Στον “πάγο” οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα




Η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Αντζελα Γκαβίρια δήλωσε αυτό που γνωρίζαμε ήδη, ότι οι επικεφαλής της Τρόικα δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα τη Δευτέρα, όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά θα επιστρέψουν όταν και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία στα θέματα που χαρακτηρίζονται αγκάθια.

Και αυτά είναι βασικά οι πλειστηριασμοί και οι απολύσεις, με το πρώτο ζήτημα να θεωρείται πιό δύσκολο. Επίσης υπάρχει διαφορά στο δημοσιονομικό “κενό”, που η Τρόικα το ανεβάζει στα 2 δισεκ. ευρώ και η ελληνική κυβέρνηση στο 1 δισ ευρώ, αλλά και το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών, όπως και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

            Η εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε ένα σύνολο πολιτικών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση της επιθεώρησης του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με την κ. Γκαβίρια σημειώνεται πρόοδος, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα ανοικτά θέματα που χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, συνεχίζονται οι στενές και εποικοδομητικές επαφές με τις ελληνικές αρχές από τις έδρες (σ.σ. των επικεφαλής της Τρόικα).

Η κ. Γκαβίρια ενημερώνει τέλος ότι οι Αποστολές θα επιστρέψουν στην Αθήνα, εν ευθέτω χρόνω, αλλά αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από το Eurogroup, που θα διεξαχθεί στις 9 Δεκεμβρίου. “

Με δεδομένο το Καταστατικό του Ταμείου μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ακόμα και αν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και η επιθεώρηση θεωρηθεί επιτυχής, δεν μπορεί να εκταμιευθεί η δόση τον Δεκέμβριο διότι στις 20 του ερχόμενου μήνα το Ταμείο κλείνει για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

            Με τα σημερινά πάντα δεδομένα, ο κ. Τόμσεν δεν μπορεί να παραδώσει την έκθεσή του 14 εργάσιμες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, διότι εάν επιστρέψει τελικά στην Αθήνα, αναμένεται να παραμείνει το λιγότερο μία εβδομάδα -μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου. Ετσι, η δόση του Ταμείου δεν μπορεί να εκταμιευθεί στις 20 Δεκεμβρίου, όπως αναμένετο.

Να σημειώσουμε τέλος ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις είχε δηλώσει πριν δέκα μέρες ότι οι ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες μέχρι το Φεβρουάριο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: