Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ενδειξη ότι η διαδικασία «πρέπει να τρέξει με γρήγορους ρυθμούς» είναι και η έναρξη της λεγόμενης χιαστί διαδικασίας. Χθες στην πρώτη συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, συμφωνήθηκαν τα ταξίδια του πρώτου στην Άγκυρα και του δεύτερου στην Αθήνα, τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου.

Τα υπουργεία Εξωτερικών, Ελλάδος και Τουρκίας βρίσκονται σε συνεννόηση και αναμένεται ότι θα οριστικοποιήσουν τις ημερομηνίες για τις συναντήσεις, ώστε οι δυο διαπραγματευτές να βρεθούν την ίδια ημέρα στις πρωτεύουσες, «για να τηρηθεί το πρωτόκολλο».

Σημειώνεται ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα περάσει, εκ των πραγμάτων, από την Αθήνα για να μεταβεί στην Άγκυρα και αναμένεται ότι θα έχει και επαφές στο ελληνικό ΥΠΕΞ. Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον Υφυπουργό Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο Κουντρέτ Οζερσάι στην Αθήνα με τον Γενικό Γραμματέα του ελληνικού ΥΠΕΞ, πρέσβη Αναστάσιο Μητσιάλη.

Για τα ταξίδια αυτά, ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε πως «η τσάντα των Ε/κ κατά την επίσκεψή στην Άγκυρα μπορεί να είναι γεμάτη, είναι όμως και η δική μας αρκετά γεμάτη», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα θέσει σειρά ζητημάτων στην Ελλάδα.

Διπλωματική πηγή ανέφερε πως πολλά θα εξαρτηθούν από τις πρώτες αυτές επισκέψεις και το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα υπάρξει και συνέχεια. Στην Αθήνα δεν θα έχει και πολλά πράγματα να συζητήσει ο Τ/Κ διαπραγματευτής, ωστόσο, όπως συνάγεται από τις τουρκικές προθέσεις, τα ταξίδια στις δυο πρωτεύουσες θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα. Ως εκ τούτου για να πηγαίνει ο κ. Μαυρογιάννης στην Άγκυρα, που θα έχει και κάποιο νόημα, θα πρέπει την ίδια ώρα να δέχεται η Αθήνα τον κ. Οζερσάι.

Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση των δυο διαπραγματευτών υπήρξε μια προκαταρκτική συζήτηση για τη μεθοδολογία που θα ακολουθεί αναφορικά με τα θέματα που θα συζητηθούν. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έφερε καμία ένσταση τα κεφάλαια να συζητούνται αλληλένδετα. Μαυρογιάννης και Οζερσάι επιφυλάχθηκαν να σχολιάσουν τις απόψεις που διατυπώθηκαν στην επόμενη συνάντηση, που χρονικά τοποθετείται την Τετάρτη. Αποφάσισαν, επίσης, να συναντώνται δυο φορές την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να καλύψουν το χρόνο και να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία.

Στο μεταξύ, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί», επικαλούμενη διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι ο Τ/κ διαπραγματευτής είχε συναντήσεις με τους Πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή και την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

ΟΖΕΡΣΑΙ: «Να μας πείσουν για την Αμμόχωστο» – Και αιχμές κατά Αναστασιάδη

Φωτίζει περισσότερο τις θέσεις της τουρκικής πλευράς στο θέμα της Αμμοχώστου, ο Κουντρέτ Οζερσάι. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής δήλωσε πως η ε/κ πλευρά πρέπει πείσει ότι η επιστροφή των Βαρωσίων είναι μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης εάν το φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Η Ε/κ πλευρά πλευρά μπορεί να φέρει στο τραπέζι το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ωστόσο, θα πρέπει να πείσουν ότι είναι ένα ζήτημα που θα αυξήσει την εμπιστοσύνη. Δεν είναι αρκετό μόνο μια πλευρά να θεωρεί ότι ένα ζήτημα αποτελεί μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κι εμείς είμαστε θετικοί σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών»,  είπε συγκεκριμένα ο Τ/κ διαπραγματευτής.

Είπε ακόμη πως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι νέα και έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα σε σύγκριση με το παρελθόν. Ανέφερε ότι το κοινό ανακοινωθέν είναι ένα αμοιβαία συμφωνημένο κείμενο και το βλέπουν ως κάτι που θέτει το πλαίσιο της διαδικασίας. Σε αυτό, πρόσθεσε, συμφωνήθηκε όχι μόνο οι διαπραγματεύσεις για μια συνολική λύση, αλλά και για συζήτηση ΜΟΕ.

Επιθυμούν, συνέχισε, όπως οι πλευρές επικεντρωθούν, με μια διαδικασία πάρε – δώσε, στην παραγωγή ενός αποτελέσματος και δεν θεωρούν ότι σωστό να συζητείται το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, λέγοντας ότι δεν βρίσκουν σωστές τις δηλώσεις που έκανε σχετικά με το κείμενο ο Ε/κ ηγέτης, όπως αποκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Αν θέλουμε να φτάσουμε σε λύση, είναι προϋπόθεση να επιδειχθεί η ηγετική ικανότητα. Κάνοντας ελιγμούς για να ικανοποιήσεις τα πολιτικά κόμματα θα βλάψει τη διαδικασία. Εάν επιτευχθεί μια συμφωνία σχετικά με το κείμενο, το να προβεί σε δήλωση η μία πλευρά δεν δεσμεύει την άλλη. Ως τ/κ πλευρά είπαμε ότι αποδέχθηκε το κείμενο και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: