Δυναμικό μπάσιμο από ΗΠΑ-Ε.Ε.: Ρούμπιν και Φούλε από βδομάδας στη Λευκωσία για επαφές




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση παρεμβαίνουν στο Κυπριακό, σε μια προσπάθεια να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Την ερχόμενη εβδομάδα, θα βρίσκονται στην Κύπρο δυο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, Στέφαν Φούλε και Έρικ Ρούμπιν (φωτογραφία) αντίστοιχα,  για επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους. Η παρουσία τους μπορεί να συνέπεσε χρονικά, ωστόσο, είναι σαφές πως υπάρχει ένας συντονισμός ενεργειών, όπως και μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε, θα βρίσκεται την ερχόμενη Δευτέρα στη Λευκωσία και θα έχει διαδοχικές συναντήσεις, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθεί και με τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Ευρωπαίος Επίτροπος έχει ψηλά στην ατζέντα του το θέμα της εμπλοκής της Ένωσης στη διαδικασία, μέσω της παρουσίας στις διαπραγματεύσεις του απεσταλμένου του Προέδρου Μπαρόζο, Πίτερ Βαν Νούφελ.

Το θέμα έχει συζητηθεί και κατά τις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες, την περασμένη Τετάρτη και αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος είναι τι αποδέχεται η τουρκική πλευρά και να προσπαθήσει να πείσει τον Έρογλου. Όπως έχει αναφερθεί από τους Τούρκους, η παρουσία του κ. Βαν Νούφελ δεν τους ενοχλεί ποσώς καθώς αυτό ίσχυσε και στο παρελθόν. Εκείνο που φαίνεται να μην αποδέχονται οι Τούρκοι είναι ο αναβαθμισμένος του ρόλος, ο οποίος θα σημαίνει και δυνατότητα παρεμβάσεων στη διαδικασία για έλεγχο της συμβατότητας των υπό συζήτηση προνοιών με το κοινοτικό κεκτημένο. Ενώπιον του Στέφαν Φούλε θα τεθεί, ασφαλώς και το θέμα που εγείρει συνεχώς η τ/κ πλευρά και αφορά την εναρμόνιση των κατεχομένων με το κοινοτικό κεκτημένο.

Την Τρίτη, θα αρχίσει τις επαφές του στη Λευκωσία ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Έρικ Ρούμπιν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, θα συζητήσει ασφαλώς τα θέματα της διαδικασίας και την πορεία των διαπραγματεύσεων, ωστόσο, φαίνεται ότι θα εστιάσει την προσοχή του στα ζητήματα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ειδικότερα οι Αμερικανοί φαίνεται να καλοβλέπουν το θέμα της Αμμοχώστου, το οποίο θεωρούν ως σημαντικό εργαλείο που θα δώσει δυναμική στη λύση. Έχοντας εικόνα για τα όσα διαδραματίζονται στις συνομιλίες, λόγω και της επίσκεψης αυτές τις ημέρες του Ανδρέα  Μαυρογιάννη στην Ουάσινγκτον και προηγουμένως του Κουντρέτ Οζερσάι, οι επαφές του Ρούμπιν στη Λευκωσία θα εστιαστούν κυρίως στο τι μπορεί να γίνει εφεξής στο Κυπριακό.

ΟΖΕΡΣΑΙ: «Θεσμική η σχέση μας με τη Ρωσία»

Πολλά και διάφορα άφησε να αιωρούνται ο Τ/Κ διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, μετά τις επαφές του στη Μόσχα. Είπε πως το ψευδοκράτος άρχισε τα τελευταία τρία χρόνια να θεσμοθετεί τη σχέση του με τη Ρωσία. Σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου Ανατολή στη Μόσχα, ο Τ/κ διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, είπε πως χάρη σε αυτή τη σχέση το ψευδοκράτος έχει σήμερα την τύχη να εξηγεί απευθείας στη Ρωσία το τι θέλει.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι θεωρεί πως πλέον έχει εγκαθιδρυθεί ένας υγιής διάλογος με τη Ρωσία, κάνοντας λόγο για μάθημα που μπορεί να εξαχθεί από την πρόσφατη κρίση μεταξύ Ρωσία και Ουκρανία στην Κριμαία για τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Το ότι δεν πέρασαν οι κυρώσεις και οι διπλωματικές αντιδράσεις μια συγκεκριμένη γραμμή, οφείλεται – εκτίμησε- στο ότι υπάρχουν αμοιβαία οφέλη. Παραδοσιακά, σημείωσε, η Ρωσία ήταν πιο κοντά και έβλεπε πιο ζεστά την ε/κ πλευρά. «Ωστόσο η διπλωματία δεν ασκείται με βάση τις συναισθηματικές σχέσεις. Δεν είναι σωστό να απέχουμε λέγοντας ότι ‘αφού η Ρωσία δεν μας βλέπει ζεστά’. Το σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες που θα ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις που έχουν δημιουργηθεί για μας».

Σχετικά με το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ έναντι της Ρωσίας για την Κριμαία, ο κ. Οζερσάι είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα διαφανεί κατά πόσο η «ε/κ διοίκηση» θα μπορέσει να διαχωρίσει τη θέση της από τις κυρώσεις.

Για τις επαφές του στη Μόσχα, είπε ότι συναντήθηκε με τον Andrey Maslov, Διευθυντή του τέταρτου τμήματος ευρωπαϊκών υποθέσεων στο ρωσικό ΥΠΕΞ και αρμόδιους με το Κυπριακό διπλωμάτες, σημειώνοντας ότι η συνάντηση έγινε κατόπιν πρόσκλησης της Ρωσίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: