Συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ: Ενημέρωση ή συμφωνία γιά πολιτική διαπραγμάτευση




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ*

Η επικειμενη συναντηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργο της Ελλαδας κ. Αντώνη Σαμαρα και την Καγκελλαριο της Γερμανιας κα Ανγκελα Μερκελ , είναι φυσικο να  βρίσκεται στο επικεντρο της επικαιροτητας και των συζητησεων, αφού γινεται σε μια ιδιαιτερα κρισιμη στιγμη και για τη χωρα και για την Ευρωπαικη Ενωση.

Η προσφατα ατυχης συμπεριφορα της κας Μερκελ απεναντι στον Ελληνα πρωθυπουργο με το γνωστο πενταλεπτο και την σχετικη παραπομπη στην Τροικα, για να μην αναφερθω σε προηγουμενες αποφασεις της Καγκελλαριου, αλλα και η ακαμπτη σταση της Τροικας τις τελευταιες ημερες στην Ελλαδα, με αποκορυφωμα την μη εγκριση του εθνικου προυπολογισμου, δημιουργουν οπωσδηποτε ένα δυσαρεστο κλιμα που θα μπορουσε να έχει αρνητικες  συνεπειες και ενοψη της αναληψης της Προεδριας της ΕΕ  από την χωρα, και ενοψη των επικειμενων Ευρωεκλογων.

Λογικα η συναντηση θα ηταν μια διαπραγματευση με αφορμη τις  τελευταιες  εξελιξεις στις διαπραγματευσεις με την  Τροικα , και βαθυτερη αιτια τις δυσκολιες που η Ελλαδα αντιμετωπιζει από την εφαρμογη μιας λαθος συνταγης, πραγμα που επισημαινουν για πολλοστη φορα  διακεκριμενοι ελληνες και ξενοι οικονομολογοι και παραδεχονται  με ειδικες  αναφορες  σε αυτό, και προσφατα, Διεθνεις οργανισμοι όπως το IMF και η Bank Of America.Ομως η κα Μερκελ εσπευσε δια του κυβερνητικου εκπροσωπου  της κου Ζαιμπερτ να χαρακτηρισει ενημερωτικη και όχι διαπραγματευτικη τη συναντηση της με τον κο Σαμαρα, αλλα και να επιμεινει ότι «…ο δρομος που έχει χαραχτει…είναι αυτος ο οποιος θα ωδηγησει τη χωρα, μεσοπροθεσμα και μακροπροθεσμα σε καλη και σταθερη βιωσιμη αναπτυξη..».

Προφανως η Γερμανιδα Καγκελλαριος επευσε να οριοθετησει το πλαίσιο της συναντησης εκμεταλλευομενη  την εκ των πραγματων  προβαλομενη  δικαιολογια ότι στη Γερμανια δεν υπαρχει ακομη Κυβερνηση και αρα το περιθωριο ελιγμων της  είναι περιορισμενο. Και προς το παρον τα πραγματα μπορεί να είναι ετσι. Στο βαθος όμως βρίσκεται η σημερινη Γερμανικη πραγματικοτητα:Οι Γερμανοι πολιτικοι, Χριστιανοδημοκρατες η Σοσιαλιστες , για να αναφερθουν μονον οι βασικοι εταιροι της μελλοντικης κυβερνησης, φοβουνται, ιδιαιτερα ενοψη των επικειμενων Ευρωεκλογων την αντιδραση των Γερμανων πολιτων,  αν αποφασισουν,όπως θα επρεπε,  υπο το βαρος και των διεθνών πιεσεων αλλα και της Ευρωπαικης Επιτροπης, να μειωσουν ως ένα σημειο  το πλεονασμα της  χωρας  που εχει αυξηθει κυριως  λογω της  αυξησης στο πλεονασμα του εμπορικου της  ισοζυγιου (καταγραφεται αυξηση της ταξης του 7%).

Μια τετοια αποφαση θα βοηθουσε πολύ ιδιαιτερα τις χώρες του Ευρωπαικου Νοτου που εξαθλιωνονται από τις  γερμανικες συνταγες για την αντιμετωπιση της κρισης, θα εβρισκε όμως αντιθετους τους Γερμανους πολιτες με αποτέλεσμα να εκφρασουν την αντιθεση  τους  αυτή στις Ευρωεκλογες και περαν άλλων συνεπειων για την Γερμανια, να θεσουν σε «κινδυνο» και την εκλογη του σημερινου Γερμανου προεδρου του Ευρωπαικου Κοινοβουλίου, Μαρτιν Σουλτς ως προεδρου της Ευρωπαικης Επιτροπης.

Μια συναντηση όμως είναι μια συναντηση και ως τετοια είναι μια καλη ευκαιρια, εστω μέσα στα πλαίσια της ενημερωσης , να τεθει η αναγκη βελτιωσης της διαπραγματευτικης διαδικασιας και σε ότι αφορα την ουσια της διαπραγματευσης και σε ότι αφορα τους διαπραγματευομενους από την πλευρα της ΕΕ, με την αντικατασταση των Τεχνοκρατων της Τροικας με πολιτικα προσωπα αφού οι ελληνες διαπραγματευτες είναι κατ’εξοχην πολιτικα προσωπα(υπουργοι) και μαλιστα εκλεγμενα.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργος πρέπει  στην κατά τους Γερμανους αξιωματουχους ενημερωτικη συναντηση να βρει την καταλληλη στιγμη να θεσει τα προβληματα. Η κα Μερκελ όμως πρέπει να βρει την  χρυση τομη ανάμεσα στα ειδικα συμφεροντα των Γερμανων ψηφοφορων και εκεινα μιας σημαντικης μεριδας ψηφοφορων άλλων ευρωπαικων χώρων ώστε σε αυτή την κρισιμη στιγμη για την Ευρωπη, λογω και της διεθνους συγκυριας ,να μην βρεθει προ δυσαρεστων για εκεινη και την Γερμανια εκπληξεων στις ερχομενες Ευρωεκλογες.

Και επειδη η Θεωρια της Χρυσης τομης είναι αρχαια ελληνικη  φιλοσοφικη αρχη, καλον θα ηταν να μην απαξιωνει με την ακαμπτη σταση της την Ελλαδα και τους ελληνες και ελληνιδες πολιτες αλλα να διδασκεται και κατι από αυτους.

* Ο Γιωργος Δημητρακοπουλος είναι Διεθνολογος, πρώην Αντιπροεδρος του Ευρωπαικου Κοινοβουλίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: