Μήνυμα Πούτιν για το αέριο σε Κίεβο και ΕΕ




Ο Πούτιν απειλεί το Κίεβο και μαζί την Ευρώπη με ενεργειακή ασφυξία. Οι φιλορώσοι ακτιβιστές παραμένουν… οπλισμένοι και ταμπουρωμένοι στα υπό κατάληψη δημόσια κτίρια της Ανατολικής Ουκρανίας, αψηφώντας το τελεσίγραφο του Κιέβου που ζητούσε την αποχώρησή τους εντός 48 ωρών (τελεσίγραφο που εκπνέει σήμερα).

Το NATO ανεβάζει τους τόνους ενάντια στη Ρωσία, η Ρωσία ανταποδίδει τα «πυρά», οι ΗΠΑ καταγγέλλουν τη Μόσχα, και το ψυχροπολεμικό θερμόμετρο συνεχίζει να ανεβαίνει δίνοντας τροφή σε όσους μιλούν για τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 23 ετών στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας.

Φιλορώσοι ακτιβιστές εφοδιασμένοι με αλεξίσφαιρα γιλέκα και οπλισμένοι με… Καλάσνικοφ παρέμεναν χθες οχυρωμένοι στο υπό κατάληψη πενταώροφο κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας του Λουγκάνσκ. Μεταξύ αυτών λέγεται πως βρίσκονται και βετεράνοι των πολέμων σε Αφγανιστάν και Τσετσενία. «Ζητούμε δημοψήφισμα για την ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας», διακήρυτταν οι καταληψίες αψηφώντας το τελεσίγραφο των 48 ωρών και απορρίπτοντας την «προσφορά» του Κιέβου για αμνήστευση «όσων παραδώσουν τα όπλα τους και αποχωρήσουν από τα κτίρια».

Kαταληψίες

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παρέμεναν χθες και οι καταληψίες του κτιρίου της τοπικής διοίκησης στο Ντονέτσκ, όπου χθες πραγματοποίησαν μάλιστα συγκέντρωση περίπου 1.500 φιλορώσοι διαδηλωτές. Οσο για το Κίεβο, αυτό παρουσιαζόταν να αναζητά «μια συμβιβαστική λύση» χωρίς φυσικά να αποδέχεται το αίτημα των καταληψιών για νέα δημοψηφίσματα.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε χθες επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες με την οποία τους προειδοποιεί για πιθανά προβλήματα στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης.

Ο Πούτιν απειλεί να διακόψει μερικώς ή ολικώς τη ροή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία εάν το Κίεβο δεν πληρώσει τα 2,2 δισ. δολ. που χρωστάει στην Gazprom από προηγούμενες εισαγωγές.

Δεδομένου δε ότι η ρωσική ενέργεια φτάνει στην Ευρώπη μέσω ουκρανικού εδάφους, μια τέτοια «ακραία» κίνηση θα δημιουργούσε προβλήματα στην ευρωπαϊκή τροφοδοσία. Επιπλέον, ο Πούτιν κατηγορεί την ΕΕ ως υπεύθυνη για μέρος των οικονομικών προβλημάτων της Ουκρανίας και καλεί σε «επείγουσες διαβουλεύσεις» με στόχο τη σταθεροποίηση της ουκρανικής οικονομίας που «οδεύει προς τη χρεοκοπία».

Ο Ρώσος ηγέτης τονίζει πως η Gazprom θα αρχίσει να απαιτεί «να προπληρώνεται» για τις μελλοντικές παραδόσεις αερίου, ενώ ανεβάζει τις τρέχουσες ενεργειακές ανάγκες της Ουκρανίας στα 5 δισ. δολ. «Είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιεί κανείς την ενέργεια για να επιτύχει γεωπολιτικούς στόχους», ήταν το σχόλιο του Λευκού Οίκου.

Και ενώ συνέβαιναν όλα τα παραπάνω, NATO και Ρωσία ανέβαζαν τους τόνους. Προκειμένου να στοιχειοθετήσει τον κίνδυνο μιας επικείμενης ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ανατολική Ουκρανία, το ΝΑΤΟ έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες (τραβηγμένες μεταξύ 22 Μαρτίου και 2 Απριλίου) που «αποδεικνύουν» πως οι Ρώσοι διατηρούν περί τους 40.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα.

Η Μόσχα το αρνήθηκε και βγήκε στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας πως το ΝΑΤΟ εκμεταλλεύεται την ουκρανική κρίση για να συσπειρωθεί εναντίον μιας φανταστικής εξωτερικής απειλής.

ΠΗΓΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ, www.ethnos.gr, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Ουκρανία: Επιμένουν στις καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων οι φιλορώσοι

Χιλιάδες φιλορώσοι ακτιβιστές εξακολουθούν σήμερα το πρωί να ελέγχουν δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία παρά την επίσκεψη του μεταβατικού πρωθυπουργού της Ουκρανίας, ενώ οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο ανάμεσα στους Δυτικούς και τους Ρώσους.

Σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η κρίση Ανατολής-Δύσης που έχει προκληθεί από τα γεγονότα της Ουκρανίας και είναι η χειρότερη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, μια τετραμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου στη Γενεύη ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα πάει στη Γενεύη για να “συνεχίσει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία και για να βρει μια διπλωματική οδό”, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κατ’ αρχήν απόφαση για την πραγματοποίηση μιας τετραμερούς συνάντησης στην Ευρώπη είχε ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε συμφωνήσει με τον Κέρι να οργανωθουν οι “απ’ ευθείας συνομιλίες”.

Η Ουκρανία πρόκειται να εκπροσωπηθεί στη Γενεύη από τον υπουργό της επί των Εξωτερικών Αντρίι Νεστσίτσα και η ΕΕ από την Κάθριν Άστον.

Επίσκεψη Γιατσένιουκ

Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ πραγματοποίησε χθες, Παρασκευή, επίσκεψη μερικών ωρών στο Ντόνετσκ, τη μια από τις δύο μεγάλες πόλεις της ρωσόφωνης ανατολικής Ουκρανίας όπου πολλές χιλιάδες φιλορώσοι ακτιβιστές έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια.

Οι ταραχές προκάλεσαν στους Δυτικούς φόβους για μια ρωσική επέμβαση, καθώς η Μόσχα έχει συγκεντρώσει, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ως 40.000 στρατιώτες στα σύνορα και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δεσμευθεί ότι θα προστατεύσει “πάση θυσία” τους ρωσικούς πληθυσμούς της πρώην ΕΣΣΔ.

Οι ακτιβιστές, μερικοί από τους οποίους είναι οπλισμένοι, έχουν καταλάβει από την Κυριακή το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης του Ντονέτσκ και αυτό των Υπηρεσιών Ασφαλείας (SBU) στο Λουγκάνσκ, πόλεις που βρίσκονται σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα.

Ο Αρσέν Αβάκοφ, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης που συστάθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έχει απειλήσει με προσφυγή στη βία τους αυτονομιστές οι οποίοι δεν θα καταθέσουν του όπλα.

Όμως ο Γιατσένιουκ φάνηκε καθησυχαστικός. Υποστήριξε πως “δεν υπάρχει οδός για τη βία” και προσέφερε εγγυήσεις στους αυτονομιστές.

Μάλιστα δεσμεύθηκε να προτείνει πριν από τις πρόωρες προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου συνταγματική αναθεώρηση για να “ισορροπήσουν οι εξουσίες ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και τις περιφέρειες”. Υποσχέθηκε επίσης να μην θίξει “με κανένα πρόσχημα” τους νόμους που εγγυώνται το καθεστώς των γλωσσών πέραν της ουκρανικής.

Ωστόσο οι αυτονομιστές, οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Ρωσία, απαιτούν μια “ομοσπονδοποίηση” του ουκρανικού Συντάγματος. Αυτό το αρνείται η μη αναγνωρισμένη από τη Μόσχα φιλοδυτική εξουσία στο Κίεβο, η οποία θεωρεί πως με την προοπτική αυτή ανοίγει η πόρτα για το διαμελισμό της χώρας και αρνείται να προχωρήσει πέραν μιας “αποκέντρωσης”.

Ο Γιατσένιουκ δεν είχε καμιά απ’ ευθείας επαφή με τους εξεγερμένους. Ωστόσο ο Ρινάτ Αχμέτοφ, ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας ο οποίος ασκεί μεγάλη επιρροή στην περιοχή, συμμετέχει στις συνομιλίες και έχει ήδη χρησιμεύσει ως μεσολαβητής.

Λαβρόφ: Δεν έχουμε πράκτορες στην ανατολική Ουκρανία

Ενώ το Κίεβο και η Ουάσινγκτον κατηγόρησαν τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες ότι βρίσκονται πίσω από τις ταραχές στην ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε χθες, Παρασκευή, πως η Μόσχα δεν έχει “ούτε πράκτορες ούτε στρατιωτικούς” στην περιοχή.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε αυστηρά στις δυτικές κατηγορίες. “Αυτή τη στιγμή, η πρόκληση αντιρωσικών αισθημάτων με υπόβαθρο την άνοδο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σε πολυάριθμες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αύξηση του αριθμου των υπερεθνικιστικών οργαώσεων και την υποχωρητικότητα έναντι του νεοναζισμού, είτε στην Ουκρανία είτε αλλού, απειλεί με τρόπο προφανή την ευρωπαϊκή σταθερότητα”, δήλωσε.

Το Κίεβο και οι Δυτικοί φοβούνται από την πλευρά τους μήπως επαναληφθεί στην ανατολική Ουκρανία ένα σενάριο ανάλογο με αυτό της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που ενώθηκε με τη Ρωσία το Μάρτιο, έπειτα από ένα δημοψήφισμα που δεν αναγνωρίσθηκε από το Κίεβο και τη Δύση.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, κυρώσεις σε βάρος επτά προσώπων που έχουν ήδη τιμωρηθεί από την ΕΕ -έξι αξιωματούχους της Κριμαίας και έναν ουκρανό πρώην αξιωματουχο– καθώς και σε βάρος ενός ομίλου φυσικου αερίου της Κριμαίας.

“Η Κριμαία είναι ένα κατεχόμενο έδαφος. Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κόστη σ’ αυτούς που συνεχίζουν να παραβιάζουν την ακεραιότητα της επικράτειας και την κυριαρχία της Ουκρανίας”, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Ντέιβιντ Κοέν.

Μάχη για το αέριο

Το θέμα των παραδόσεων φυσικού αερίου είναι επίσης πολύ παρόν σ’ αυτή τη συζήτηση Ανατολής-Δύσης.

Την Πέμπτη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους να εκκαθαρίσουν τα δισεκατομμύρια του χρέους της Ουκρανίας από το φυσικό αέριο, διότι διαφορετικά οι προμήθειές τους μπορεί να απειληθούν όπως κατά τους “πολέμους του αερίου” του 2006 και 2009.

Οι καθυστερήσεις της Ουκρανίας στις πληρωμές είναι “απολύτως απαράδεκτες”, δήλωσε ο Πούτιν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας. Πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν έχει πληρώσει το λογαριασμό του φυσικού αερίου για το Μάρτιο που ανέρχεται σε 540 εκατ. δολάρια. “Ούτε ένα δολάριο, ούτε ένα ρούβλι δεν έχει πληρωθεί. Τίποτε απολύτως”, δήλωσε.

Η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει πως η Ουκρανία χρωστάει συνολικά 16,6 δισ. δολάρια. Αύξησε επίσης την τιμή του αερίου που πωλεί στην Ουκρανία κατά 80% λέγοντας πως η αύξηση καθίσταται απαραίτητη εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές.

Χθες, Παρασκευή, η ΕΕ κάλεσε τη Ρωσία “να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της”, υπογραμμίζοντας πως οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου “συμβάλλουν κατά σχεδόν 50% στα έσοδα του ρωσικού ομοσπονδιακου προϋπολογισμού”. Ο Πούτιν διαβεβαίωσε πως οι ρωσικές δεσμεύσεις θα τηρηθούν.

ΠΗΓΗ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, DPA, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: