Ζητούν παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Την ώρα που η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει την απάντηση των Τούρκων στην τελευταία πρότασή της για το κοινό ανακοινωθέν, ο Ντερβίς Έρογλου λίγο-πολύ… ξηπαίζει.

Ο κατοχικός ηγέτης, εμμέσως τερματίζει τη διαδικασία της ανταλλαγής προσχεδίων για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος. Την ίδια ώρα, αποκαλύπτει ότι η πρόταση που είχε διαβιβάσει μέσω των Ηνωμένων Εθνών, στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ήταν αδιαπραγμάτευτη.

Ταυτόχρονα, ο κατοχικός ηγέτης καλεί τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει. Είναι σαφές πως οι εξελίξεις στην Τουρκία θα επηρεάσουν εκ των πραγμάτων και το Κυπριακό και ενδεχομένως να παγώσουν τις διεργασίες, που μέχρι και την περασμένη εβδομάδα είχαν φθάσει στο απόγειο τους.

Στη σκιά, λοιπόν, των όσων διαδραματίζονται στην Τουρκία με τη σκανδαλολογία, ο κατοχικός ηγέτης σήκωσε την πρόσκληση της Λευκωσίας, που του διαβίβασε νέα πρόταση και έδωσε απάντηση. Το έδαφος προετοίμασε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ, ο οποίος ουσιαστικά είπε πως δεν… αναγνωρίζει την ελληνοκυπριακή πρόταση.

Έχοντας, λοιπόν, ενώπιον του την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς, που έφθασε κοντά του το πρωί της Πέμπτης, ο κατοχικός ηγέτης έσπευσε χθες να την χαρακτηρίσει ως μέρος των «παιχνιδιών των Ε/Κ». Είπε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένει απάντηση από τους Ε/Κ στις προτάσεις που υπέβαλε. Τουναντίον, συνέχισε, η ελληνοκυπριακή πλευρά επέλεξε να υποβάλει νέα πρόταση και «γι’ αυτό παίζει τζόγο». Στη συνέχεια είπε ότι η διαδικασία των συνομιλιών επί του Κυπριακού θα πρέπει να αρχίσει αμέσως και ότι τα κεφάλαια που θα συζητηθούν είναι ήδη σαφή.

Έκανε δε και ένα ακόμη βήμα, απευθυνόμενος προς τα Ηνωμένα Έθνη: «Ελπίζω ότι τα ΗΕ δεν θα υποκύψουν τα παιγνίδια αυτά. Όταν οι συνομιλίες έπρεπε να αρχίσουν από όπου έμειναν οι Ελληνοκύπριοι έθεσαν το ζήτημα της κοινής ανακοίνωσης και ο Αυστραλός διπλωμάτης Αλεξάντερ Ντάουνερ το αποδέχθηκε. Έκτοτε συνεχίζονται οι ανταλλαγές εγγράφων». Ανέφερε πως η τελευταία πρόταση που δόθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά είχε το χαρακτήρα αποδοχής ή απόρριψης και όχι περαιτέρω συζήτησης και συνέχισης της ανταλλαγής των προσχεδίων.

«Πιστεύω ότι στο σημείο αυτό ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θα υποβάλει τις απόψεις του», είπε για να υπενθυμίσει πως ένα νέο κοινό συνεταιρικό κράτος θα προκύψει από τις συνομιλίες και αυτό το γεγονός θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: