Σταθεροποίηση της οικονομίας με υψηλό κόστος




Στα σημάδια βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, με την προοπτική εξόδου από την ύφεση και την σταθεροποίηση της πολιτικής ζωής αναφέρεται ανάλυση του Barry D. Wood στην USA TODAY με τίτλο «Analysis: What’s next for Greece’s economy?» σημειώνοντας παράλληλα το υψηλό κόστος για την ελληνική κοινωνία, καθώς η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25%, ενώ στο ίδιο ποσοστό ανήλθε και η συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας.

Η εξαετής ύφεση της Ελλάδας φαίνεται να υποχωρεί, ενώ αναμένεται σταθεροποίηση ή μικρή ανάπτυξη για το 2014. Τα καλά νέα είναι ότι η κυβέρνηση που προήλθε από τις επαναληπτικές εκλογές του 2012 είναι σταθερή, ενώ δεν υπάρχει πλέον συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Το κοινωνικό κόστος ωστόσο από την λιτότητα που επέβαλαν οι πιστωτές είναι τεράστιο. Το επίπεδο διαβίωσης συρρικνώθηκε δραματικά, η ανεργία ξεπερνά το 25%, ενώ η ελληνική οικονομία είναι κατά 25% πιο μικρή σε σχέση με την περίοδο προ της κρίσης.

Ο Yannis Ioannides, καθηγητής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Tufts, θεωρεί ότι το κόστος προσαρμογής άξιζε τον κόπο, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι μεταρρυθμίσεις για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας έχουν μόλις αρχίσει. Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση για αδύναμη διακυβέρνηση και για το ότι θέτει το βάρος της προσαρμογής στους φτωχούς, αντί για τους πλούσιους, οι οποίοι παραμένουν οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες.

«Οι μεταρρυθμίσεις έχουν ψηφισθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοσθεί» δήλωσε ο Yannis Ioannides προσθέτοντας ότι δεν έχει υπάρξει σχεδόν καμιά ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας. Η οικονομική σύμβουλος, Μιράντα Ξαφά, συμφωνεί επίσης ότι απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ενώ θεωρεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη στην Ελλάδα το 2014 ακόμη και εάν περάσει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς παραμένουν περιορισμένες οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Παρά τις δυσκολίες ωστόσο, επισημαίνει ο αρθρογράφος, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς ένας εντυπωσιακός αριθμός Ελλήνων δηλώνει πλέον ότι η χώρα ζούσε πέραν των δυνατοτήτων της και θα πρέπει προσαρμοσθεί.

Για τους τουρίστες βεβαίως η Ελλάδα αποτελεί πλέον μια μεγάλη ευκαιρία. Οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν πέσει το λιγότερο κατά 20%, ενώ η μείωση των διαδηλώσεων έχει προκαλέσει μια έκρηξη αφίξεων ξένων τουριστών. Το 2013 παρατηρήθηκε αύξηση 15% στις αφίξεις των τουριστών και στα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ οι κρατήσεις που πραγματοποιούνται τώρα υποδηλώνουν νέα αύξηση για το 2014. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 17% του ελληνικού ΑΕΠ και το 20% της αγοράς εργασίας.

Οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν εκ νέου να ενδιαφέρονται για τα επισφαλή ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ τα hedge funds επενδύουν στις ελληνικές τράπεζες, που έχουν πλέον ανακεφαλαιοποιηθεί χάρη στα 50 δις που έλαβαν από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας.

Ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε συνομιλίες, στα τέλη Νοεμβρίου στο Βερολίνο, με την Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ενώ απηύθυνε ομιλία προς ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων, ζητώντας από τους πιστωτές της χώρας να μην πιέζουν για την επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Δεν ανεβαίνει στην κορυφή ενός βουνού κάθετα» τόνισε συμπληρώνοντας ότι «προχωράς από το ένα οροπέδιο στο άλλο, σταματάς για να πάρεις αναπνοή και μετά συνεχίζεις».

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είναι εύθραυστη και θα μπορούσε να πέσει εάν επιβληθούν νέες περικοπές στις δαπάνες και στις θέσεις εργασίας. Ο Yannis Ioannides είναι σχετικά αισιόδοξος καθώς διαβλέπει μια σημαντική αλλαγή στην ελληνική κοινή γνώμη. «Αντί να κατηγορούν απλά τους ξένους οι Έλληνες συνειδητοποιούν το πρόβλημα, αναγνωρίζοντας ότι η οικονομία τους είναι αναποτελεσματική και διεφθαρμένη και ότι θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί» σημειώνει ο καθηγητής προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να πάψει η κυβέρνηση να παίρνει οδηγίες από τους πιστωτές και να προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη, όπως έπραξαν οι Ιρλανδοί».

Με τα εισοδήματα των νοικοκυριών να έχουν συρρικνωθεί κατά 30% και τις τιμές των ακινήτων να έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τις τεράστιες θυσίες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες. Ο Jeffrey Anderson, επικεφαλής αναλυτής για την Ευρώπη στο Institute of International Finance της Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει την ελληνική προσαρμογή «χωρίς προηγούμενο στην οικονομική ιστορία».

Παρ’ όλα αυτά απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της. Ο Poul Thomsen παραδέχτηκε την τεράστια πρόοδο που πέτυχε η χώρα αλλά δήλωσε, σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα στις 24 Νοεμβρίου ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να άρει την απαγόρευση στους πλειστηριασμούς ακινήτων, καθώς οι πλούσιοι Έλληνες καταχρώνται του μέτρου για να αποφύγουν τις αποπληρωμές των δανείων τους. Ζήτησε επίσης το τέλος των πελατειακών σχέσεων στον δημόσιο τομέα όπου προστατεύονται μη παραγωγικές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

http://www.usatoday.com/story/news/world/2013/12/02/greece-economy/3805059/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: