τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί το γεωγραφικό χάρτη υπό όρους. Ποιοί θα είναι οι όροι;  Μόλις οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε οδικό χάρτη που θα τους οδηγήσει σε δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού θα συζητήσουν το εδαφικό. Δηλαδή, λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας.  Είπε συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης ώστε να τεθεί στο τραπέζι ο γεωγραφικός χάρτης, πράγμα που, όπως ανέφερε, συζητήθηκε και στη συνάντηση των ηγετών. Ανέφερε πως κατά τη συνάντηση  συζήτησαν το περιουσιακό και εξέθεσαν τις απορίες τους αναφορικά με τις προτάσεις αμφοτέρων των πλευρών για το ζήτημα. Περαιτέρω είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εξέφρασε απορίες και σχόλια για την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς αναφορικά με τη νομοθετική εξουσία, και η ελληνοκυπριακή πλευρά εξέφρασε τις απόψεις της για την τουρκοκυπριακή πρόταση για την εκτελεστική εξουσία.

Ο  Οζερσάι ανέφερε, τέλος, ότι θα πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις των διαπραγματευτών στις 14 και 18 Ιουνίου, καθώς και μία άτυπη συνάντηση στις 6 Ιουνίου.

Σύμφωνα με δήλωση του Εκπροσώπου της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο Μισέλ Μποναρντό,  «οιι διαπραγματευτές έδωσαν συνέχεια στη συνάντηση των ηγετών που πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου 2014, και συνέχισαν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το περιουσιακό, την ομοσπονδιακή νομοθετική εξουσία και την ομοσπονδιακή εκτελεστική εξουσία. Αντάλλαξαν γραπτές προτάσεις για διαφορετικά θέματα και επίσης συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά το Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014 στην Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών”, σημειώνει ο κ. Μποναρντό.Προσθέτει ότι “στο μεταξύ, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών για το περιουσιακό”.

ΕΡΟΓΛΟΥ: Ίδρυση ταμείου για  το φυσικό αέριο

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, αναφερόμενος στην τελευταία συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε πως ο συνομιλητής του κατά καιρούς ανέβαζε τη φωνή του ότι οι τελευταίες συνομιλίες διεξήχθησαν σε τεταμένο κλίμα και ότι και ο ίδιος απαντούσε κατά τον ίδιο τρόπο και ότι είναι ακόμα νωρίς για να είναι κανείς αισιόδοξος στη διαδικασία αυτή.

Ο Έρογλου είπε ακόμα πως πριν από την ιστορική επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Biden τον περασμένο μήνα στην Κύπρο, ο Αμερικανός Πρέσβης στο νησί συναντήθηκε δέκα φορές μαζί τους για την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων. «Στην κοινή συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν Biden και ο Αναστασιάδης συμφωνήσαμε σε τέσσερα θέματα. Αργότερα, ένας αρμόδιος βγήκε έξω για να τα γράψει.

Στο μεταξύ, ο διαπραγματευτής των ε/κ έσκυψε στο αυτί του Αναστασιάδη και τότε εκείνος είπε : ‘’Εμείς δε θέλουμε αυτά να ανακοινωθούν στην κοινή γνώμη’’». Ο Έρογλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την οικονομική κρίση στο νότο και για την επίδραση στη διαδικασία για τη λύση των παραγόντων της μεταφοράς των νέων πηγών ενέργειας στον κόσμο μέσω Τουρκίας είπε: «Πρόκειται για σημαντικούς παράγοντες. Όμως η ε/κ πλευρά πείθοντας το Ισραήλ επιθυμεί την υγροποίηση του φυσικού αερίου και την πώλησή του στον κόσμο κατ’ αυτόν τον τρόπο. Το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης είναι δέκα δις. Εμείς κατά την εποχή του Χριστόφια είχαμε προτείνει το αέριο που θα εξορυχθεί, ακόμα και πριν την εξεύρεση λύσης να μπορέσει να πωληθεί με αγωγό μέσω της Τουρκίας στον κόσμο και τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν να συγκεντρωθούν σε ένα ταμείο που θα δημιουργηθεί. Στη συνέχεια δε, να δαπανηθούν για τις ανάγκες που θα προκύψουν στη διαδικασία για την ειρήνη. Όμως, αυτό αμέσως το απέρριψαν. Στο φυσικό αέριο που θα βρεθεί έχουν δικαίωμα και οι Τ/. Αυτό το αποδέχεται και ο Αναστασιάδης. Όμως, πώς θα γίνει που στα παζαρέματα οι μοναδικοί που έχουν δικαίωμα λόγου είναι οι Ε/κ».

Ο Οζντίλ Ναμί κρατά αποστάσεις από Έρόγλου 

Αποστάσεις από τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου και τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό τηρεί ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί. Ο Ναμί πέραν του γεγονός ότι επαναλαμβάνει την έλλειψη συνεννόησης με τον Έρογλου για τα θέματα των συνομιλιών, αμφισβήτησε και τη χρησιμότητα των επισκέψεων των δυο διαπραγματευτών σε διάφορες πρωτεύουσες. Δυσκολεύεται, είπε,  να κατανοήσει γιατί οι διαπραγματευτές πραγματοποιούν επισκέψεις στο εξωτερικό, όταν δεν μπορούν να κάνουν λόγο για σεβασμό στις συγκλίσεις και οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούνται.

Ο λεγόμενος υπεξ στα κατεχόμενα Οζντίλ Ναμί εξέφρασε, επίσης, ανησυχία για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δηλώνοντας πως ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου πρέπει να δημιουργήσει κάποιες εναλλακτικές για τερματισμό του αδιεξόδου στις συνομιλίες.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή του παράνομου Μπαϊράκ, ο Ναμί είπε πως το γεγονός πως ο Ερογλου αναφέρθηκε σε σοβαρές αποκλείσεις στη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό των εξουσιών, τα θέματα της Ε.Ε., και την οικονομία, ενώ προηγουμένως υπήρχαν σημαντικές συγκλίσεις σε αυτά, αποτελεί ένδειξη ότι οι δυο πλευρές δεν χρησιμοποιούν τα προηγούμενα έγγραφα συγκλίσεων.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σέβεται τα έγγραφα συγκλίσεων», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι συγκλίσεις αυτές είχαν επιτευχθεί υπό την παρακολούθηση των Ηνωμένων Εθνών και τα ΗΕ θα πρέπει να υποστηρίξουν αυτά τα έγγραφα συγκλίσεων. «Η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να προσεγγίσει τον ΓΓ του ΟΗΕ, να μεταφέρει τα προβλήματα που διαπιστώνονται και να απαιτήσει από αυτόν να λάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στις συνομιλίες», πρόσθεσε ο κ. Ναμί.

Εξέφρασε επίσης παράπονο πως δεν μπόρεσε να έχει έναν καλό διάλογο με τον κ. Ερογλου και το γραφείο του.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: