Κυνήγι μαγισσών… Πολιτικοί ελέγχουν πολιτικούς…




Του Κώστα Βενιζέλου, www.philenews.com, www.mignatiou.com

Η τρικυμία, η οποία προκαλείται με τη δημοσιοποίηση της λίστας με τις εκροές καταθέσεων στο εξωτερικό, κατά την κλειστή περίοδο, αποτελεί ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα ενόψει των ευρωεκλογών. Στην ουσία είναι μια προσπάθεια απροσανατολισμού καθώς το ζητούμενο είναι να εκτεθούν οι μεγάλοι ένοχοι της οικονομικής καταστροφής και όχι να γίνεται ένα κυνήγι μαγισσών. Της δημοσιοποίησης του καταλόγου ακολούθησαν διευκρινίσεις, διαψεύσεις, που επιβεβαιώνει πως έλεγχος δεν έγινε, ούτε ασφαλώς και καμία έρευνα. Τελικά ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να εξουδετερωθεί μια υπόθεση; Να δοθεί η εντύπωση της συγκάλυψης; Να αναδειχθεί η κυπριακή τσαπατσουλιά; Στο σημείο που βρίσκεται η χώρα, όλες οι απαντήσεις μπορούν να γίνουν δεκτές.

Τα πυροτεχνήματα είναι για τις εντυπώσεις, αλλά πολλές φορές χρησιμοποιούνται και να κρυφτούν οι πραγματικότητες. Το μείζον είναι να αποκαλυφθούν και να συρθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που συμμετείχαν στο μεγάλο φαγοπότι και αυτοί που ελάμβαναν τις αποφάσεις. Πολιτικές και άλλες αποφάσεις. Όσοι έβγαλαν χρήματα παράνομα, θα πρέπει να διωχθούν, όπως κι αυτοί που τους έχουν κάνει πλάτες, τους διευκόλυναν. Πέραν τούτου, όμως, η καταστροφή δεν ξεκινά και δεν τελειώνει σε αυτούς.

Μέσα σε αυτή την τρικυμία ξεχάστηκε και η Focus και οι  υπόγειες διαδρομές του μαύρου πολιτικού χρήματος. Οι αποφάσεις των τραπεζών στα προηγούμενα χρόνια, την κρίσιμη περίοδο, αφήνονται να αιωρούνται και η λάμψη από τα μεγάλα πάρτι σπρώχνεται, τεχνηέντως, στη λήθη.

Τα πλείστα σκάνδαλα που ταλαιπωρούν τη χώρα, οι επιπτώσεις της οικονομικής κατάρρευσης, που βιώνει η κοινωνία, έχουν να κάνουν με το πολιτικό σύστημα. Και ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν ήταν διαπλεκόμενο, έδειξε αδυναμία ελέγχου και διαχείρισης. Η ανεπάρκεια, όπως και η βλακεία δεν απαλλάσσει κανένα από τις ευθύνες. Ούτε και η ανοχή, που επέδειξε και επιδεικνύουν στην πλειοψηφία τους οι πολίτες. Εδώ σφάζονται για ένα πέναλτι και ένα οφσάιτ και δεν αντιδρούν σε αυτούς που κατάστρεψαν την οικονομία, τη χώρα και τους ίδιους. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, που ήταν η Κύπρος η πρώτη επιλογή για να χρησιμοποιηθεί για πειραματόζωο.

Σε αυτή τη χώρα, το πρόβλημα  είναι πως σχεδόν όλα είναι μια σημαδεμένη τράπουλα. Είναι προβλεπτές και οι έρευνες και το αποτέλεσμα τους. Όταν για παράδειγμα αστυνομικοί ερευνούν για αστυνομικούς, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Όταν πολιτικοί ελέγχουν πολιτικούς, υπάρχει άλλο πλην του προβλεπόμενου αποτελέσματος;

Κομματικές ελίτ, κόλντεν μπόις των τραπεζών, δημιούργησαν μια νομεκλατούρα στην κοινωνία, η οποία ακόμη και τώρα, μετά την καταστροφή συντηρείται. Παραμένει στο προσκήνιο, πολλές φορές θορυβωδώς, ώστε να μπορέσει να επανέλθει προσβλέποντας σε ένα νέο γύρο με φαγοπότι.

Στα γραφεία στοιχημάτων, πάντως,  κερδίζουν εκείνοι που ποντάρουν ότι θα επικρατήσει ατιμωρησία. Υπάρχει δύναμη που θα τους διαψεύσει;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: