Μορατόριουμ 12 μηνών για πλειστηριασμούς, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας αισιοδοξεί για τη δόση




Ρεπορτάζ ΕΘΝΟΣ

Σημαντικά βήματα προσέγγισης έκανε η τρόικα στη χθεσινή μαραθώνια διαπραγμάτευση με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη.

Με την πεποίθηση ότι θα εξασφαλιστεί η συναίνεση ή τουλάχιστον η ανοχή των δανειστών, η κυβέρνηση προχωρεί μέχρι την Παρασκευή στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την καθήλωση των πλειστηριασμών και το 2014. Θα ισχύσει αποκλειστικά για την πρώτη κατοικία και υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

«Παγώνουν» οι τραπεζικοί πλειστηριασμοί και για το 2014 αλλά μόνο για την κύρια κατοικία και υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης προχωρούν στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, φιλοδοξώντας μέχρι τότε να έχουν πετύχει με την τρόικα αν όχι συμφωνία τουλάχιστον την ανοχή της.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους των δύο υπουργείων, στη διάρκεια της χθεσινής πολύωρης διαπραγμάτευσης οι Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς «έκαναν σημαντικά βήματα προσέγγισης, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία».

Στουρνάρας: Το Eurogroup θα αποφασίσει για τη δόση

Για την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου από το Eurogroup, αλλά και την πρόοδο των συνομιλιών για τους πλειστηριασμούς έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Σε ερώτηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «θα αποφασίσει αύριο (σήμερα) το Eurogroup, οπότε θα ξέρουμε αύριο (σήμερα) βράδυ»

Αναφορικά με τα ΕΑΣ και αν θα υπάρξουν απολύσεις ή εθελούσια έξοδος, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «δεν έχει αποφασιστεί τίποτα ακόμη. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία».

Ο κ.Στουρνάρας ανέφερε ακόμη ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για την πρόοδο των συνομιλιών, σημειώνοντας οτι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τους πλειστηριασμούς.

Ερωτηθείς αν θα αποχωρήσει σήμερα η τρόικα, ο υπουργός απάντησε ότι θα φύγουν για το Eurogroup και θα επιστρέψουν τον Ιανουάριο.

ΠΗΓΗ-Φωτογραφία: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: