FT: Η συμφωνία με Τρόικα μία καινούργια αρχή για τον Αντ. Σαμαρά




Στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα για την αποδέσμευση της δόσης των €10 δις αναφέρεται δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES (“Greece Reaches Deal with Lenders to Unlock €10bn Aid Tranche»). Η συμφωνία θα αποτελεί κατά τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά «μια καινούργια αρχή μετά από μια μακρά περίοδο δοκιμασίας. Παρέχει σημαντικές δομικές αλλαγές που θα φιλελευθεροποιήσουν την οικονομία, θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και θα μειώσουν τις τιμές. Μιλάμε για μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη λάβει χώρα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα έπρεπε να είχαν συμβεί πριν από χρόνια στην Ελλάδα. Οι καθυστερήσεις ξεπεράστηκαν για τα καλά».

Οι διαπραγματεύσεις διευκολύνθηκαν όταν εξακριβώθηκε η ύπαρξη πλεονάσματος από την τρόικα (πρόκειται για €812 εκ.), σύμφωνα με αξιωματούχο, καθώς στο παρελθόν η Ελλάδα ερχόταν αντιμέτωπη με τον σκεπτικισμό της Επιτροπής, όσον αφορά στην ακρίβεια των στοιχείων του προϋπολογισμού. Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την διάθεση €500εκ. για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και τους ένστολους και €20 εκ. για οργανισμούς που ασχολούνται με τους άστεγους. Το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάσματος θα καλύψει το χρέος και τις οφειλές του δημοσίου, ενώ €390εκ. θα καλύψουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπήρξαν φωνές αμφισβήτησης (Μιράντα Ξαφά) για τη διάθεση του πλεονάσματος, καθώς μεγάλο μέρος του οφείλεται στην υπερφορολόγηση των ακινήτων και ενδέχεται να μην αποτελεί σταθερό έσοδο του κράτους. Δεν θα γίνουν μαζικές απολύσεις αλλά θα χρησιμοποιηθεί η καλή ευρωπαϊκή πρακτική όσον αφορά στα διοικητικά μέτρα. Το Χρηματιστήριο Αθηνών ανέβηκε με την είδηση της επίτευξης συμφωνίας και εν αναμονή της πιθανότητας επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η WALL STREET JOURNAL (“Greece Reaches Deal with Troika to Unlock Aid”), που επισημαίνει ότι το ποσοστό του πλεονάσματος που έγινε επιτρεπτό από την τρόικα να διοχετευθεί σε προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα ανέρχεται στο 70%. Σημειώνονται επίσης τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας με την περικοπή των συνεισφορών στα συνταξιοδοτικά ταμεία και την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου.

Τα μέτρα πρέπει να περάσουν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πρώτα αναμένεται συμπληρωματική νομοθεσία για την περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ άλλα μέτρα όπως αλλαγές στην αγορά εργασίας και μείωση της γραφειοκρατίας αναμένεται να συμπεριληφθούν σε άλλο νομοσχέδιο. Σχετικό δημοσίευμα φιλοξενούν οι NEW YORK TIMES (“Greece Reaches Deal to Release Foreign Rescue Funds”) και το CNBC (“Greece, Lenders Clinch Deal on New Aid”).

http://www.ft.com/cms/s/0/7a3cfbdc-aeb4-11e3-8e41-00144feab7de.html

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304747404579446941284299688?mg=reno64-wsj

http://www.nytimes.com/2014/03/19/business/international/greece-reaches-deal-to-release-foreign-rescue-funds.html?ref=europe

http://www.cnbc.com/id/101503047

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: