Μετά το Παρίσι πάνε Λονδίνο – Ψήνεται μετάβαση και του Έρογλου




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με διαφορά μερικών ωρών, οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι είχαν χωριστές συναντήσεις στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα μεταβούν- και πάλι χωριστά αλλά τις ίδιες ημέρες- στο Φόρεϊν Όφις για συναντήσεις ενώ στο Λονδίνο ψήνεται και επίσκεψη του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ακριβείς ημερομηνίες για τις επισκέψεις στο Λονδίνο. Είναι προφανές ότι μετά τη συμφωνία για τις χιαστή επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα, πραγματοποιούνται και σε άλλες πρωτεύουσες. Κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν σε ότι αφορά αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος. Υπενθυμίζεται συναφώς το «επιμορφωτικό» ταξίδι τους στη Νότιο Αφρική καθώς και τις επισκέψεις του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή στις ΗΠΑ.

Η γαλλική πρεσβεία στη Λευκωσία προέβη σε ανακοίνωση για τις επαφές αυτές, διευκρινίζοντας ότι έγιναν μετά από πρωτοβουλία των διαπραγματευτών. Το Παρίσι ως κράτος των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει διαχρονικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό και αποτελεί πάντα στήριγμα στις συζητήσεις που διεξάγονται στο Διεθνή Οργανισμό.

« Ο κ. Pierre Levy, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλικής Δημοκρατίας συναντήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, κ. Kudret Ozersay στις 27 Μαΐου 2014 και με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη στις 28 Μαΐου 2014, με δική τους πρωτοβουλία», αναφέρει η ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας και προσθέτει: «Κατά τις συναντήσεις αυτές ο κ. Pierre Levy είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους διαπραγματευτές για τις εξελίξεις στη διαπραγματευτική διαδικασία και για τις προοπτικές της. Επιβεβαιώθηκε επίσης η στήριξη της Γαλλίας στις συνομιλίες. »

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει για σήμερα το πρωί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Κύπρο και την επικείμενη συνάντηση που θα έχει με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

«ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΜΗ ΛΥΣΗ»

Ο κατοχικός  ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, δήλωσε χθες πως λόγω της μη λύσης στο Κυπριακό δεν είναι σωστό να μην λαμβάνονται μέτρα για την οικονομία. Ο κατοχικός ηγέτης μιλούσε κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ένωσης Τ/κ εργολάβων οικοδομών.

Ο κατοχικός ηγέτης επεσήμανε ότι τα οικονομικά προβλήματα επηρέασαν άμεσα την οικοδομική βιομηχανία και δεν είναι σωστό, πρόσθεσε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η “χώρα” να τα συνδέουμε άμεσα με την μη λύση του Κυπριακού. Υπάρχουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν και αυτά πρέπει να πάρει η “κυβέρνηση”, σημείωσε. Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα το Κυπριακό συνεχίζεται και οι Ε/κ επωφελούνται από την υφιστάμενη κατάσταση, ισχυρίστηκε, λέγοντας ότι λόγω της μη λύσης δεν είναι σωστό να αποφεύγονται τα οικονομικά μέτρα. Μια δυνατή οικονομία, είπε, ενδυναμώνει τη θέση των Τ/κ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΟΖΕΡΣΑΙ: Η λύση προϋπόθεση για αξιοποίηση αερίου

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι μιλώντας στο Παρίσι (στο εμπορικό επιμελητήριο Ευρώπης – Αμερικής) υποστήριξε πως «ενώ όλοι παραδέχονται ότι ανήκει και στους Τ/κ ο φυσικός πλούτος στο νησί, δίδεται η άδεια να χρησιμοποιείται μονόπλευρα μόνο από τους Ε/κ». Δηλαδή, είπε, ένα καθεστώς τυγχάνει φυσιολογικής συμπεριφοράς σαν να μην υπάρχει εκεί κάποιο πρόβλημα.

«Δεν το λέω αυτό για να κατηγορήσω την ε/κ κοινότητα, το λέω για να τονίσω ότι αυτή η προσέγγιση της διεθνούς κοινότητας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτικά εμπόδια στην εξεύρεση μιας λύσης». Όσον αυτή η συμπεριφορά συνεχίζεται, πρόσθεσε ο κ. Οζερσάι, θα παραμείνει αναπάντητο το γιατί οι Ε/κ πρέπει να διαμοιραστούν τις αρμοδιότητες και τον πλούτο με τους Τ/κ. «Υπό αυτή ακριβώς την άποψη πρέπει να διατεθούν στη διεθνή αγορά τα αποθέματα υδρογονανθράκων, να ληφθεί και η άδεια των Τ/κ και εάν η συνεργασία Ε/κ και Τ/κ σε αυτά τα θέματα τεθεί ως προϋπόθεση με την εξεύρεση λύσης, είναι εφικτό να δούμε στην Κύπρο σε σύντομο χρονικό διάστημα απτές και θετικές εξελίξεις σε πολλούς τομείς στην Κύπρο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι υδρογονάνθρακες δεν είναι βοηθητικοί για μια λύση, περισσότερο θεωρώ ότι είναι εμπόδιο».

Αναφερόμενος στα ΜΟΕ και το θέμα των Βαρωσίων, ο Οζερσάι είπε ότι τα μέτρα αυτά εάν δεν σχεδιαστούν για να είναι υποβοηθητικά προς τη λύση, η μη φυσιολογική κατάσταση που υπάρχει στο νησί θα μονιμοποιηθεί περισσότερο. Γι` αυτό, συνέχισε, τα ΜΟΕ μπορούν να προσφέρουν μόνο εάν συσχετισθούν με μια περιεκτική λύση και είναι ισορροπημένα. Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε, θα μείνουμε με μια παράλληλα διαδικασία που δεν θα στηρίζει αλλήλους, αλλά θα δηλητηριάζει αλλήλους..

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: