Αντικρούοντας άρθρο στο Bloomberg που αφορά στην λύση και την οικονομία




Του Δρα ΑΡΗ ΠΕΤΑΣΗ*

Στο άρθρο των δημοσιογράφων του Bloomberg George Georgiou and Maria Petrakis με τίτλο “Το όνειρο για επιστροφή Κύπριων εξόριστων ματαιώνεται από το σκάνδαλο στην Τουρκία.” (09.01.2014) γίνεται προσπάθεια διασύνδεσης της λύσης (λύσης χωρίς όνομα!) με την άρση της σημερινής οικονομικής δυσπραγίας στην Κύπρο.

Το συγκεκριμένο άρθρο υποστηρίζει τις δηλώσεις προς το Bloomberg Κυπρίου επιχειρηματία και δύο Άγγλων (ενός ιστορικού και μιας οικονομολόγου.)  Τις θέσεις των δύο δημοσιογράφων αντέκρουσα με επιστολή μου προς το Bloomberg την επόμενη της δημοσίευσης του άρθρου (10.01.2014) ως εξής:

Δήλωση Κύπριου επιχειρηματία στο Βloomberg: “Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να επιβληθεί από έξω όπως συνέβηκε και με την οικονομία.” Αντίκρουση:  Στην Κύπρο λειτουργούν 2 σχολές σκέψεις: α.) η σκέψη της τεράστιας πλειοψηφίας του λαού που διαφωνεί με την πιο πάνω θέση γιατί πιστεύει στην ανεξαρτησία και δεν επιθυμεί να απεμπολήσει τα δημοκρατικά του δικαιώματα και β.) αυτή μιας μικρής μειοψηφίας που σκέφτεται διαφορετικά και που επιζητεί επιβολή λύσης από ξένους.

Δήλωση Άγγλου ιστορικού στο Βloomberg:  “Δεν είναι η περιπλοκή της λύσης αλλά το ατέρμονο του προβλήματος.”  Και συνεχίζει ο Άγγλος ιστορικός, “Υπάρχουν 6-7 κύρια θέματα τις παραμέτρους των οποίων γνωρίζουμε…..απλά απουσιάζει η πολιτική βούληση για να κλείσει το θέμα.”   Αντίκρουση:  όποιος αντικρίζει τη λύση του κυπριακού έξω από τα δημοκρατικά θέσμια χάνει την ουσία του προβλήματος.  Τα 6-7 θέματα που αναφέρει ο ιστορικός και τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι σήμερα εμπίπτουν μέσα στην  φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν το οποίο απορρίφθηκε μαζικά από τους Κύπριους πολίτες το 2004.  Στο βιβλίο της για το σχέδιο Ανάν η συνταγματολόγος Claire Palley αναλύει την ψήφο των αυτοχθόνων Τ/Κ και των εποίκων και καταλήγει πως το “ναι” στα κατεχόμενα βασικά προήλθε από τους έποικους. (Πηγή: Claire Palley, “An international relations debacle……” Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς τα πράγματα θα είναι διαφορετικά εάν έλθει το ίδιο σχέδιο μεταμφιεσμένο και συνοδευόμενο από ακριβοπληρωμένη προπαγάνδα.  Οι αυτόχθονες Κύπριοι επιθυμούν δημοκρατική λύση γιατί μόνο έτσι διασφαλίζεται το μέλλον τους.  Δεν θα πρέπει να αναμένετε από εμάς να στηρίξουμε λύση που θα διαιρεί την χώρα μας φυλετικά  και η οποία θα μας αναγκάζει να ζούμε υπό το καθεστώς της «εγγύησης» της χώρας που εισέβαλε με την χρήση βίας και κρατά την πατρίδα μας υπό κατοχή για 40 χρόνια. Ο κατάλογος των αντιδημοκρατικών προνοιών του σχεδίου Ανάν είναι ατελείωτος.  Απλά, σας ανάφερα δύο μόνο πρόνοιες του.

Δήλωση Άγγλου ιστορικού στο Βloomberg:  “Τυχόν παραχωρήσεις (από την Τουρκία) θα εκληφθούν σαν αδυναμία στο παρόν στάδιο.Αντίκρουση.  Καλό θα ήταν να φρεσκάρουμε την μνήμη μας σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της Τουρκίας για ανάκτηση της Κύπρου,  η οποία σχεδιάστηκε πριν από 60 τόσα χρόνια.  Η Τουρκία εφαρμόζει τη στρατηγική της με επιμονή.  Η εισβολή στην Κύπρο το 1974 αποτελεί μέρος της συγκεκριμένης στρατηγικής. Καμιά απολύτως παραχώρηση από την Τουρκία δεν αναμένει η Κύπρος εκτός εάν κάτι τέτοιο εξυπηρετεί τον στόχο του πολιτικού και στρατιωτικού ελέγχου της Κύπρου.

-Δήλωση Κύπριου επιχειρηματία στο Βloomberg….η αναδόμηση των Βαρωσίων θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και μπορεί να βγάλει την Κύπρο από την οικονομική κρίση  καλύτερα από ότι μπορεί η ΕΕ ή το ΔΝΤ…..Η αναδόμηση του θερέτρου (των Βαρωσίων) θα εξυπακούεται επένδυση €5δις.”   Αντίκρουση:   Εμείς διαχωρίζουμε την Αμμόχωστο (Famagusta—την περιοχή που καλύπτει περίπου 48 τ. χιλιόμετρα) από την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων (Varosha—που καλύπτει περίπου 8 τ. χιλιόμετρα.)  Σπάνια η  Τουρκία αναφέρει την Αμμόχωστο και κατά καιρούς φέρνει στο προσκήνιο σαν δόλωμα τα Βαρώσια ζητώντας την ίδια στιγμή ανταλλάγματα αναγνώρισης, και άλλα.  Όμως, δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς για την ανάπτυξη μιας περιοχής 8 τ. χιλιομέτρων εξυπακούεται επένδυση €5δις (δηλαδή, 25-30%   του Κυπριακού ΑΕΠ.)  Πολύ φοβούμαι πως τέτοιοι εξωφρενικοί αριθμοί αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προπαγάνδας για να πεισθούν οι οικονομικά ταλαιπωρημένοι Κύπριοι να δεχθούν ένα απαράδεκτο σχέδιο λύσης υπό την ψευδαίσθηση πως θα λυθούν τα οικονομικά τους προβλήματα μέσω εκτεταμένων επενδύσεων.

–Δήλωση Αγγλίδας οικονομολόγου κάτοικου Κύπρου στο Βloomberg: Για τους Ε/Κ η επανένωση θα ανοίξει μια μεγάλη γειτονική αγορά των 70 εκατομμυρίων η οποία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.”  Αντίκρουση:  Η Κύπρος ήδη έχει εμπορικές σχέσεις με 7δις κόσμου που ζουν στις χώρες που αναγνωρίζουν την Κύπρο.  Θα ήταν χαρά μας να προσθέσουμε στις συναλλαγές μας και την τελευταία εναπομείνασα χώρα,  νοούμενου βέβαια πως η Τουρκία θα δεχθεί μια απόλυτα δημοκρατική λύση του κυπριακού. Με μια  αντιδημοκρατική λύση απλά οι Κύπριοι θα πάρουν τον δρόμο της μετανάστευσης και δεν θα προλάβουν να ωφεληθούν από την νέα διευρυμένη αγορά στην οποία αναφέρεται η οικονομολόγος.   Στην επιστολή μου ανέφερα επίσης στους δύο δημοσιογράφους της Bloomberg πως διαβάζοντας το άρθρο τους δεν είδα πουθενά την λέξη δημοκρατία (ή παράγωγο) σε σχέση με την λύση του κυπριακού.

Δήλωση Κύπριου επιχειρηματία στο Βloomberg:  “Πρώτα (και για να γίνουν όλα αυτά) θα πρέπει οι Ε/Κ και οι Τ/Κ να τα βρουν μεταξύ τους.Αντίκρουση.  Εάν το πρόβλημα ήταν μεταξύ των Κυπρίων αυτό θα λυνόταν μέσα σε μια νύκτα γιατί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.  Η πραγματικότητα είναι πως όλοι μαζί είμαστε θύματα μιας χώρας που θέλει να έχει την Κύπρο πολιτικό και στρατιωτικό όμηρο.  Θα βάλουμε την υπογραφή μας μόνο όταν βεβαιωθούμε πως υπογράφουμε υπέρ μιας δημοκρατικής λύσης.

Δήλωση Άγγλου ιστορικού στο Βloomberg:  “…τα δικαιώματα σε ότι αφορά την περιουσία και οι αποζημιώσεις ήταν μεταξύ των προβλημάτων που εμπόδισαν την επανενωτική λύση του 2004.”  Αντίκρουση:  Αυτό που εμπόδισε την ψήφιση του σχεδίου Ανάν ήταν η αντιδημοκρατικότητα του και όχι το περιουσιακό και οι αποζημιώσεις.  Με μια δημοκρατική λύση λύνονται και το περιουσιακό και όλα τα άλλα ζητήματα, όπως ακριβώς γίνεται στις χώρες της ΕΕ.   

* Ο Δρ Άρης Πετάσης είναι μέλος του Board of Trustees, International Fund, Moscow State Aviation University.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: