Συμφωνημένο το ανακοινωθέν – Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως έχει κλείσει το θέμα




Του  ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι Αμερικανοί θεωρούν πως το θέμα με το κοινό ανακοινωθέν έχει κλείσει και πως απομένει η ανακοίνωση της συμφωνίας τις επόμενες ημέρες. Είναι γι αυτό που δεν μπορεί, όπως υποδεικνύουν, να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση επί του περιεχομένου.

Από αμερικανικής πλευράς δηλώνεται πως οι Τούρκοι έχουν αποδεχθεί την πρόταση, την οποία ετοίμασαν οι Αμερικανοί και τη διαβίβασαν στους εμπλεκόμενους εδώ και μια περίπου εβδομάδα. Είναι προφανές πως οι Αμερικανοί θέλουν διακαώς να ανακοινωθεί συμφωνία και να πραγματοποιηθεί συνάντηση Αναστασιάδη- Έρογλου τις επόμενες εβδομάδες.

Το ενδεχόμενο να είναι σε αυτή την πρώτη συνάντηση ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι ομιχλώδες, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι εγκαταλείπει τη θέση του. Όπως αναφέρουν πληροφορίες δεν έχει πλέον τη στήριξη των αγγλοαμερικανών, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την παραμονή του στη θέση του ειδικού συμβούλου. Η Ουάσινγκτον έχει πάρει τα ηνία της διαχείρισης του Κυπριακού, αφήνοντας τα Ηνωμένα Έθνη να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα.

Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος εξακολουθεί πάντως να περιέχει προβληματικά στοιχεία, τα οποία σε συνδυασμό με τις «εποικοδομητικές ασάφειες» που καταγράφονται δημιουργούν πολλές συζητήσεις. Κυρίως γιατί στα θέματα της διακυβέρνησης, στα οποία επικεντρώνεται το κείμενο προσφέρονται από τώρα σημαντικά πλεονεκτήματα στην τουρκική πλευρά από τώρα. Το θέμα της κυριαρχίας, το οποίο δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα από την ελληνοκυπριακή πλευρά, καλύπτεται από την γνωστή «εποικοδομητική ασάφεια».

Η αναφορά στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, παραπέμπει στις σχέσεις κυρίαρχης ισότητας μεταξύ των κρατών-μελών του Διεθνούς Οργανισμού. Κοντολογίς, αφορά την εξωτερική κυριαρχία δηλαδή την ανεξαρτησία και όχι την κυριαρχία στο σύνολό της. Περαιτέρω,  η αναφορά ότι η κυριαρχία…εκπηγάζει από τους Ε/κ και τους Τ/κ μαζί, ανοίγει τον ασκό του αιόλου. Η κυριαρχία εκπηγάζει μόνο από το λαό που είναι η μόνη πηγή κυριαρχίας. Αν οι Ε/κ και οι Τ/Κ είναι ξεχωριστές πηγές κυριαρχίας τότε οι Ε/κ και οι Τ/Κ αναγνωρίζονται σαν λαοί και αποκτούν και χωριστό δικαίωμα αυτοδιάθεσης άρα και απόσχισης.

Περαιτέρω, νομικοί κύκλοι θεωρούν πως στο έγγραφο υπάρχουν αναφορές που παραπέμπουν ουσιαστικά σε παρθενογένεση καθώς και σε «νέο κράτος».

Σημειώνεται πως το προσχέδιο ανακοινωθέντος στηρίζεται στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, της 18ης Δεκεμβρίου 2013.

Στην Αθήνα για να εξασφαλίσει στήριξη – Επιλεκτικές χωριστές ενημερώσεις χθες ενόψει σύσκεψης

Στο Προεδρικό πήγαν χθες διαδοχικά για να ενημερωθούν πολιτικοί ηγέτες. Στην πρωινή σύσκεψη ήταν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου ενώ στη συνέχεια έγιναν χωριστές συναντήσεις με Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ενημερώθηκε προχθές τηλεφωνικά και από τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

Στο Προεδρικό -και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο- πήγε και ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν. Δεν κλήθηκε, εξ όσων πληροφορούμαστε για ενημέρωση ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου. Σήμερα, πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει  σύσκεψη αρχηγών, για να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος όπως για το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών, που είχε ως μεγάλους πρωταγωνιστές τους Αμερικανούς, την Υφυπουργό Εξωτερικών και τον πρέσβη.

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές αναμένεται πως η συνεδρίαση θα είναι θυελλώδεις καθώς ήδη υπήρξαν επικριτικές δηλώσεις τόσο για τους χειρισμούς όσο και για το περιεχόμενο του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε χθες πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί σήμερα Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με στόχο τη διασφάλιση της απαραίτητης ενότητας στο εσωτερικό. Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του θα μεταβούν στην Αθήνα και την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Είναι προφανές πως ο στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να εξασφαλίσει τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδος.

«ΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΜΟΝΟ»

Μόνο μία λέξη παραμένει εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν και αυτή δεν είναι η αμφιλεγόμενη λέξη «εθνική κυριαρχία», αναφέρει η Κίπρις στο δημοσίευμά της για τις επαφές της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ με τους δύο ηγέτες και τον Οζντίλ Ναμί.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η πηγή του δεν θέλησε να του αποκαλύψει ποια είναι αυτή η λέξη, που ωστόσο επεσήμανε ότι έχουμε φτάσει πολύ κοντά σε ένα αποτέλεσμα για το κοινό ανακοινωθέν. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ που προσπαθούν εδώ και καιρό για μια συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν.

ΧΩΡΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, απέφυγε χθες να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες γύρω από το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, διότι «είναι πολύ ευαίσθητη η στιγμή και θα θέλαμε να μην υπάρξει συζήτηση και δημοσιότητα, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εξέλιξη αυτού του γεγονότος».

Ερωτηθείς αν ο κ. Ναμί μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε αρνητικά.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι αυτή τη στιγμή «η επίσημη ενημέρωση όπως γίνεται υπηρετεί τον βασικό στόχο της συλλογικότητας και της προάσπισης των συμφερόντων της Κύπρου κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».  

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Συνεχίζονται οι σημαντικές διαβουλεύσεις που έχουν σχέση με την τελική διαμόρφωση ενός ουσιαστικού κοινού ανακοινωθέντος οι οποίες, όπως είναι ευνόητο, απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους μας.

Στο πλαίσιο της σαφούς θέσης του Προέδρου της Δημοκρατίας για συλλογικότητα και με στόχο τη διασφάλιση της απαραίτητης ενότητας στο εσωτερικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί για αύριο στις 11 το πρωί, Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Το απόγευμα της Πέμπτης θα αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου την Παρασκευή το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Σαμαρά και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο για διαβουλεύσεις γύρω από το θέμα των εξελίξεων στο Κυπριακό.Ο Πρόεδρος θα επιστρέψει στην Κύπρο νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής».

Σε ερώτηση αν βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία επί κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η σημερινή δήλωση αποτυπώνει επακριβώς τα γεγονότα. Μίλησα για τελική διαμόρφωση ενός ουσιαστικού κοινού ανακοινωθέντος. Όπως είπα και στο παρελθόν, την ίδια στιγμή, στο Κυπριακό, μπορεί να βρισκόμαστε και πολύ κοντά και πολύ μακριά. Μια λέξη πολλές φορές μπορεί να κάνει τη διαφορά. Γι’ αυτό επιμένουμε ότι αυτές οι ευαίσθητες διαβουλεύσεις που γίνονται θα πρέπει αυτή τη στιγμή να γίνουν σε επίπεδο των πολιτικών αρχηγών και σε διαβούλευση με την Αθήνα».

Κληθείς να αναφερθεί σε συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και άλλα κομματικά στελέχη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα, πολιτικούς αρχηγούς, με στόχο να διαβουλευθεί εν όψει αυτών των εξελίξεων».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: