Η Ουάσιγκτον στηρίζει τις συνομιλίες στην Κύπρο




Tην πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, επανέλαβε σήμερα Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας εκ νέου τις δύο πλευρές να καταγράψουν ουσιαστική πρόοδο προς την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη χθεσινή συνάντηση Οζερσάι – Νούλαντ, ο Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως «η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ κι ο βοηθός υφυπουργός Ερικ Ρούμπιν συναντήθηκαν με τον τ/κ διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι στις 19 Μαρτίου, για να συζητήσουν τις προσπάθειες διευθέτησης του κυπριακού.»

« Η συνάντηση είναι τμήμα των περιοδικών διαβουλεύσεων που το υπουργείο Εξωτερικών διεξάγει με όλα τα μέρη που εμπλέκονται στις συνομιλίες του κυπριακού», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ακόμη πως η αμερικανική κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξη στην κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για επίτευξη συνολικής διευθέτησης.

Κατέληξε λέγοντας ότι ««συνεχίζουμε να προτρέπουμε και τις δύο πλευρές να σημειώσουν πραγματική και ουσιαστική πρόοδο προς την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Ο κ. Οζερσάι επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και  αργότερα σήμερα το βράδυ θα έχει συνάντηση με τον υπό παραίτηση ειδικό σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΥΠΕ, CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: