Σαμαράς: Η Ελλάδα ανέκτησε την αξιοπιστία της




Η ελληνική προεδρία της ΕΕ ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, αφού η χώρα μας να έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, διαβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι μετά από εξαετή ύφεση, το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ.

Αν η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι «με την πλάτη στον τοίχο», δεν θα ασκούσε μια αποτελεσματική προεδρία. Η χώρα μας έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, η φωνή της ακούγεται και αυτό οφείλεται στον ελληνικό λαό, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς που παρουσίασε στους ομολόγους του τις προτεραιότητες της χώρας μας για την προεδρία της ΕΕ κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής για το 2014.

«Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής και ξεκινάμε με ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή με νοικοκυρεμένα τα οικονομικά μας και έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστία μας. Όλα αυτά έγιναν με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε, το 2014 θα είναι χρονιά εξόδου από την κρίση, θα είναι μία καλύτερη χρονιά και για την Ελλάδα και την Ευρώπη» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας που έχουν να κάνουν με τη θαλάσσια πολιτική, τα ενεργειακά και τη μετανάστευση τέθηκαν και έγιναν αποδεκτές ως ευρωπαϊκές προτεραιότητες, ενώ επεσήμανε ότι συντελείται στροφή από το δόγμα της λιτότητας σε μια Ευρώπη της ανάπτυξης, αφού πλέον λαμβάνονται υπόψη δείκτες όπως η ανεργία των νέων.

Συζητήσαμε, συνέχισε, για μια νέα διευρυμένη έννοια ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, ώστε να περιλαμβάνει και τις σύγχρονες προκλήσεις, υπογράμμισε παράλληλα ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των αποφάσεων είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και των τεχνολογιών αιχμής, καθώς και η ανάπτυξη στρατιωτικών και μη στρατιωτικών μέσων.

«Η αμυντική τεχνολογία αποτελεί προτεραιότητα ειδικά στις μικρομεσαίες αμυντικές βιομηχανίες, αυτό ανοίγει διόδους ευκαιριών για την Ελλάδα, ειδικά με τη διάσωση των ΕΑΣ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αντώνης Σαμαράς στις αποφάσεις για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και στο γεγονός ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για συντονισμένη, αποφασιστική δράση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Γι’ αυτό, όπως είπε, συμφωνήθηκε συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών που περιλαμβάνει τον συντονισμό στην πληροφόρηση, την ανάμειξη των χωρών προέλευσης των λαθρομεταναστών, στην επιτήρηση των συνόρων σε συνεργασία με την Frontex, καθώς και τη λήψη μέτρων εναντίον των δικτύων δουλεμπορίας.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της δουλεμπορίας, λέγοντας πως πρόκειται για «κατάπτυστη και χυδαία ενέργεια», προσθέτοντας πως μετά τη σύνοδο αναγνωρίστηκε επισήμως – για πρώτη φορά- πως υπάρχει ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ όλων των κρατών-μελών που υφίστανται την πίεση των κυμάτων λαθρομεταναστών.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν βλέπει τα μνημονιακά συντρίμια ο πρωθυπουργός

«Εκεί που όλοι βλέπουν τα μνημονιακά συντρίμμια, ο πρωθυπουργός είναι ο μόνος που υπόσχεται για μια ακόμη φορά εθνικές επιτυχίες και ανάκαμψη. Η ελληνική προεδρία θα έπρεπε να δώσει ένα μήνυμα στροφής της Ευρώπης στις πολιτικές ανάπτυξης και στήριξης του κοινωνικού κράτους» σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Λειτουργώντας, όμως, ως υπάκουος μαθητής της κ. Μέρκελ, η κυβέρνηση Σαμαρά εξαντλεί τους στόχους της προεδρίας στην υποταγή στα μνημόνια της λιτότητας, που αποδομούν την Ευρώπη και εξαθλιώνουν τους ευρωπαϊκούς λαούς» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: