“Κόκκινη Γραμμή” η απομάκρυνση του Ασαντ




Η απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ από την εξουσία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» προειδοποίησε ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας, Ουαλίντ Μουάλεμ σε δηλώσεις του προς το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Σάνα λίγο πριν από την άφιξή του στο Μοντρέ της Ελβετίας, μία ημέρα πριν από την έναρξη της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία.

«Το ζήτημα του προέδρου και του καθεστώτος αποτελούν κόκκινες γραμμές για εμάς και για το συριακό λαό, κανείς δε μπορεί να αγγίξει την Προεδρία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ταυτόχρονα «την επιθυμία της Συρίας να στεφθεί με επιτυχία αυτή η Διάσκεψη, ως ένα πρώτο βήμα προκειμένου να ανοιχθεί ο δρόμος για ένα διάλογο μεταξύ των Σύρων στο συριακό έδαφος, με στόχο να υλοποιηθούν οι προσδοκίες του συριακού λαού χωρίς την εξωτερική ανάμειξη…»

«Πηγαίνουμε στη Γενεύη με την ελπίδα να καταλήξουμε σε μια κοινή για τη Συρία και τη διεθνή κοινότητα θέση απέναντι στην τρομοκρατία που πλήττει τη Συρία και ολόκληρη την περιοχή» προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά τον αποκλεισμό του Ιράν, συμμάχου του καθεστώτος Άσαντ, από αυτή τη Σύνοδο, τη λεγόμενη Γενεύη- 2, ο Μουάλμ δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «τεράστιο λάθος».

ΗΠΑ: Η έκθεση για τις δολοφονίες κρατουμένων στην Συρία υποδεικνύει ευρείας κλίμακας, συστηματικές παραβιάσεις δηλώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα και στην οποία τεκμηριώνονται οι «συστηματικές» δολοφονίες 11.000 κρατουμένων στις φυλακές της Συρίας είναι φρικιαστική και υποδηλώνει τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Οι αναφορές αυτές δείχνουν εκτεταμένες και προφανώς συστηματικές παραβιάσεις εκ μέρους του καθεστώτος» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ. «Οι πιο πρόσφατες φωτογραφίες. . . είναι εξαιρετικά αποκρουστικές. Είναι φρικτές, ακόμα και να τις κοιτά κανείς».

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian και από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, βασίζεται στη μαρτυρία ενός φωτογράφου ο οποίος ισχυρίζεται ότι λιποτάκτησε από τη συριακή στρατιωτική αστυνομία έχοντας στην κατοχή του μια κάρτα μνήμης στην οποία περιλαμβάνονται περίπου 55.000 φωτογραφίες από 11.000 νεκρούς στις συριακές φυλακές από τον Μάρτιο του 2011 ως τον Αύγουστο του 2013.

Η Χαρφ υποστήριξε ότι η έκθεση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του να επιτευχθεί πρόοδος και να υπάρξει μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην πολιτική μετάβαση και θα δώσει ένα τέλος στο αιματοκύλισμα.

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια από τότε που το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ εξελίχτηκε σε ανοιχτή εμφυλιακή σύγκρουση, οι εκπρόσωποι του συριακού καθεστώτος και της εξόριστης αντιπολίτευσης θα  συναντηθούν την Τετάρτη στο Μοντρέ της Ελβετίας, υπό την αιγίδα των μεγάλων δυνάμεων στην πρώτη προσπάθεια τερματισμού του αιματηρού πολέμου της Συρίας.

Στα χαρτιά, οι θέσεις των δύο εχθρικών «στρατοπέδων» είναι ασυμβίβαστες. Το αίτημα της αντιπολίτευσης για πλήρη αποχώρηση του Μπασάρ αλ – Άσαντ , που είναι στην εξουσία από το 2000 δεν γίνεται δεκτό από το καθεστώς. Η επίσημη Δαμασκός από την πλευρά της θέλει να προωθήσει την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και προειδοποίησε ότι η τύχη του προέδρου είναι γι αυτήν «κόκκινη γραμμή».

Είναι σαφές μεταδίδουν οι διεθνείς αναλυτές ότι οι διπλωμάτες στο Μοντρέ δεν τρέφουν αυταπάτες έχοντας ήδη προειδοποιήσει ότι ο διάλογος θα είναι μια διαδικασία μακρά και επίπονη. Σε πρώτη φάση, η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιδιώξει να επιτύχει έστω μερικά απτά αποτελέσματα σε αυτές τις άκρως σημαντικές για το μέλλον της Συρίας ειρηνευτικές συνομιλίες, όπως την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους, την ανταλλαγή κρατουμένων και την κατάπαυση του πυρός.

«Μην περιμένετε σημαντική πρόοδο στις μέρες που έρχονται », δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ κατά την άφιξή του στο Μοντρέ. «Ωστόσο, όταν είναι ενεργοποιημένη η διπλωματία, μπορεί να υπάρξει πρόοδος, το έχουμε ήδη δει σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν έχει προγραμματιστεί να τοποθετηθεί στη διάσκεψη ενώ θα ακολουθήσουν ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Η αντιπροσωπεία του καθεστώτος Μπασάρ αλ – Άσαντ και της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Αχμάντ Τζαρμπά αναμένεται να τοποθετηθούν επίσης.

Για τους συμμετέχοντες , υπάρχει ένας σαφής στόχος σε αυτές τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Να σταματήσει ο κύκλος της βίας στη Συρία, όπου ο εμφύλιος πόλεμος με βομβιστικές επιθέσεις, ολοκληρωτικές μάχες και πολλαπλές φρικαλεότητες έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 130.000 ανθρώπων και έχει αναγκάσει χιλιάδες Σύρους να φύγουν από την πατρίδα τους.

Η διεθνής διάσκεψη για τη Συρία που αναβλήθηκε αρκετές φορές, το παρελθόν κινδύνεψε να ακυρωθεί την τελευταία στιγμή, μετά τη διαμάχη που δημιουργήθηκε από την πρόσκληση-έκπληξη προς το Ιράν , που απηύθυνε ο Μπαν Κι μουν. Η συριακή αντιπολίτευση απείλησε να μποϊκοτάρει τη διάσκεψη, πριν οι διαμαρτυρίες των δυτικών χωρών οδηγήσουν τον ΓΓ του ΟΗΕ να αποσύρει την πρόσκλησή του .

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου, οι μεγάλες δυνάμεις έχουν προειδοποιήσει κατά της υπερβολικής αισιοδοξίας. « Δεν νομίζω ότι όποιος έχει ασχοληθεί με τη Συρία έχει ψεύτικες προσδοκίες για ταχεία πρόοδο», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. «Ο καθένας πρέπει να καταλάβει ότι αυτή είναι η αρχή μιας διαδικασίας . Αυτή δεν θα είναι γρήγορη ( … ) και θα χρειαστεί υπομονή και επιμονή» πρόσθεσε.

Για τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς, « το ιδανικό είναι να προχωρήσουμε προς την ειρήνη, η οποία απαιτεί μια πολιτική λύση που πρέπει να συζητηθεί» στην Ελβετία . Ο στόχος είναι « η πρόοδος προς την ειρήνη» αναφέρεται και στην επιστολή πρόσκληση του ΟΗΕ.

Η συνάντηση της Τετάρτης έρχεται σχεδόν έξι μήνες μετά από τη χημική επίθεση κοντά στη Δαμασκό που σκότωσε περισσότερους από 1.500 ανθρώπους και είχε σχεδόν προκάλεσε τη στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών , της Γαλλίας και της Βρετανίας.

ΠΗΓΗ: Reuters, AFP, DPA, ANA-MPA

PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry and Russian Foreign Minister Sergey Lavrov shake hands with United Nations Secretary-General Ban Ki-moon on January 21, 2014, in Montreux, Switzerland, before the start of talks focused on reaching a negotiated political settlement in Syria. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: