Αποστολή σε εχθρικό κλίμα




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Εχθρική ενέργεια θεωρεί η Λευκωσία το τελεσίγραφο που συνέταξε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ και παρουσιάστηκε ως δήλωση του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης προτίθεται, στη συνάντηση που θα έχει με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ την ερχόμενη  Τετάρτη, να θέσει όλα τα ζητήματα «για να ξεκαθαρίσει το τοπίο». Ενώπιον του Ντάουνερ θα τεθούν οι παρεμβάσεις του για να μην προχωρήσει ο διορισμός εκπροσώπου της ΕΕ στο Κυπριακό, να μην προωθηθεί η πρόταση για την Αμμόχωστο αλλά και οι μεθοδεύσεις του για ένα χλομό κοινό ανακοινωθέν, όπως το επιδιώκουν οι Τούρκοι.

Όπως πληροφορούμαστε από ξένη διπλωματική πηγή, ο Ντάουνερ έχει ουσιαστικά τελειώσει από το Κυπριακό και πως αυτό θα φανεί σύντομα. Πέρα από τη Λευκωσία, ενοχλημένες για τη στάση Ντάουνερ παρουσιάζονται και ξένες κυβερνήσεις, που παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα. Θεωρούν πως από τη στιγμή που μια από τις δυο πλευρές δεν εμπιστεύεται τον κ. Ντάουνερ, η παραμονή του στη θέση του απεσταλμένου του ΟΗΕ ζημιώνει τις προσπάθειες για λύση.

Περαιτέρω, έχει αρχίσει να εγείρεται από τρίτους και το θέμα που αφορά τη μερική απασχόλησή του με το Κυπριακό. Ο κ. Ντάουνερ ταξιδεύει για μερικές ημέρες στο νησί και επανέρχεται όταν και όποτε διευκολύνεται το πρόγραμμά του. Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι το ανακοινωθέν του ΟΗΕ της περασμένης Παρασκευής έχει ουσιαστικά ακυρώσει την αποστολή Ντάουνερ στη Λευκωσία.

Η ίδια πηγή σημείωνε πως τούτο δεν αφορά μόνο το γεγονός ότι έχει προκαλέσει την αντίδραση της Λευκωσίας, αλλά και επειδή δίνει όπλα στην τουρκική πλευρά να απορρίψει τη νέα πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς, που αφορά το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος. Μετά από το τελεσίγραφο του ΟΗΕ οι Τούρκοι δεν έχουν κανένα λόγο να απαντήσουν στην πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν χθες του υποδείχθηκε πως «μας έχουν βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι», είπε ότι «εγώ δεν αισθάνομαι να είναι τα ‘δυο μου πόδια σε ένα παπούτσι’. Αυτό που επιμένω είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα ουσιαστικό, καλά προετοιμασμένο διάλογο ο οποίος να δημιουργεί τις προοπτικές μιας λύσης που να είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, που να μην παραγνωρίζει ούτε τις διεκδικήσεις, τις έγνοιες και τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων ούτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, «έχουμε υποβάλει εποικοδομητικότατες προτάσεις με τις οποίες, εάν και εφόσον οι εκπρόσωποι του γ.γ. ήθελαν ή θέλουν να τις αξιοποιήσουν, μπορεί να επιτύχουμε μια δήλωση η οποία να ξεκαθαρίζει κάποια θέματα αρχής, έτσι ώστε να μπορούμε το συντομότερο να μπούμε σε ένα διάλογο για την όσο το δυνατόν συντομότερη λύση του Κυπριακού με βάση τις βασικές αρχές, στις οποίες αναφέρθηκα κατ’ επανάληψη».

Όσον αφορά στη δήλωση Έρογλου, με την οποία στηρίζει τον Ντάουνερ, ο Πρόεδρος υπενθύμισε συνέντευξη του κατοχικού ηγέτη, ημερομηνίας 29 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία αναφέρεται ξεκάθαρα σε δύο κράτη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: