Ομιλία του πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, για την Ημέρα της Ευρώπης




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Αθηναϊκό Πρακτορείο

«Η Ευρώπη αγωνίζεται να ξεπεράσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης η οποία επέφερε θεμελιώδεις αλλαγές» και «η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη χάρη στις σκληρές θυσίες των πολιτών της» τόνισε ο πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες, Χρίστος Παναγόπουλος, μιλώντας για την επέτειο της Ημέρας της Ευρώπης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μανχάταν.

Ο Έλληνας πρέσβης, ως εκπρόσωπος της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ, προσκαλέστηκε από το Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Μεταπτυχιακού Κέντρου του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY), για να είναι ο κύριος ομιλητής στο δεύτερο ετήσιο εορτασμό του εν λόγω κέντρου για την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου).

«Γιορτή της ενότητας και της ειρήνης» χαρακτήρισε την Ημέρα της Ευρώπης, κάνοντας συνοπτική παρουσίαση ιστορικών γεγονότων και προσώπων που καθόρισαν την ίδρυση, τη μετεξέλιξη και τη βαρύτητα της ενωμένης Ευρώπης για έναν ειρηνικό και ασφαλή κόσμο, χωρίς βία και ρατσισμό.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, όπως πρόσφατα με την κρίση στην Ουκρανία» επεσήμανε ο κ. Παναγόπουλος, σημειώνοντας ότι «αυτό που κάνει την ΕΕ μοναδική και αληθινή είναι η αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν τα 28 κράτη-μέλη της για να προωθήσουν από κοινού τις προσδοκίες τους για μια ολοκληρωμένη Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην προεδρία της Ελλάδας, μίλησε για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και για τους σταθμούς που σημάδεψαν την παρουσία, το ρόλο, την προσφορά και τη θέση της μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα μεγάλα ποσοστά της ανεργίας, ιδίως στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας και υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για «μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή».

Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι ζωντανή» και «η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πάλι να αποδείξει πως έχει την υποδομή και τους μηχανισμούς που της επιτρέπουν να δώσει νέες προοπτικές στο δρόμο της ανάπτυξης και να γίνει ακόμη πιο ισχυρή στο χώρο της παγκόσμιας οικονομίας. Σε μια περίοδο αυξημένου ευρωσκεπτικισμού», όπως είπε, «οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αναζητούν ένα νέο προσδιορισμό για μια Ευρώπη που αγκαλιάζει ξανά τις μεγάλες βασικές αξίες της, της δημοκρατίας, της συναίνεσης, του πολιτισμού, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, μιας Ευρώπης της αλληλεγγύης, του κοινωνικού κράτους και της απασχόλησης».

Ο Έλληνας πρέσβης στις ΗΠΑ ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης», περιγράφοντας τις «ενθαρρυντικές εξελίξεις» που συμβαίνουν σε οικονομικό επίπεδο, μετά από τα «χρόνια της ύφεσης και της βαθιάς κρίσης» και σημειώνοντας ιδιαίτερα τις προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και το «επίτευγμα» του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Η οικονομία μας γυρίζει μια νέα σελίδα. Οι θυσίες αποδίδουν καρπούς» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι μόνο η δημοσιονομική προσαρμογή που είναι εντυπωσιακή, εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στην αγορά εργασίας, στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στο άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων. Η Ελλάδα είναι η πρώτη μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ όσον αφορά τις δομικές αλλαγές». Επίσης, μίλησε για το «νέο επενδυτικό κλίμα» και την επιστροφή σε «θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Μιλώντας για την προεδρία της ΕΕ, τις προτεραιότητες και τα επιτεύγματά της, ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς σε μια σειρά εισηγήσεων, πολιτικών και αποφάσεων, τονίζοντας:

«Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε μια εποχή που η Ευρώπη διέρχεται μια κρίσιμη, μεταβατική φάση. Η οικονομική κρίση επέβαλε εφαρμογή περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αρχικές ελλείψεις στην αρχιτεκτονική της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για να επανέλθει σταδιακά σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά. Η μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ είναι να διασφαλίσει την ευημερία και τη σταθερότητα. Για το σκοπό αυτό, η ΕΕ θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την αποστολή της στην καρδιά και στο μυαλό των πολιτών της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, διασφαλίζοντας το κοινό νόμισμά της, μέσω της εμβάθυνσης της ΟΝΕ, μέσω της άμεσης προώθησης των πολιτικών, προκειμένου να ασχοληθεί με την ύφεση και την ανεργία, με την ενίσχυση της ανάπτυξης και με τη χρήση όλων των υφιστάμενων μέσων για την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ μετανάστευσης και ανάπτυξης».

Αναφορές έκανε και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την «αλλαγή» του παγκόσμιου ενεργειακού τοπίου και την πολιτική «ενδυνάμωσης» των ευρωαμερικανικών σχέσεων, σημειώνοντας τη «σημαντική στρατηγική αξία» της Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ακαδημαϊκών, φοιτητών και άλλων Αμερικανών που παρέστησαν στην εκδήλωση εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης, ο κ. Παναγόπουλος μίλησε για το «μεγάλο πρόβλημα» της ανεργίας και τις πολιτικές για την αντιμετώπισή του, τη δημιουργία «πρόσκαιρων νεοναζιστικών μορφωμάτων» λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και τη «διαχρονικά αταλάντευτη προσήλωση» του ελληνικού λαού στις δημοκρατικές αξίες.

Τον πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ παρουσίασε η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών του Κολεγίου Κουίνς και επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Ένωσης του Μεταπτυχιακού Κέντρου στο CUNY, Christa Altenstetter. Επίσης, την εκδήλωση προσφώνησε ο καθηγητής και επικεφαλής της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών, David Olan.

Στο τέλος, παρουσιάστηκε πρόγραμμα κλασσικής μουσικής. Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν η αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Ναυσικά Βράιλα, οι γενικοί πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Γιώργος Ηλιόπουλους και Βασίλης Φιλίππου, αντίστοιχα, ο πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου Νίκος Παπακωνσταντίνου, άλλα στελέχη ελληνικών υπηρεσιών, καθηγητές, φοιτητές και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών ινστιτούτων στη Νέα Υόρκη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: