Ο Έρογλου αντίθετος στην έκδοση κοινής διακήρυξης – Σκληρή απάντηση από τον Πρόεδρο




Του  Αριστείδη Βικέτου

Μια μέρα πριν από την  άτυπη συνάντηση με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, η οποία έχει στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να υπάρξει κοινή διακήρυξη για έναρξη των συνομιλιών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Ντερβίς Έρογλου, εξέφρασε χθες  κατηγορηματικά την αντίθεση του, δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες μπορούν να αρχίσουν χωρίς κοινή διακήρυξη και ότι όλα τα θέματα μπορούν να συζητηθούν στην πορεία των διαπραγματεύσεων.Ταυτόχρονα έθεσε  όρους και προϋποθέσεις, μιλά για «δύο λαούς και δύο κυριαρχίες» και υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι βασισμένη στις «πραγματικότητες» στο νησί.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Μιλιέτ», ενόψει της αυριανής συνάντησης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ακόμα ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2014 και ακολούθως να γίνουν δημοψηφίσματα.

Επανέλαβε τη θέση για πολιτική ισότητα και πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να εγκαταλείψει το φάντασμα, κατά την έκφρασή του, της επιστροφής στην προ του 1974 κατάσταση.

Επέκρινε επίσης τον πρόεδρο Αναστασιάδη για αρνητική στάση στο θέμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ο Ντερβίς Ερογλου  ξεκαθάρισε από την Άγκυρα ότι δεν αποδέχεται συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ούτε την ονομασία “Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία” για το κράτος που θα προκύψει από τις συνομιλίες.

Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη θα επαναλάβει τη θέση για διζωνικό, δικοινοτικό και συνεταιρικό κράτος και προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει λύση εντός τριών μηνών, θα γίνουν νέες αξιολογήσεις.

Από την πλευρά του, σαφές μήνυμα προς τον Ντερβίς Έρογλου, έστειλε ο πρόεδρος
αν δεν διασαφηνιστούν οι βασικές παράμετροι μια ιθαγένεια και μια διεθνή .

Το μήνυμα Αναστασιάδη αποτελεί απάντηση στα όσα ανέφερε ο κ. Έρογλου σε συνέντευξη στην «Μιλιέτ». Οι δηλώσεις Έρογλου  ότι οι συνομιλίες μπορούν να αρχίσουν ακόμα και χωρίς την έκδοση κοινής διακήρυξης, αλλά και οι αναφορές του σε «δύο λαούς και δύο κυριαρχίες» προκάλεσαν  έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα.

Ο κ.  Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν μπορεί να αρχίσει διάλογος χωρίς να ξεκαθαριστεί από την αρχή το πλαίσιο του, σημειώνοντας ότι οι θέσεις που διατυπώνει ο Ντερβίς Ερογλου, είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό να συμβάλουν ενεργά στην όλη διαδικασία και να μην  έρθουν εκ των υστέρων να προσφέρουν τάχα βοήθεια κατά την έκφραση του. Διερωτήθηκε   πώς μπορεί να υπάρξει λύση, αν οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν ακόμα και για την κοινή διακήρυξη.

Ο κ.  Αναστασιάδης ευχήθηκε ταυτόχρονα να ακούουν τις δηλώσεις Έρογλου και εκείνοι που θα έπρεπε να είχαν επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μια μοιρασμένη Ευρωπαϊκή χώρα.

Στο μεταξύ ο τέως πρόεδρος , Δημήτρης Χριστόφιας, επέκρινε  τους χειρισμούς του προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα της κοινής διακήρυξης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας στο κατεχόμενο  τμήμα  της Λευκωσίας στο φιλολογικό μνημόσυνο για τον τουρκοκύπριο πολιτικό, Οζκέρ Οζγκιούρ, ο κ. Χριστόφιας διαφώνησε με την θέση Αναστασιάδη για διαγραφή συγκλίσεων, που επιτεύχθηκαν στις διαπραγματεύσεις επί των ημερών του.  Υποστήριξε ότι αυτό, όπως και η εκ νέου συζήτηση θεμάτων για τη βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος  είναι «σημαντικότατο λάθος».

Η εξέλιξη αυτή, είπε ο κ. Χριστόφιας  «αποτελεί πισωγύρισμα, απώλεια χρόνου και είναι ζημιογόνα στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος και επανένωσης της πατρίδας μας».

Ο κ. Χριστόφιας  είπε ότι στόχος  «πρέπει να συνεχίσει να είναι η απαλλαγή από την κατοχή και όλες τις ξένες εξαρτήσεις και η επανένωση της Κύπρου , στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, λύση η οποία περιγράφεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και «για την οποία καταλήξαμε σε σημαντικές συγκλίσεις στη διάρκεια του 2008 – 2010, οπότε καθορίσαμε τη βάση λύσης του Κυπριακού, που υιοθετήθηκε από Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια λύση διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μιαν κυριαρχία, μιαν ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: