Ελλειμμα Δημοκρατίας και ευρωεκλογές




Η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανοιχτής Κοινωνίας για την Ευρωπαϊκή Πολιτική (Open Society European Policy Institute), Heather Grabbe (φωτογραφία), εκτιμά ότι το μέτρο για εκδημοκρατικοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών (πρόταση από πλευράς ευρωπαϊκών κομμάτων για τον Πρόεδρο της Κομισιόν) θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, σε άρθρο γνώμης για τους FINANCIAL TIMESHow not to Fix the European Union’s Democratic Deficit»).

heather-grabbe01-05november2013

Προτεραιότητα στην επιλογή Προέδρου θα έπρεπε να είναι η επιλογή κάποιου που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο θεσμό, και θα διασφαλίσει τη σύσταση μιας ισχυρής, ανεξάρτητης Επιτροπής, πέρα από την κομματική λογική, ώστε να αντεπεξέλθει στον εύστοχο χειρισμό της κρίσης. Κατά την Grabbe: Ένας Πρόεδρος προερχόμενος από ένα κόμμα δεν θα μπορεί να εκπροσωπεί το γενικότερο συμφέρον.

Η Κομισιόν δεν μπορεί να αποφασίσει για ζητήματα οικονομικής διακυβέρνησης, ενώ τα μέλη της εξακολουθούν να προέρχονται από τις εθνικές κυβερνήσεις. Η προεκλογική εκστρατεία αγνώστων στα κ-μ θα δώσει βαρύτητα στην εθνικότητά τους και όχι στις ιδέες τους.

Η εκλογή κομματικού Προέδρου θα εξασθενήσει την Επιτροπή και θα προκαλέσει έντονες προστριβές μεταξύ του Κοινοβουλίου και των εθνικών κυβερνήσεων, ενώ η επίφαση της δημοκρατίας θα αποξενώσει περαιτέρω τους πολίτες.

Οι Ευρωεκλογές του 2014 θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ως πλατφόρμα για να ξεκινήσει ένας ευρύς δημόσιος διάλογος για το πώς μπορεί η Ευρώπη να αποφύγει την κρίση (κίνδυνο συνιστούν τα λαϊκιστικά κόμματα) και να τεθούν σημαντικές επιλογές πολιτικής, καταδεικνύοντας πως η ενοποίηση προσφέρει ελπίδα για τη διαχείριση των προκλήσεων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι ευρωπαϊκές χώρες σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

http://www.ft.com/cms/s/0/663ab6b6-3da2-11e3-9928-00144feab7de.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: