Αυξάνονται οι εντάσεις εντός του AKP και η αμφισβήτηση του Ταγίπ Ερντογάν




Στις αντιδράσεις εντός ΑΚΡ λόγω της εκστρατείας που ξεκίνησε πριν από δυο εβδομάδες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan, για το κλείσιμο των ιδιωτικών σχολείων στη χώρα που προετοιμάζουν τους Τούρκους μαθητές για τα κολέγια,  επικεντρώνεται άρθρο των Emre Peker και Joe Parkinson στο ιστολόγιο της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Turkey’s Dominant Political Coalition Shows Signs of Fraying» ως ένδειξη για τις εσωτερικές εντάσεις που ταλανίζουν την κυβέρνηση Erdogan.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι περισσότερα από το ¼ των εν λόγω ιδιωτικών σχολείων συνδέονται εμμέσως με το διεθνές θρησκευτικό κίνημα γνωστό ως Cemaat, του οποίου ηγείται ο Fethullah Gulen, μουσουλμάνος κληρικός από την Τουρκία, με ισχυρή επιρροή, ο οποίος διαμένει πλέον στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές και ορισμένους βουλευτές του ΑΚΡ, μετά την τρίτη εκλογική του νίκη τον Ιούνιο του 2011, ο κ. Erdogan έχει αναδειχτεί στον αποκλειστικό διαχειριστή των κυβερνητικών πολιτικών, υποτιμώντας συμβουλές άλλων υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων και καταπνίγοντας τυχόν αντιρρήσεις τους.

Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, επισημαίνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος βουλευτής Idris Βal κατέθεσε σε πειθαρχική επιτροπή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών για εκδίωξή του από το ΑΚΡ, λόγω της σθεναρής αντίθεσής του στο κλείσιμο των προαναφερθέντων σχολείων.

Επίσης, σε μια ένδειξη των αυξανόμενων εσωτερικών εντάσεων στο ΑΚΡ, ο F. Gulen – τον οποίο σημειωτέον επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι στην Πενσυλβάνια- συνέκρινε στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο κήρυγμά του, τις αυταρχικές πολιτικές της κυβέρνησης Erdogan με τη συμπεριφορά στρατιωτικών πριν το πραξικόπημα. 

http://stream.wsj.com/story/latest-headlines/SS-2-63399/SS-2-393225/

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Η Τουρκία βιώνει μια μεταβατική εποχή προκλήσεων, καθώς το οικονομικό μοντέλο που επέφερε την επιτυχία της αλλά και το στυλ διακυβέρνησης του Πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdogan μπορεί να ανατραπούν από τα γεγονότα (δομικές ανισορροπίες, προεδρική φιλοδοξία του), γράφει ο Daniel Dombey για τους FINANCIAL TIMES («Erdogan Steers into Uncharted Waters»).

Για πολλούς, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, η οικονομία συνιστά μια χώρα ευκαιρία για τους επενδυτές, καθώς πρόκειται για μια οικονομία $800 δις και μια χώρα 76 εκ. ανθρώπων με σημαντική γεωγραφική θέση μεταξύ Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής και Μ. Ανατολής. Ούτε οι ρυθμοί ανάπτυξης που επιτεύχθηκαν κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του Erdogan ωστόσο, ούτε το στυλ διοίκησης του, μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα. Όπως και άλλες αναδυόμενες αγορές, η Τουρκία αναμένεται να ξεπεράσει σε ανάπτυξη τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, ώστε να συγκλίνει με το επίπεδο διαβίωσής τους. Εάν ωστόσο η Fed περιορίσει τα νομισματικά κίνητρα, η δράση της θα επηρεάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων οικονομιών, άρα και της Τουρκίας.

Ήδη οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν υποχωρήσει στο 3 με 4% το τρέχον έτος. Ο στόχος του Erdogan, να συμπεριλάβει την Τουρκία μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έως το 2023, κάτι που συνεπάγεται ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 15% ετησίως, δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Επιπλέον, το έλλειμμα ανέρχεται  στο 7% του ΑΕΠ και η οικονομία επιβραδύνεται. Υπάρχουν λιγότερες ευκαιρίες ιδιωτικοποιήσεων, ενώ η Ευρώπη που ήταν ο κύριος επενδυτής αντιμετωπίζει δικά της προβλήματα.

Οι Τούρκοι Υπουργοί υποστηρίζουν ότι η μείωση της αξίας της λίρας θα προσελκύσει ξένα κεφάλαια, ενώ η κυβέρνηση εργάζεται και προς την κατεύθυνση της αύξησης των εξαγωγών και των διαρθρωτικών αλλαγών, που το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητες. Η Goldman Sachs εκτιμά, σε πρόσφατη ανάλυσή της, ότι ο ελλειμματικός προϋπολογισμός είναι μη βιώσιμος και προβλέπει μια εξαιρετικά πολυδάπανη προσαρμογή. Τα εφετινά γεγονότα κατέδειξαν την πολιτική μη προβλεψιμότητα στην Τουρκία. Πολλοί εκτιμούν ότι η  συγκέντρωση της ισχύος από τον ΠΘ, υπονομεύει την ελκυστικότητα της χώρας για τους ξένους επενδυτές.

Οι Υπουργοί της κυβέρνησής του παραπέμπουν στις δίχως προηγούμενο πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Erdogan. Ο γνωστός δημοσιογράφος Mustafa Akyol επισημαίνει τη δημοτικότητα του Τούρκου Πρωθυπουργού αλλά και τις διαφωνίες μεταξύ της κεντρο-δεξιάς πτέρυγας και των ισλαμιστών του ΑΚΡ, εξαιτίας της ηγεμονικής του προσωπικότητας. Το σύνολο των δεδομένων μπορεί να φέρει την Τουρκία ενώπιον προβλημάτων.

http://www.ft.com/cms/s/0/fcd641dc-4d40-11e3-9f40-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: