Επενδυτικό ενδιαφέρον για το Καστέλλι – Σαμαράς και Κετσιάνγκ: Ενισχύουμε την συνεργασία μας




Στον στρατηγικό ρόλο της Κρήτης, την ιστορική φιλία Ελλάδας-Κίνας και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον της τελευταίας για το αεροδρόμιο Καστελλίου, αναφέρθηκε ο Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του κατά τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου του Ηρακλείου. Για ενδυνάμωση της συνεργασίας των δυο χωρών, έκανε λόγο και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες το απόγευμα την επίσκεψή του στην Ελλάδα, γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ.

Η παραδοσιακή φιλία Ελλάδας-Κίνας και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, ήταν ο βασικός άξονας των δηλώσεων του Έλληνα αλλά και του Κινέζου πρωθυπουργού κατά την ξενάγηση στην Κνωσό και την τελετή εγκαινίων των ανακαινισμένων χώρων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά την κοινή του επίσκεψη με τον Λι Κετσιάνγκ στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου από μεγάλες εταιρείες της Κίνας.

Στην συνέχεια, κατά τα εγκαίνια των ανακαινισμένων χώρων του Αρχαιολογικού Μουσείου, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον κ. Κετσιάνγκ ως τον πρώτο επισκέπτη του ανακαινισμένου Μουσείου, αλλά κυρίως «έναν αληθινό φίλο, που έρχεται από πολύ μακριά», προσθέτοντας: «Μοιραζόμαστε με τους πολιτισμούς μας, την κοινή γνώση, που μας φέρνει πιο κοντά».

Σύμφωνα με το “Ε”, ο Αντ. Σαμαράς έκανε ιδιαίτερες αναφορές στον μινωικό πολιτισμό, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί λαμπρό κεφάλαιο στη διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού. Μίλησε για δυνατές ρίζες και για την ιστορία, αλλά και τη μυθολογία της Κρήτης, εξαίροντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του νησιού από την αρχαιότητα με την παράδοση της θάλασσας και τον ρόλο της ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων και κόμβο, ενώ χαρακτήρισε τη μινωική Κρήτη «επίκεντρο των ανακαλύψεων και της τεχνολογίας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού έκανε ιδιαίτερες αναφορές στον Κομφούκιο και τους Μινωίτες, αναφέρθηκε στον τρόπο ζωής που τους διδάσκει το μέτρο και την κλίμακα: «Αυτό που κι εσείς κι εμείς ονομάζουμε “αρμονία”» σημείωσε.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι στο νησί γίνονται 61 μεγάλα πολιτιστικά έργα, τα οποία έως το 2015 θα έχουν αλλάξει τον πολιτιστικό χάρτη της Κρήτης, και ότι δαπανώνται περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ που δίνουν θέσεις εργασίας και «αποτελούν πεδίο τεχνογνωσίας για το ανθρώπινο δυναμικό».

«Από αυτήν την εξέλιξη» σημείωσε ο πρωθυπουργός «σε συνδυασμό με την εξαιρετική ξενοδοχειακή υποδομή της Κρήτης, προσδοκούμε πολλαπλά οφέλη, γιατί πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός, το φυσικό περιβάλλον και η προσφορά των υπηρεσιών προς τον επισκέπτη είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει στην Ελλάδα το οικονομικό θαύμα που όλοι οι Έλληνες θέλουμε.[…] Η δυναμική και η πρόοδος της χώρας μας εξασφαλίζεται από το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο, την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και την πιστή στις αξίες μας».

Αναφερόμενος στις ελληνο-κινεζικές σχέσεις, ο κ. Σαμαράς σημείωσε:

«Ένα ταξιδι χιλίων χιλιομέτρων, κατά τον Λάο Τσε, αρχίζει με το πρώτο βημα. Μαζί, κ. πρωθυπουργέ, έχουμε κάνει πολλά βήματα, διανύσαμε αρκετή απόσταση, χτίσαμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, θεμελιώνουμε την αποδοτική συνεργασία. Πιστεύω, το κοινό μας ταξίδι, που έχει ξεκινήσει, να κρατήσει πολύ και να πάει μακριά προς όφελος των λαών μας. Προσβλέπουμε σ΄αυτή τη συνεργασία, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Ελλάδας, αλλά και που θυμίζει στην Κίνα ότι η μακρινή σας Ελλάδα είναι μια χώρα φίλη με επιρροή και ακτινοβολία στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σ΄ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε πρότερη ρήση του στον Κινέζο ομόλογό του, ότι «οι φίλοι γκρεμίζουν εμπόδια και χτίζουν γέφυρες», προσθέτοντας πως «η Κρήτη βάφτηκε με αίμα μέσα από αμέτρητους αγώνες για την ελευθερία των Ελλήνων και αποτελεί το καταλληλότερο σημείο για να διατρανώσουμε αυτή τη φιλία μεταξύ των λαών μας».

Έπειτα έδωσε συμβολικά στον κ. Κετσιάνγκ, το εισιτήριο με τον αριθμό 1, που εκδόθηκε στο όνομά του από το γκισέ του Μουσείου.

«Θα συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε την συνεργασία μας»
Ο Κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε τον θαυμασμό του για την Κρήτη, «τις ρίζες της Ευρώπης» και για τον μινωικό πολιτισμό, επισημαίνοντας πως αποτελεί μεγάλη τιμή το ότι είναι από τους πρώτους επισκέπτες του χώρου. Δήλωσε επίσης εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα, «τα πολύτιμα πολιτιστικά αγαθά, που περιγράφουν την ιστορία του μινωικού πολιτισμού».

Ο Λι Κετσιάνγκ ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Κρήτη για τον επαναπατρισμό 13.000 συμπατριωτών του από τη Λιβύη, τον Φεβρουάριο του 2011, σημειώνοντας: «Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ αυτό».

Έκανε λόγο για ιστορικό υπόβαθρο και για ομοιότητες μεταξύ των πολιτισμών Ελλάδας και Κίνας και εστίασε στην προσφορά τού πολιτισμού στην πολυπλευρικότητα της ανάπτυξης της ανθρωπότητας.

Ακολούθως αναφέρθηκε στις συμφωνίες, που υπογράφηκαν στην Αθήνα, και τόνισε: «θα συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε την πολιτική εμπιστοσύνης και τις πολιτικές συνεργασίας μεταξύ μας».

Επιπλέον, υπογράμμισε πως η ελληνο-κινεζική συνεργασία έχει μεγάλη προοπτική και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Κομφούκιο, αλλά και τον Πλάτωνα:

«Ο χρόνος είναι σαν το νερό…Τρέχει και γι αυτό πρέπει να αρπάξουμε τη σημερινή ευκαιρία και να συνεχίσουμε να προωθούμε τη διμερή συνεργασία μας».

Πρόσθεσε μάλιστα πως περιμένει μεγαλύτερη έλευση Κινέζων επισκεπτών στο Μουσείο, δεδομένου ότι «οι Κινέζοι αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: